NaslovnaPLANETAŠirenje zaraznih bolesti u Gazi dovelo do "katastrofe javnog zdravlja"

Širenje zaraznih bolesti u Gazi dovelo do “katastrofe javnog zdravlja”

JERUSALIM –  Lin Hejstings, humanitarna koordinatorka Ujedinjenih nacija za okupiranu palestinsku teritoriju izjavila je danas da se Gaza suočava s “katastrofom javnog zdravlja” usled kolapsa zdravstvenog sistema u toj enklavi i širenja bolesti izazvanih prenaseljenošću.

“Suočavamo se s knjiškim primerom epidemije i katastrofom javnog zdravlja”, rekla je Hejstings.

Ujedinjene nacije i humanitarne organizacije koje pružaju pomoć upozorile su na širenje zaraznih bolesti u Pojasu Gaze, gde je interno raseljavanje 85 odsto stanovništva, zbog sukoba Izraela i Hamasa, izazvalo prenaseljenost u skloništima i drugim objektima za privremeni boravak, prenosi Rojters.

CNN: Humanitarni radnici upozoravaju da u Gazi nema vode, hrane i goriva

Hrana, gorivo i voda su sve deficitarniji u Pojasu Gaze, a cene preostalih potrepština vrtoglavo rastu, upozorili su danas humanitarni radnici iz te razorene palestinske enklave.

Uoči zimske sezone u Pojasu Gaze, sa niskim temperaturama, jakim vetrovima i padavinama, humanitarni radnici i civili koji pokušavaju da prežive stalna izraelska bombardovanje potvrdili su izveštaču CNN da se suočavaju sa teškim životnim uslovima, nedovoljnim pristupom toploj odeći i izbijanjem bolesti u prenaseljenim improvizovanim skloništima.

“Osećala sam se loše zbog dece, nisu imala ništa da se ugreju, a i mi smo noću drhtali od hladnoće”, rekla jedna radnica humanitarne agenciji CARE International.

Ona boravi u iznajmljenoj kući u kojoj živi i 20-člana porodica, uključujući osmoro dece i bebe od kojih najmlađa ima samo tri meseca.

SZO: Zaštititi humanitarne i zdravstvene radnike u Pojasu Gaze

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je danas na zaštitu humanitarnih i zdravstvenih radnika u Gazi nakon što su, kako tvrdi, pojedini radnici privedeni i pretučeni na kontrolnom punktu u Vadi Gazi koji kontroliše izraelska vojska.

Iz SZO navode da je od članova ekipe hitne pomoći zatraženo da ostave svoja vozila radi identifikacije, prenosi CNN.

Dodaje se da je dvoje zaposlenih u palestinskom Crvenom polumesecu zadržano više od sat vremena nakon što su izašli iz svojih vozila.

Jedan od njih je navodno bio nateran da kleči, nakon čega je maltretiran, pretučen i pretresen.

Sedam Palestinaca ubijeno u izraelskom napadu na Dženin, racija još traje

Palestinac koji je ranjen u intenzivnim sukobima sa izraelskom vojskom u Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali podlegao je povredama, saopštile su danas vlasti u Ramali.

Prema palestinskim zdravstvenim vlastima, ukupno sedam ljudi ubijeno je u borbama sa izraelskom vojskom u izbegličkom kampu Dženin, koje traju od juče, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska vojska saopštila je u utorak da je izvršila napad dronom na neodređeni broj Palestinaca, koji su, kako je navela, bacali eksplozivne naprave i pucali na izraelske trupe, preneo je Rojters.

Lavrov pozvao UN na sazivanje međunarodne konferencije o sukobu u Gazi

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov uputio je danas apel generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija (UN) Antoniju Guterešu da podrži inicijativu Rusije za sazivanje konferencije o sukobu u Pojasu Gaze sa pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i ključnim regionalnim akterima na Bliskom istoku.

“Bez sumnje, organizacija kao što su Ujedinjene nacije trebalo bi da igra vodeću ulogu u sazivanju takvog sastanka”, rekao je Lavrov, naglašavajući potrebu da Arapska liga, Organizacija islamske saradnje i Savet za saradnju u Zalivskih zemalja učestvuju na konferenciji, prenosi TASS.

Obraćajući se Savetu Federacije, Gornjem domu ruskog parlamenta, Lavrov je kazao da zvanična Moskva čini sve da se okonča izraelsko-palestinski sukob, poziva na trajni prekid vatre i zalaže se da Palestinci i Izraelci žive jedni pored drugih u miru, bezbednosti i dobrosusedstvu.

Palestinska oslobodilačka organizacija: Bajdenove izjave moraju postati akcije

Generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), Husein al-Šeik, rekao je danas da se izjave američkog predsednike Džozefa Bajdena moraju pretvoriti u akcije, odnosno u poziv za hitan prekid vatre u Pojasu Gaze.

“Izjave predsednika Bajdena moraju da se transformišu u akcije, počevši od poziva na hitan prekid vatre i iznošenje sveobuhvatnog političkog plana zasnovanog na međunarodnom pravu, čime se završava okupacija i uspostavlja nezavisna palestinska država”, objavio je Al-Šeik na platformi X.

Bajden je u utorak izjavio da Izrael ima podršku SAD, ali da premijer Benjamin Netanijahu mora da promeni svoju politiku, budući da su izraelske akcije počele da gube međunarodnu podršku, navodeći da je godinama imao “složen odnos” s premijerom Izraela.

Izrael: Još osam vojnika poginulo u Gazi, ukupno 113 od početka kopnene operacije

Izraelska vojska danas je saopštila da je još osam njenih pripadnika poginulo u borbama u Pojasu Gaze, prenosi Tajms of Izrael.

Među poginulima je i oficir, potpukovnik koji je komandovao pešadijskim pukom Golani, navodi se u saopštenju vojske.

Vojska je navela da je ukupno 113 izraelskih vojnika ubijeno, otkako je Izrael 20. oktobra počeo kopnene operacije protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Širenje #zaraznih #bolesti #Gazi #dovelo #katastrofe #javnog #zdravlja

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja