NaslovnaPLANETANa desetine Palestinaca poginulo u Džabaliji na severu Pojasa Gaze

Na desetine Palestinaca poginulo u Džabaliji na severu Pojasa Gaze

Foto: AP Photo, File/Hatem Moussa

GAZA – Na desetine Palestinaca poginulo je danas u izraelskim vazdušnim napadima na Džabaliju na severu Pojasa Gaze, javila je palestinska novinska agencija WAFA, navodeći da je veliki broj tela ostao pod ruševinama.

Najmanje 14 Palestinaca poginulo je u vazdušnim napadima na dve kuće u Džabaliji, a na desetine je ubijeno u odvojenom vazdušnom napadu na još jednu kuću u tom gradu, preneo je Rojters.

Prethodno je Ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas saopštilo da je najmanje 14 Palestinaca, uglavnom žena i dece, poginulo rano jutros u izraelskom vazdušnom napadu na dve kuće u Džabaliji, a da je devet povređeno.

Zvaničnik Ministarstva zdravlja Munir al-Burš rekao je za Si-En-En (CNN) da ima još tela pod ruševinama i da stanovnici i ekipe civilne zaštite učestvuju u akciji spasavanja.

WSJ: Izrael i Katar će razgovarati o pregovorima za oslobađanje talaca

Izraelski i katarski zvaničnici susrešće se danas u Norveškoj kako bi pokušali da obnove razgovore o oslobađanju talaca u Gazi, a da zauzvrat dođe do prekida vatre i oslobađanja palestinskih zatvorenika iz Izraela, objavio je danas njujorški Vol Strit džornal.

Katarski premijer Mohamed bin Abdulrahman al Tani susrešće se u Oslu sa Davidom Barneom, direktorom izraelske obaveštajne službe Mosad, preneo je Rojters.

Barnea bi trebalo da se susretne i sa egipatskim zvaničnicima, dodaje se.

Značajne prepreke ometaju nastavak pregovora o novom dogovoru o taocima, uključujući neslaganje oko pojedinih uslova sa Hamasom, dodaju izvori njujorškog lista.

Zvaničnik: Ubijeni izraelski taoci nosili su belu zastavu

Tri izraelska taoca koje su izraelske odbrambene snage (IDF) greškom ubile u Gazi, nosila su belu zastavu, pokazala je preliminarna istraga incidenta, rekao je vojni zvaničnik.

On je dodao da se incident dogodio u oblasti gde militanti Hamasa “deluju u civilnoj odeći u sklopu taktike zavaravanja”, preneo je Rojters.

Zvaničnik je rekao da je na taoce pucano u skladu sa izraelskim pravilima o pravilima borbe.

Nekoliko stotina građana protestovalo je ispred Ministarstva odbrane u Tel Avivu nakon što je izraelska vojska priznala da je greškom ubila tri taoca u Pojasu Gaze.

Od početka sukoba Izraela i Hamasa nastradalo 66 novinara, većinom Palestinci

Međunarodna federacija novinara (IFJ), Komitet za zaštitu novinara (CPJ) i Al Džazira objavili su zajedničku listu imena 66 nastradalih novinara u sukobu Izraela i Hamasa, od kojih su 59 Palestinci.

Među poginulima se nalaze i tri libanska i četiri izraelska novinara, prenosi Al Džazira.

“>

AP Photo/Mohammed Dahman

“>

AP Photo/Mohammed Dahman

“>

AP Photo/Mohammed Dahman

“>

AP Photo/Mohammed Dahman

“>

AP Photo/Mohammed Dahman

“>

AP Photo/Mohammed Dahman

Galerija

Kamerman Al Džazire Samir Abudaka poslednji je među novinarima koji su ubijeni u izraelskim akcijama u Pojasu Gaze i sahranjen je danas u Kan Junisu, na jugu te enklave.

Novinar te agencije, Vael Dadu, ranjen je u istom izraelskom napadu dronom koji je ubio Abudaku, i trenutno se nalazi u bolnici Naser u Gazi.

Izraelska vojska vrši pretrese škola u Gazi za koje sumnja da su baze Hamasa

Pripadnici izraelske 401. oklopne brigade i mornaričke jedinice Šajetet 13 izveli su racije u dve škole u naselju Rimal, u Gazi, gde su se, kako tvrde Izraelske odbrambene snage (IDF), krili operativci Hamasa.

Prema saopštenju IDF, izraelske trupe su ubile nekoliko boraca Hamasa u toj oblasti, dok su se operativci koji su se nalazili u školama predali izraelskoj vojsci.

Trupe brigade Kirijati izvršile su pretrese nekoliko stanova u južnom gradu Kan Junis u Gazi, gde je pronađeno oružje i tuneli koje su navodno koristili borci Hamasa, saopštile su izraelske snage, prenosi Tajms of Izrael.

U saopštenju je dodato da je 551. brigada izraelske vojske identifikovala sumnjivo kretanje na krovu zgrade u oblasti Džabalija, odakle je prethodno bila otvorena vatra na izraelske trupe, nakon čega je izvršen vazdušni napad na tu zgradu.

Izrael: Otvorena vojnopolicijska istraga o ubistvu dva nenaoružana Palestinca

Izraelske vlasti su saopštile da otvaraju vojnopolicijsku istragu o ubistvu dvojice Palestinaca na Zapadnoj obali, nakon što je drupa za zaštitu ljudskih prava B’Tselem optužila je izraelsku vojsku (IDF) za “nezakonita pogubljenja”, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Grupa B’Tselem je objavila video-zapis na kojima se vidi kako izraelski vojnici ubijaju dvojicu nenaoružanih muškaraca tokom racije u izbegličkom kampu Fara, na severu Zapadne obale.

Video snimci sigurnosnih kamera do kojih je došao prikazuju dva izraelska vojna vozila koja jure grupu Palestinaca u izbegličkom kampu i ubijaju jednog muškarca koji je držao crveni kanister, kasnije identifikovanog kao 25-godišnji Rami Džundob.

Vojni džip potom prilazi ranjenom Džundobu koji krvari na zemlji i ispaljuje više hitaca u njega, a vojnici prilaze i čoveku koji je B'Tselem identifikovao kao 36-godišnjeg Tara Šahina i pucaju i u njega iz neposredne blizine.

HRW: SAD treba da iskoriste mesto u SB UN da se donese rezolucija o zaštiti civila

SAD bi trebalo da iskoriste svoje mesto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da se hitno donese rezolucija kojom se vrši pritisak na Izrael i palestinske oružane grupe u Pojasu Gaze da zaštite civile, saopštila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRW).

U saopštenju HRW se podseća da su SAD pozvale Izrael da zaštiti civile od napada i ukazuje da Vašington treba da podrži napore da UN učine isto, preneo je Si-En-En (CNN).

HRW ističe da SB treba hitno da usvoji rezoluciju da se okončaju kršenja zakona ratovanja zbog kojih je na hiljade civila poginulo u Pojasu Gaze i da se pozovu na odgovornost odgovorni za ratne zločine.

HRW je kritikovao ono što je nazvao “dvostrukim standardom” Vašingtona, navodeći da nijedna stalna članica SB ne bi trebalo da stavi veto na rezolucije “koje imaju za cilj zaustavljanje masovnih zločina”.

Produžen prekid telekomunikacije u Gazi, ometena isporuka pomoći

Nastavak prekida komunikacije, koji je odsekao internet i telefonske veze, pogoršao je situaciju u Pojasu Gaze, i ometa isporuke pomoći i operacije spasavanja.

Prekid se dogodio u četvrtak, i UN su saopštile da je zbog otežane komunikacije nivo gladi u Gazi značajno porastao poslednjih dana, javlja AP.

“Prekid internet komunikacije i dalje traje, a prema našoj evidenciji ovo je najduži takav incident”, rekao je Alp Toker, direktor grupe za pristup internetu NetBlocks.org.

Odeljenje za humanitarna pitanja Ujedinjenih nacija saopštilo je da je komunikacija s Gazom “ozbiljno ometena” zbog oštećenja telekomunikacionih linija na jugu te enklave.

Protesti u Tel Avivu nakon što je vojska priznala da je greškom ubila tri taoca

Nekoliko stotina građana protestovalo je ispred Ministarstva odbrane u Tel Avivu nakon što je izraelska vojska priznala da je greškom ubila tri taoca u Pojasu Gaze, koje je držala palestinska militantna grupa Hamas.

Okupljeni su nosili transparente i fotografije nekih od 130 talaca, za koje Izrael veruje da ih Hamas još uvek drži kao taoce u Pojasu Gaze, prenosi Gardijan.

Demonstranti su pozvali vladu Benjamina Netanjahua da osigura oslobađanje svih talaca koje drži Hamas.

Netanjahu je smrt tri taoca ocenio kao “nepodnošljivu tragediju” i dodao da “ceo Izrael tuguje zbog gubitka”.

Portparol Unicefa: Pojas Gaze je “gori od groblja za decu”

Portparol Unicefa Džejms Elder izjavio je da je Pojas Gaze “gori od groblja za decu” i upozorio da bi situacija mogla da se pogorša.

Elder, koji se upravo vratio iz višenedeljne posete Pojasu Gaze, rekao je da mališani u toj palestinskoj enklavi žive u paklenim uslovima i upozorio na ozbiljne posledice po decu zbog nestašice hrane, vode i lekova, objavio je Si-En-En (CNN).

“>

AP Photo/Fatima Shbair

“>

AP Photo/Fatima Shbair

“>

AP Photo/Hatem Ali

“>

AP Photo/Hussein Malla

“>

AP Photo/Hussein Malla

“>

AP Photo/Marwan Saleh

Galerija

Elder je ukazao da deci u Gazi prete glad, žeđ i bolesti i istakao da nikada do sada ni na jednom mestu nije video takav nivo razaranja i očaja.

On je ranije rekao za CNN da su roditelji sa kojima je razgovarao u Gazi shvatili da bolnice više nisu opcija za njihovu decu zbog neprekidnih napada, zbog kojih je do bolnica teško doći.

Blinken pozdravio podršku Nemačke pravu Izraela da se brani od Hamasa

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u telefonskom razgovoru sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok pozdravio podršku Nemačke pravu Izraela da obezbedi da Hamas više nikada ne ponovi napade od 7. oktobra, saopštio je Stejt department.

U saopštenju se navodi da su Blinken i Berbok razgovarali u petak o hitnosti isporuke humanitarne pomoći za Pojas Gaze, zaštiti civila od napada i naporima da se spreči dalje širenje sukoba. 

Blinken je, takođe, naglasio da međunarodna zajednica ulaže napore da se zaustave napadi jemenskih Huta na komercijalne brodove koji plove u Crvenom moru i da se osigura pomorska bezbednost. 

Blinken i Berbok su takođe potvrdili zajedničku podršku SAD i Nemačke Ukrajini, navodi se u saopštenju.

Pojas Gaze: Izraelske trupe greškom ubile tri taoca

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da su njeni pripadnici tokom borbi na severu Pojasa Gaze greškom usmrtili tri izraelska taoca.

Portparol IDF-a Danijel Hagari naveo je da su izraelske trupe u Šedžaji, predgrađu Gaze, tri izraelska taoca greškom identifikovale kao pretnju, na njih otvorile vatru i usmrtile ih, preneo je “Tajms of Izrael”.

Hagari kaže da IDF snosi odgovornost za “tragični incident”.

“Ovo je oblast u kojoj su vojnici naišli na mnoge teroriste, uključujući bombaše samoubice”, dodaje on.

 

 

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#desetine #Palestinaca #poginulo #Džabaliji #severu #Pojasa #Gaze

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja