NaslovnaNAJNOVIJEFK Crvena zvezda Jovan Mijatović

FK Crvena zvezda Jovan Mijatović

Mnogo je takvih primera, ali sledeći na listi za prodaju je Jovan Mijatović, kojem će derbi možda biti poslednja utakmica u dresu Crvene zvezde.

Prva asocijacija na igrački kadar Crvene zvezde navijačima je juče bio mladi fudbaler Jovan Mijatović, koji je dao tri gola Spartaku iz Subotice u gostima (4:1) i ko zna koji put potvrdio da je izuzetan potencijal. Zapravo, pitanje je ima li ga svrhe više oslovljavati sa potencijal, klinac i pripajati mu sve one epitete koji idu uz tek punoletne fudbalere. Jer Jovan Mijatović je po godinama možda klinac, ali po umeću i doprinosu na terenu, on to svakako nije.

Foto: Starsportphoto


 

Sve i da ne želite, nemoguće je ne vući paralelu sa Šerifom Ndijajeom, iskusnim igračem plaćenim četiri miliona evra poslednjeg dana prelaznog roka, dovedenim da pravi ozbiljnu razliku u ovom timu srpskog šampiona. Umesto toga, on je do sada samo nervirao sve koji su gledali utakmice, stvorio je nekoliko šansi u Ligi šampiona, a kao da nije, pošto ih nije realizovao u dovoljnoj meri da to ima neki značaj. I onda juče, na utakmici sa Spartakom, taj skupi napadač dobio je šansu da napada zajedno sa Mijatovićem. Učinak je bio sledeći: Šerif nula golova, Mijatović tri gola. 

Suvišno je i govoriti je li se mladi fudbaler nametnuo da bude starter i protiv Partizana u sredu. Jer čudno bi zaista bilo ne pružiti njemu šansu. Više je razloga za tako nešto: nameće se formom, Zvezdino je dete i više od svega želeće da da gol u derbiju, što opet može da bude mač sa dve oštrice, jer postoji bojazan da “izgori” od prevelike želje, a najvažniji razlog – mora da bude u izlogu. Jedna od malobrojnih utakmica u domaćim okvirima koja detektuje kvalitet igrača je derbi, utakmica protiv najvećeg i najzahtevnijeg rivala i tu igrači moraju da se pokažu na svim aspektima, čak i psihološkom. Nema dileme da će toga dana u Humskoj biti skauti mnogih klubova, a kad je reč baš o Mijatoviću, on je odavno u rokovnicima mnogih klubova, od kojih se izdvojio holandski Fejenord. 

Verovatno niko i ne pita to dete šta bi ono želelo. Nedavno je, baš u izjavi za Informer Mijatović rekao da proživljava svoj san, jer sa 18 godina za voljeni klub igra Ligu šampiona. Kao i svaki dečak, koji je ikada igrao fudbal, sanjao je da to bude baš u klubu koji navija, baš za prvi tim i u velikim takmičenjima. Uz to da daje i golove. Sve je to Jovan Mijatović već osetio, ali samo malo, tek toliko da vidi koliko je lepo. U idealnom svetu on bi sada potpisao novi ugovor sa crveno-belima, obavezao im se na vernost, a obavezali se i oni njemu da ga neće prodati u naredne dve, tri godine. Barem da stekne još veće iskustvo, ali i ostavi dublji trag u voljenom klubu. 


Foto: Starsportphoto


 


Od dečačkih snova nije ispunio još da da gol u derbiju. Šansa je pred njim. Ako nekim slučajem i to ispuni u sredu, možda će mu lakše biti da proguta knedlu u grlu i kaže sam sebi: “Pa šta ima veze što idem iz Zvezde”. Možda će mu lakše pasti činjenica da je on, baš kao i svi njegovi saigrači – roba, pogonsko gorivo, sredstvo za podmirivanje računa i da emocije kojima je čvršće od ikakvog ugovora vezan za voljeni klub, mora da ostavi po strani. Jer kome je još mešanje emocija sa poslom donelo išta dobro…

Pominje se ovih dana cifra od pet miliona evra. Ko zna, možda je sinoć i skočila, a možemo samo da zamislimo šta bi bilo da Mijatović pogodi i u jedinom preostalom jesenjem meču. Nema dileme da bi suma bila bildovana, pa bi se cenjkalo i na kraju bi verovatno to bila za srpske uslove više nego solidna zarada. Pretpostavljamo je to dobro kad se razmišlja ekonomski, kao da je Zvezda recimo fabrika automobila, pa je dobro izvesti što više. Ipak, nemoguće je da nekad nekom u klubu nije palo na pamet da bi sjajno bilo odreći se nekako tih miliona, sačekati, istrpeti igrača koji već donosi rezultat, pa sutra dati šansu njemu umesto nekom Ndijajeu, Olanjinki…

Ovako, Zvezdin biser, ovaj put Mijatović, sledeći put već neko drugi, samo će još lepše da sija kako vreme prolazi, ali će to raditi u nekom drugom klubu. A onda će neko drugi ubirati zrele plodove njegovih golova i asistencija..

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Crvena #zvezda #Jovan #Mijatović

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja