NaslovnaVESTIVakcinisano 30 hiljada dece! Radojević Škodrić o HPV imunizaciji

Vakcinisano 30 hiljada dece! Radojević Škodrić o HPV imunizaciji

danas povodom početka programa HPV imunizacije “Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE” da je do sada vakcinisano 23.000 devojčica i 7.000 dečaka.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić izjavila je da je magnet koji je stigao u Leskovac od velikog značaja za dijagnostiku.

– Magnet je stigao tako da mi je jako drago da u sklopu celokupne savremene diagnostike koja kreće u ovom gradu, a ta savremena diagnostika sa sobom najviše vuče prevenciju je i HPV karavan. Ovo je prvi, a najznačajniji i najuspešniji projekat prevencije i mislim da po ovom modelu treba da se rade svi ostali projekti prevencije – rekla je Radojević Škodrić.

Navela je da se pored skrininga HPV u domovima zdravlja organizuju još dva skrininga, odnosno prevencije.

– To je skrining na karcinom dojke i kolorektalni karcinom. Međutim, oni su daleko od uspešnosti HPV skrininga i iz tog razloga sam rekla da je ovo upravo primer kako treba raditi – rekla je Radojević Škodrić i dodala da u domovima zdravlja treba da se nastave pregledi.

– Zahvaljujući HPV karavanima, treba da promenimo svest građana o značaju prevencije i ranoj diagnostici. Od juna prošle godine o trošku države je uvedena HPV vakcina i to devetovalentna. Dakle, za razliku od četvorovalentne, ona pokriva mnogo veći broj HPV-onkogenih virusa.


Foto: Freepik.com


 


Istakla je da je država obezbedila vakcinu za sve uzrasta od 9 do 19 godina kao i da vakcina nije obavezna, ali da je preporučljiva uzimajući u obzir da je, prema njenim rečima, najbezbednija vakcina prepoznata od strane Svetske zdravstvene organizacije.

– Kada je u pitanju broj vakcinisanih, sa tim još uvek nismo zadovoljni, jer od 600 hiljada dece u ovoj starosnoj kategoriji od 9 do 19 godina koji su kandidati za primanje HPV vakcine, do sada je vakcinisano samo pet odsto, od toga 23.000 devojčica i 7.000 dečaka – rekla je ona.

Navela je da je njihov zadatak da rade na povećanju obima vakcinacije i pozvala zdravstvene radnike da više razgovaraju sa roditeljima i sa decom o HPV vakcini.

– Nažalost, Srbija se nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišom stopom obolevanja i umiranja od malignih bolesti – 400.000 ljudi svake godine se razboli od malignih bolesti, a 20.000 umre – objašnjava Radojević Škodrić.

Podsetila je na inovativne lekove koji su uvedeni na novu listu lekova i dodala da inovativni lekovi neće da ti efekat ukoliko se bolesti ne budu otkrivale u ranom stadijumu i ukoliko tada ne budu davane terapije.

– Nakon ovog HPV karavana sam sigurna da će se povećati obim vakcinisane dece, odnosno broj, te vas molim da nastavite razgovore, a ako treba, organizovaćemo i obilazak škola, možda i na nekom drugom mestu –  zaključila je Radojević Škodrić.


Foto: freepik


 


Doktorka Katarina Boričić iz Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut rekla je da je ova vakcina najbolja koja postoji trenutno.

– To je devetovalentna vakcina i zaista što se tiče bezbednosti, ona je proglašena za ekstremno bezbednu vakcinu. Normalno da roditelji imaju i nedoumice i strahove da su upravo zbog toga tu zdravstveni radnici koji treba da odgovore na sva njihova pitanja i sve te nedoumice. Do sada je dato oko 61.000 doza vakcina, vakcinisano je oko 30.000 dece – rekla je Boričić.

Istakla je da se o ovoj bolesti uopšte više ne govori o razvijenim zemljama sveta, a da naše žene i dalje od toga umiru i obolevaju, što je prema oceni Boričić nedopustivo u 21. veku.

– Nažalost, kao što sam rekla, o bolestima o kojima se svuda drugde ne priča, kod nas se i dalje priča, mi i dalje kasnimo za svetom, upravo zbog toga što se mere prevencije ne primenjuju – rekla je Boričić i apelovala na roditelje da odu u Dom zdravlja, informišu se i odluče se da vakcinišu dete.

Direktor udruženja “Roditelj” Gordana Plemić rekla je da to udruženje od samog početka sprovodi ovu informativnu kampanju.

– Kada je reč o imunizaciji jako nam je važno da mi kroz naš rad vidimo koliko roditelji imaju pitanja, šta je ono što ih muči budući da nemaju mogućnost da u svakom trenutku u domu zdravlja dobiju prave odgovore zbog čega smo pokrenuli sajt na kome mogu da dobiju važne informacije, a mogu da postave i pitanja – navela je Plemić.

Dodala je da su tribine poput ove u Leskovcu koje organizuju jako važne kako bi se na terenu videlo šta kažu iz domova zdravlja na lokalnom nivou i time bila prikazana slika stanja na terenu.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Vakcinisano #hiljada #dece #Radojević #Škodrić #HPV #imunizaciji

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja