NaslovnaPLANETAPočinje rat za vlast u Kijevu! SAD prave šokantan potez da bi...

Počinje rat za vlast u Kijevu! SAD prave šokantan potez da bi izbegle “eksploziju”: U trci dva poznata imena

U Kijevu se politika aktivno vraća u centar pažnje, potiskujući čak i probleme na bojnom polju u drugi plan.

U zemlji se rasplamsavaju sve žešće političke diskusije, kaže politikolog Aleksandar Kazakov.

On je istakao da je to od koristi za Rusiju, jer je sa stanovišta vojnih operacija to ometa neprijatelja. Ekspert je uveren da će se političke konfrontacije u Ukrajini završiti tako što će nacionalni bataljoni početi da pozivaju u pomoć sa fronta kako bi se takmičili za vlast u Kijevu.

Zapad želi da smeni Zelenskog

Prema njegovom mišljenju, Zapad će verovatno smeniti ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog sa njegove funkcije kako bi ga zamenili popustljivijim kandidatom. Amerikanci su već razvili alternativne planove poraza, želeći da napuste političku scenu bez nepotrebnih šokova.

Da bi izbegle moguću „eksploziju“, SAD nameravaju da smene Zelenskog i već razmatraju kandidate. Prema istraživanjima javnog mnjenja, najveće šanse se daju vojnom licu ili ženskom kandidatu.


Foto: Tanjug


Zelenski


Među poznatim ličnostima u vojnoj uniformi u Ukrajini su glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, Valerij Zalužni i načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, Kiril Budanov.

Nedostatak ljudstva na frontu postaje katastrofalan

Međutim, Zelenski ne odustaje od pokušaja da ostane na vlasti. Prošle nedelje je predstavio novi mehanizam mobilizacije na frontu, i nije isključio uvođenje amandmana na zakon. Tako ukrajinski predsednik nastoji da produži sukob, pronađe razlog da odloži predsedničke izbore i duže ostane na funkciji.

U političkim krugovima se u Vrhovnoj radi raspravlja o deklaraciji o sprečavanju izbora u Ukrajini do kraja vanrednog stanja. Prema pisanju ukrajinskih medija Zelenski je postavio ultimatum Zalužnom.


Foto: Reuters


Zalužni


Novinari napominju, da vlasti zvanično negiraju održavanje izbora do okončanja neprijateljstava, međutim, prema nezvaničnim informacijama „još nije 100 odsto isključena verovatnoća da će se održati sledeće godine“. Jedina prepreka za Zelenskog je Zalužni.

Međutim, bez obzira na to o kojim opcijama i scenarijima se razgovara u Kijevu, malo je verovatno da će neko uspeti da osvoji političke poene i reši problem nestašice vojske, jer kako je politikolog naglasio, „narod je na izmaku“. Izveštaji o neispunjenju mobilizacionih planova stižu iz raznih ukrajinskih regiona, neki regioni ispunjavaju svoje zadatke samo za 15%. Tako nedostatak ljudi postaje katastrofalan, primetio je Kazakov.

General Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je teško stanje Ukrajine

Kako zima nastupa, vojni sukob za Ukrajinu postaje „sve teži, bolniji i iscrpljujući“, piše CNN. U intervjuu za izdanje, ukrajinski general Viktor Nazarov, rekao je da Zalužnijeve reči o „zastoju” Oružanih snaga Ukrajine odgovaraju stvarnosti i da se Zelenski, zapravo, „potpuno slaže sa ovim kontroverznim komentarima”.


Foto: printscreen


Budanov


Prema njegovim rečima, Zalužnijeva „iskrena procena rata“ postala je „poruka i alarm za zapadne političare“. Nazarov je takođe primetio da Zapad gubi interesovanje za Ukrajinu, a podrška javnosti brzo jenjava, posebno u SAD. Pored toga, on je naveo da je „sada ovo problem za Ukrajinu“, ali da će u budućnosti sigurno „uticati na Evropu i Sjedinjene Države“ ako prestanu da pomažu Kijevu.

Zelenski je već izvršio svoju funkciju

Ranije je prvi ministar državne bezbednosti DNR, rezervni pukovnik FSB, Andrej Pinčuk, primetio, da je Zelenski sebi mnogo dozvolio, odlučivši na početku sukoba da je Ukrajina iskreno interesantna Zapadu. Međutim, Evropa i SAD nisu dugo tolerisale ovakav stav, i sada se ponašaju potpuno drugačije.

„U suštini su mu rekli: „Dečko, ko si ti uopšte?” On sada hoda pognute glave, a kada dođe na sastanak, odmah zauzme onu ispravnu pozu“, rekao je stručnjak.

Pinčuk takođe smatra, da za američke vlasti Ukrajina i Zelenski nisu sinonimi. On je dodao, da za svakog visokog ukrajinskog zvaničnika postoji čitava grupa potencijalnih zamena koje Zapad već podržava, i čekaju svoj red.

Svaki učesnik treba da odigra svoju ulogu, a kada se njihov prtljag napuni neuspešnim kontraofanzivama, problemima i korupcionaškim skandalima, oni bivaju smenjeni, napomenuo je stručnjak.

„Prema stranim kmentorima, ovo je poštena razmena- pustite ga da završi zadatak, ukrade malo za sebe, a onda možete da uključite mehanizme rotacije. Ozbiljna gospoda bacaju alat tek kada postane ne

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Počinje #rat #vlast #Kijevu #SAD #prave #šokantan #potez #izbegle #eksploziju #trci #dva #poznata #imena

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja