NaslovnaNAJNOVIJEU svađi nemojte koristiti reči "nikad" i "uvek"! Evo šta će definitivno...

U svađi nemojte koristiti reči “nikad” i “uvek”! Evo šta će definitivno imati bolji efekat

Umesto da svađi pristupate napadanjem druge osobe, pokušajte da joj pokažete kako se zapravo osećate.

Svađe i rasprave su prirodni deo života, ali ono na šta ljudi uglavnom zaboravljaju u tim trenucima jeste da nije važno da nadglasate ili uvredite drugu stranu, već da rešite problem koji je doveo do te svađe. 

Mnogi tada ne biraju reči, pa čak koriste i neke koje zapravo mogu pogoršati situaciju, a u pitanju su “nikad” i “uvek”. 

Detaljnije o tome objasnila je za “Self” Gajen Armian  terapeutkinja iz Los Anđelesa, specijalizovana za veze.

– Trebalo bi da izbegavate korišćenje reči “nikad” ili “uvek”. Svaki put kad vaš partner zaboravi pokupiti prljave čarape s poda, nemojte odgovoriti s: “Uvek ostavljaš svoje stvari da leže okolo.” Ili kada vam je muka od stalnog ponavljanja, potrudite se da instinktivno ne vičete: “Nikad me ne slušaš!” – kaže za Aramian i dodaje:

– Ove izjave uglavnom nisu činjenične – kaže Aramian.

Da se poslužimo prethodnim primerima, verovatno je bilo trenutaka kada vas je partner poslušao ili barem jedanput pospremio odeću s poda.

– Čak i ako su vaše optužbe bile tačne, reći “uvek” ili “nikad” mogu dovesti do toga da partner pokrene odbrambeni mehanizam, a razgovor ne može biti produktivan kada se bilo koji od partnera brani – dodaje ona.


Foto: Shuterstock


svađa


Teško je aktivno slušati i rešavati problem ako ste usredsređeni na protiv napad i odbranu. To ne znači da bi trebalo da isključite svoja osećanja. Neslaganja i iskrenost u vezi sa svojim brigama i ljutnjom zapravo mogu pomoći da produbite odnos i da se zbližite. Međutim, to je samo ako ovim sukobima pristupite pažljivo.

– Učinkovitiji i pažljiviji pristup od napada s “uvek” ili “nikad” je ako koristite “ja izjave” i preoblikujte svoju frustraciju u zabrinutost umesto u optužbu – preporučuje Aramian.

Na primer, pre nego što partnera napadnete jer zaboravlja na izlaske, započnite razgovor rečenicom:

– Stvarno sam se radovala izlasku koju si planirao za večeras. Šta se dogodilo?” Ili, ako činite mnogo za njega, a osećate se potcenjeno, jer mislite da partner ne iskazuje zahvalnost, pokušajte nešto poput:

– Osećam se kao da ne priznaješ trud koji sam uložila u to da provodimo više vremena zajedno. Šta misliš?

– Na taj način, komunikaciju otvarate iz znatiželje, umesto da ulazite s pretpostavkom da vaš partner “nikada” ili “uvek” nešto radi – kaže Aramian.

Na kraju krajeva, u zdravoj vezi, krajnji cilj rešavanja problema je ojačati vašu vezu, a ne pobediti u raspravi oko toga ko je u pravu.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#svađi #nemojte #koristiti #reči #nikad #uvek #Evo #šta #će #definitivno #imati #bolji #efekat

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja