NaslovnaNAJNOVIJE(VIDEO) Šok susret! Zelenski pozeleneo kad je video Orbana! O izazu lica...

(VIDEO) Šok susret! Zelenski pozeleneo kad je video Orbana! O izazu lica lidera Ukrajine bruji ceo svet!

Saveznici premijera Mađarske Viktora Orbana planiraju da održe tajne pregovore sa članovima američke Republikanske partije, u nameri da okončaju američku vojnu pomoć Ukrajini, piše “Gardijan”.

– Saveznici mađarskog premijera Viktora Orbana sastaće se u Vašingtonu sa republikancima iza zatvorenih vrata kako bi postigli kraj američke vojne podrške Ukrajini – rekao je izvor blizak mađarskoj ambasadi, prenosi britanski list.

On dodaje da je Orban uveren da Kongres neće izglasati novi zakon o dodeli vojne pomoći Ukrajini, i zato pokušava da blokira i pomoć iz Evropske unije.

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je Volodimira Zelenskog na sastanak u Belu kuću 12. decembra. Ovo je saopštila u pisanoj izjavi sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

Dvojica lidera razgovaraće o zajedničkim vojnim projektima, hitnim potrebama Kijeva, posebno zajednički projekti proizvodnje naoružanja i sistema PVO, kao i koordinacija napora dve države u narednom periodu, saopštio je kabinet ukrajinskog predsednika.

Bajden je u sredu pozvao Kongres da izglasa novi zakon o dodeli vojne pomoći Ukrajini, ukazujući na ekonomsku korist koju od toga imaju SAD i naglašavajući implikacije za nacionalnu bezbednost.

Orban sa Zelenskim u Bueonos Ajresu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i Orban nakratko su razgovarali danas u Buenos Ajresu, gde su prisustvovali inauguraciji argentinskog predsednika Havijera Mileija, vidi se na video snimku postavljenom na Jutjub kanalu argentinskog Senata.

 

 

Ukrajinski mediji spekulišu da su se sastali u Buenos Ajresu kako bi rešili nesuglasice u vezi sa kandidaturom Ukrajine za članstvo u Evropskoj uniji.

Na snimku su prikazani kako razgovaraju oko 20 sekundi, a bili su prisutni i drugi gosti u argentinskom parlamentu.

Portparol mađarskog premijera Bertalan Havasi je otkrio da je Orban rekao Zelenskom da zemlje EU stalno razgovaraju o pitanju prijema Ukrajine u zajednicu.

Na samitu Evropske unije ove  nedelje trebalo bi da se odlučuje o početku pregovora o članstvu Ukrajine u EU.

Orban se u više navrata usprotivio predlogu da razgovori sa Ukrajinom počnu sada. On je rekao da bi dopuštanje početka pregovora o pridruživanju, iako nisu ispunjeni svi preduslovi, označilo kraj politike proširenja EU “kao objektivnog instrumenta zasnovanog na zaslugama”.

Odluka o otpočinjanju pregovora, inače, mora biti jednoglasna. Orban je, međutim, zapretio i da će blokirati nameru Brisela da Kijevu da 50 milijardi evra budžetske podrške do 2027. godine, iako je jedan od viših zvaničnika EU u petak kazao da će EU pronaći način da finansijski podrži Ukrajinu, čak i ako Mađarska bude stavila veto.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#VIDEO #Šok #susret #Zelenski #pozeleneo #kad #video #Orbana #izazu #lica #lidera #Ukrajine #bruji #ceo #svet

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja