NaslovnaNAJNOVIJENa današnji dan: Noć kada je Ti-Mek "zaustavio vreme" i rastužio "ludog...

Na današnji dan: Noć kada je Ti-Mek “zaustavio vreme” i rastužio “ludog Srbina”! Nikad niko to nije ponovio (VIDEO)

Na današnji dan, 9. decembra 2004. godine, američki košarkaš Trejsi Mekgrejdi (44) ušao je u istoriju NBA lige, pošto je u dresu Hjustona u finišu meča protiv San Antonija postigao 13 poena za 33 sekunde, što nikad niko nije ponovio u najjačoj ligi na svetu.

Bila je to antologijska partija mnogima omiljenog NBA igrača. Popularne “rakete” su na 37 sekundi pre kraja utakmice na svom terenu gubile sa 76:68 od Sparsa i činilo se da nema nikakve šanse da okrenu rezultat.

Ali, onda se desilo nešto što se i dan-danas prepričava i što će ostati izazov mlađim generacijama. Mnogi navijači Hjustona počeli su da napuštaju dvoranu, a onda je popularni “Ti-Mek” krenuo da piše istoriju!

Mekgrejdi je prvo pogodio jednu trojku, pa je nakon poena Sparsa dao i drugu, uz prekršaj Tima Dankana. Pogodio je slobodno bacanje, pa je na semaforu, 24 sekunde pre kraja, stajalo 78:75 za San Antonio.


Foto: EPA


 


 

Naredni napad Sparsa iskoristio je Tim Dankan, pogodivši dva slobodna bacanja, a do kraja je bilo 15 sekundi. Mekgrejdi je nakon tajm-auta uzeo loptu i pogodio nestvarnu trojku preko čuvenog defanzivca Brusa Bovena. Rezultat – 80:78.

Tim Grega Popoviča krenuo je u nov napad, ali je Devin Braun ispustio loptu. Lopta je, naravno, otišla u ruke Mekgrejdiju, a “ludi Srbin” na klupi Sparsa odlučio je da taj napad brani, ne da pravi faul.

“Ti-Mek” je, naravno, ponovo uzeo nestvarno težak šut za tri poena i – pogodio! Tokom te 33 sekunde, Trejsi je postizao 0,39 poena po sekundi!

Kako je to izgledalo možete videti u video snimku ispod.

 

 

Ljubitelji košarke sa početka ovog veka dobro se sećaju ko je bio Mekgrejdi. Počeo je karijeru u Torontu 1997. godine, da bi od 2000. do 2004. godine postao prava NBA zvezda noseći dres Orlando Medžika. Bila je to vrhunska generacija igrača tima sa Floride, koju su još činili Grent Hil, Tajron Lu, Šon Kemp, Majk Miler, Derel Armstrong, Džuvon Hauard…

Ipak, dalje od prve runde plej-ofa nisu uspeli da doguraju, pa je “Ti-Mek” prešao u Hjuston, u čuvenom trejdu u kojem su učestvovali Stiv Frensis i Katino Mobli.

Tamo je proveo šest godina, igrao zajedno sa Jao Mingom, da bi nakon toga njegova karijera krenula nizbrdo. Kratko se zadržao u Njujorku, po jednu sezonu u Atlanti i Detroitu, jednu u kineskom Ćingdau, da bi je završio, pomalo simbolično, u San Antoniju. U timu i kod trenera kojem je spakovao 13 poena za 33 sekunde.

Jedan je od brojnih vrhunskih asova koji nikad nisu osvojili NBA ligu, ali je sedam puta bio na Ol-staru. 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#današnji #dan #Noć #kada #TiMek #zaustavio #vreme #rastužio #ludog #Srbina #Nikad #niko #nije #ponovio #VIDEO

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja