NaslovnaVESTIRojters: Srbija razmatra kandidaturu za domaćina i predsedavajućeg COP29

Rojters: Srbija razmatra kandidaturu za domaćina i predsedavajućeg COP29

Srbija razmatra mogućnost kandidature za domaćina i predsedavajućeg klimatskog samita COP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na anonimne izvore.

Moldavija se već prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita COP29, kako proizilazi iz pisma koje je Ministarstvo životne sredine Republike Moldavije uputilo drugim istočnoevropskim zemljama, prenosi britanska agencija.

– Uz krajnje poštovanje prema značaju konferencije COP29, Ministarstvo životne sredine Republike Moldavije… namerava da zvanično podnese kandidaturu za predsedavanje ovim veoma važnim događajem, navodi se u pomenutom pismu.

Moldavija se, međutim, nije prijavila da bude i domaćin tog velikog događaja, tvrdi britanska agencija, pozivajući se na obaveštene izvore.

Pregovori o tome ko će od Ujedinjenih Arapskih Emirata preuzeti domaćinstvo i predsedavanje sledećim klimatskim samitom je zapalo u geopolitički ćorsokak, pošto zemlje Istočne Evrope ne mogu da se slože oko jedinstvenog kandidata iz tog regiona, podseća Rojters.

Prema pravilima UN, predsedavajući klimatskim samitom rotira se između pet globalnih regiona i na državama u svakom od tih regiona je da jednoglasno odluče ko će to biti.

Ako se pomenute zemlje ne dogovore oko sledećeg predavajućeg COP29, Ujedinjeni Arapski Emirati mogu da zadrže predsedavanje.

U slučaju da nema sloge oko novog domaćina COP29, samit bio mogao da se održi u Nemačkoj, gde je sedište Sekretarijata UN za klimu.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Rojters #Srbija #razmatra #kandidaturu #domaćina #predsedavajućeg #COP29

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja