NaslovnaPLANETAUništen štab bataljona Hamasa u severnoj Gazi

Uništen štab bataljona Hamasa u severnoj Gazi

TEL AVIV – Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su zauzele i uništile štab Hamasovog bataljona Šedžaja, sa sedištem u tom istočnom okrugu grada Gaza.

Potparol IDF Avičaj Adri objavio je na platformi X da su borci Hamasa te jedinice “eliminisani” napadima aviona i tenkova, kao i uz pomoć inženjera koji su urušili tunel u kompleksu.

Okrug Šedžaja je poprište intenzivnih sukoba i izraelske snage su na toj lokaciji urušile nekoliko stambenih blokova, dok je ranije ove nedelje tamo u zasedi ubijeno devet vojnika IDF, javlja BBC.

Saliven: Rat u Gazi prelazi u fazu preciznog ciljanja lidera Hamasa

Rat u Gazi će preći u novu fazu fokusiranu na precizno ciljanje rukovodstva Hamasa i operacije vođene obaveštajnim podacima, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven.

Saliven je naglasio da će biti potrebni meseci da Izrael postigne svoje ratne ciljeve, ali da će se borbe nastaviti u fazama, što predstavlja odstupanje od trenutne izraelske kampanje intenzivnog bombardovanja Pojasa Gaze i kopnene operacije, prenosi Rojters.

“Uslovi i vreme (promena) su bili predmet razgovora koji sam vodio s premijerom Benjaminom Netanijahuom”, izjavio je Saliven. Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD odbio je da komentariše navode da bi Vašington mogao da uskrati vojnu pomoć ukoliko rat ne uđe u fazu nižeg intenziteta s manje civilnih žrtava, dodavši da je najbolji način da se postigne dogovor diskusija iza zatvorenih vrata.

Holandski sud odobrio nastavku isporuke delova borbenog aviona Izraelu

Okružni sud u Hagu doneo je presudu po kojoj se dozvoljava nastavak holandske isporuke delova borbenog aviona F-35 Izraelu, uprkos tvrdnjama grupa za ljudska prava da to omogućava ratne zločine u Gazi.

Grupe za ljudska prava, uključujući i holandski ogranak Oksfama, saopštile su da je Izrael koristio ove avione za napade u Pojasu Gaze u kojima su civili ubijeni u velikim razmerama, što, kako tvrde, predstavlja ratni zločin, koji Izrael poriče.

Takođe dodaju da je sprečavanje ratnih zločina važnije od holandskog ispunjenja komercijalnih i političkih obaveza prema saveznicima, prenosi Rojters.

Izrael pojačao bombardovanje Pojasa Gaze

Izraelski tenkovi i avioni pojačali su bombardovanje severa Pojasa Gaze, kao i Kan Junisa i Rafe na jugu te palestinske enklave, javlja Rojters, pozivajući se na izjave lokalnih stanovnika, vlasti i medija.

Četiri osobe, uključujući dvoje dece, poginule su, a nekoliko je ranjeno u izraelskom vazdušnom napadu na kuću u Kan Junisu rano jutros, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Zvanična palestinska novinska agencija VAFA saopštila je da su tokom noći u izraelskim vazdušnim napadima na Kan Junis i Rafu ubijene ili povređene desetine ljudi, prenosi Rojters.

“>

AP Photo/Leo Correa

“>

AP Photo/Leo Correa

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Uništen #štab #bataljona #Hamasa #severnoj #Gazi

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja