NaslovnaNAJNOVIJE(UŽIVO) Rusi samleli brigadu Azov! Žestoke borbe kod Kupjanska! Ukrajina gubi teritorije...

(UŽIVO) Rusi samleli brigadu Azov! Žestoke borbe kod Kupjanska! Ukrajina gubi teritorije kod Bahmuta i Orehova!

Rat u Ukrajini, 651. dan.

Ovo se krije iza šokantnog Putinovog poteza?! Stigao odgovor na ključno pitanje u Ukrajini, sve je sada mnogo jasnije!

 

Opasno! Putina ovo čeka ako hitno ne slomi Ukrajinu! Nezapamćene promene pred vratima Moskve, svet nije spreman za ovo!

 

Hronika ratnih dešavanja: Žestoke borbe kod Kupjanska, Rusi odbacili napad Azova; OSU gubi tlo kod Bahmuta i Orehova (VIDEO)

Na sektoru Kupjanska ruska vojska se učvršćuje na severnoj periferiji Sinkovke i nastavljaju se žestoke borbe. OSU nema nameru da se povlači iz naseljenog mesta, jer je to strateški važno za odbranu Kupjanska, što objašnjava sporo napredovanje Oružanih snaga Rusije u ovom pravcu. Na jugu, u rejonu Kremene, OSU je pokušao kontranapad snagama 67. mehanizovane brigade i odreda specijalne namene Azov. Nakon ulaska u rovove, OSU se našao pod artiljerijskom vatrom, nakon čega je bio primoran da se povuče sa gubicima. Pored toga, u Kozačkom Lopanu je zadat udarac bazi lokalnog odbrambenog odreda, usled čega su Oružane snage Ukrajine pretrpele gubitke u ljudstvu. Lokalne vlasti prijavile su napad na medicinski transport u ambulanti. U stvarnosti, zbog blizine linije fronta, u naselju već duže vreme nema lokalnog stanovništva: skoro sve infrastrukturne objekte zauzele su ukrajinske formacije.

U pravcu Soledara, Oružane snage Rusije proširuju zonu kontrole severno od Bahmuta, pokušavajući da preseku put kojim OSU snabdeva grupu u Krasnoju. Na južnom krilu u oblasti Klešćejevke, ruske jedinice su poboljšale svoj taktički položaj u blizini preovlađujućih visova. Generalno, u ovoj oblasti rusko vojno osoblje samouvereno drži inicijativu u svojim rukama: u protekle dve nedelje uspeli su da oslobode skoro sve teritorije izgubljene tokom prethodnih šest meseci borbi.

Na sektoru kod Avdejevke situacija nije pretrpela značajne promene. Duž linije kontakta vodi se kontrabaterijska borba i rad na uništavanju ukrajinske oklopne tehnike i ljudstva. Tako je kod Novomihajlovke pogođeno jedno oklopno borbeno vozilo Oružanih snaga Ukrajine, a u Berdihiju je zadat udar na područje koncentracije OSU. Pored toga, zabeleženo je prebacivanje jedinica OSU u industrijsku zonu Jasinovataje.

U sektoru Orehova kod Verbovoga, jurišni odredi 15. brigade nacionalne garde Ukrajine nameravali su da napreduju u blizini sela, gde su se našli pod artiljerijskom vatrom. Kao rezultat toga, pored gubitaka u ljudstvu, oklopno borbeno vozilo je uništeno. Zauzvrat, ruski padobranci su izvršili kontranapad i uspeli da povrate nekoliko uporišta OSU u šumarcima. Oružane snage Ukrajine prešle su u potpunosti u defanzivu, povremeno pokušavajući da napadnu kako bi poboljšale taktičku poziciju. Ali nema rezervi za veliku ofanzivu. Ista 15. brigada je poslednjih nedelja bila u prethodnici, što je značajno uticalo na njenu borbenu efikasnost. Delimično se jedinice ove formacije povlače, a zamenjuju ih snage 33. brigade.

Na hersonskom pravcu u Krinkiju situacija ostaje ista. Ukrajinske formacije se drže mostobrana u naseljenom području, ponavljajući isti scenario iznova i iznova. Tokom ovih dana nije bilo pokušaja da se napreduju dublje, ali su Oružane snage Ukrajine ponovo pokušale da opremaju položaje i skloništa u severnom delu šume, gde su ih napali ruski artiljerci.

Zbog toga su jurišne grupe ponovo pretrpele gubitke, ranjenici su evakuisani, a dve nove grupe su prebačene da ih zamene. Međutim, zbog stalne vatre Oružanih snaga RF, Oružane snage Ukrajine nemaju mogućnost da izvrše normalnu rotaciju, pa ako ranjenici ne stignu do tačke polaska, onda grupa za evakuaciju ne ide u potragu za njima zbog opasnosti da budu uništeni.

 

 

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#UŽIVO #Rusi #samleli #brigadu #Azov #Žestoke #borbe #kod #Kupjanska #Ukrajina #gubi #teritorije #kod #Bahmuta #Orehova

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja