NaslovnaVESTISudar anticiklona donosi hladnu zimu! Meteorolog izneo detaljnu prognozu za naredni period

Sudar anticiklona donosi hladnu zimu! Meteorolog izneo detaljnu prognozu za naredni period

Tokom sledeće nedelje doći će do razvoja jakog azorskog anticiklona takodje nakon poslednjeg prodora hladnog artičkog vazduha u sklopu polarnog vrtloga razvio se i jak sibirski anticiklon, što će usloviti da predstojeća zima bude hladna sa čestim prodorima hladnog artičkog vazduha a biće i dosta snega, naveo je danas meteorolog Ivan Ristić u svojoj prognozi vremena.

Kako ističe osnovni pokretač hladnih i snežnih zima je baš ta sprega izmedju azorskog i sibirskog anticiklona.

Nakon oblačnog i maglovitog jutra stižu nam i sunčani intervali. Vremenska prognoza za vikend kaže da ćemo, pored sunčanih intervala, imati i slabu kišu, ali i mešovite padavine.

– Sutra posle oblačnog i maglovitog jutra, stiže smena oblačnih i sunčanih intervala, vetar slab promenljivog pravca. Najviša dnevna temperatura kretaće se od 3 stepena C do 6 stepeni C. U nedelju tokom dana jače naoblačenje sa kišom na planinama snegom temperatura bez bitnije promene – najavio je meteorolog Ristić.


Foto: Zoran Sinko


 


Meteorolog ističe da će početkom sledeče nedelje uslediti kraće otopljenje, maksimalna temperatura u postepenom porastu i kretaće se od 10C do 15C ali se očekuje povremeno i kiša. Više kiše biće u sredu i četvrtak, 13. i 14. decembra.

– Zatim od petka, 15. decembra ponovo dolazi hladan vazduh i donosi pad temperature ali i postepeni prestanak padavina jer jača greben azorskog anticiklona tako da će se vreme stabilizovati. Jutra će biti hladna sa slabim mrazem od -5C do 0C a najviša dnevna temperatura biće od 2C do 6C. Tokom treće dekade, najverovatnije oko katoličkog Božića, 25. decembra doći će do prodora hladnog artičkog vazduha koji će osim pada temperature doneti i sneg tako da polako rastu šanse da Novu Godinu dočekamo u pravom zimskom ambijentu.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Sudar #anticiklona #donosi #hladnu #zimu #Meteorolog #izneo #detaljnu #prognozu #naredni #period

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja