NaslovnaPLANETAJeziv zločin u Francuskoj! Učenici profesoru odrubili glavu zbog karikature Muhameda

Jeziv zločin u Francuskoj! Učenici profesoru odrubili glavu zbog karikature Muhameda

Francuski sud osudio je šest tinejdžera zbog njihove uloge u ubistvu nastavnika istorije Semjuela Petija 2020.

Podsetimo se, Pati je na času pokazivala karikature proroka Muhameda dok je držala lekciju o slobodi izražavanja. Karikature je ranije objavio satirični časopis Šarli ebdo, u čiju su redakciju u januaru 2015. provalila dvojica terorista i ubili ukupno 12 ljudi.

Ubrzo nakon toga, 18-godišnji Čečen je nožem ubio 47-godišnjeg nastavnika istorije i odrubio mu glavu. Napadača je kasnije ubila policija. Sud je danas proglasio petoricu optuženih, koji su u trenutku napada imali 14 i 15 godina, krivima za progon učiteljice i za identifikaciju nastavnika kao napadača. Šesti optuženi, koji je u vreme napada imao 13 godina, proglašen je krivim za davanje lažnih izjava, piše The Guardian.

Kako se dogodilo ubistvo?

Svi su osuđeni na kratke ili uslovne zatvorske kazne i dužni su da ostanu u školi ili na poslu tokom izdržavanja kazne uz redovne lekarske preglede. Tinejdžeri su tokom suđenja tvrdili da nisu znali da će napadač ubiti učiteljicu.

Među šestoro mladih ljudi, tada između 13 i 15 godina, bila je i devojka koja je pokrenula polemiku koja bi se pretvorila u smrtonosni čin. Rekla je svom ocu da je Peti zamolila muslimanske studente, uključujući i nju, da napuste prostoriju pre prikazivanja crtanih filmova. Ona se opirala nastavniku i zbog toga je privremeno suspendovana sa nastave.

Privukao je pažnju napadača

Priča je toliko naljutila njenog oca da je izašao u javnost: u onlajn video-snimku je zahtevao da učiteljica bude disciplinovana i objavio svoje ime i naziv škole. Time je pokrenuo kampanju koja je privukla pažnju napadača, navodi DV.

Ali verzija koju je učenica ispričala bila je neistinita: ona uopšte nije bila na času i samo je htela da opravda suspenziju, što je zapravo bila posledica njenog buntovničkog ponašanja. Optužena je za lažne optužbe protiv učiteljice.

Pet učenika koji su pokazali napadača nastavnika osuđeno je za učešće u pripremama za teško nasilje, dok je šesti učenik osuđen za lažne navode.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Jeziv #zločin #Francuskoj #Učenici #profesoru #odrubili #glavu #zbog #karikature #Muhameda

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja