NaslovnaPLANETAHamas neće izbeći odgovornost za razaranja u Gazi

Hamas neće izbeći odgovornost za razaranja u Gazi

RAMALA – Savetnik palestinskog predsednika Mahmud Habaš izjavio je danas da militantna grupa Hamas neće izbeći svoju odgovornost za razaranja u Pojasu Gaze.

“Cena koju je Gaza platila nije mala i to zahteva procenu. Biće teškog obračuna, ali ne za sada”, rekao je Habaš za TV Al Arabija.

Dodao je da je od 7. oktobra u Gazi ubijeno ili povređeno oko 100.000 osoba, prenosi Tajms of Izrael.

“Stotine hiljada domova je uništeno, kao i infrastruktura. Ne možemo da dozvolimo da to samo tako prođe. Niko ne može da izbegne svoje obaveze”, rekao je palestinski zvaničnik.

U Gazu danas ušlo 127 kamiona sa humanitarnom pomoći

U Pojas Gaze danas je ušlo 127 kamiona sa humanitarnom pomoći, objavili su izraelski mediji.

Prema pisanju portala “Tajms of Izrael”, 67 kamiona je pregledano na izraelskom prelazu Nicana, pre nego što su prebačeni na egipatski prelaz Rafa i prevezeni u Gazu.

Pored toga, 60 kamiona je pregledano na izraelskom prelazu Kerem Šalom i odatle je direktno ušlo u Pojas Gaze. 

Miler: SAD rade na usaglašavanju Nacrta rezolucije za pristup pomoći Gazi

SAD se angažuju zajedno sa ostalim zemljama članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da se usaglase nerešena pitanja u vezi sa Nacrtom rezolucije kojom se zahteva da Izrael i Hamas dozvole pristup pomoći u Pojas Gaze i uspostavljanje nadzora svetske organizacije nad dostavljanjem humanitarne pomoći, saopštio je danas Stejt department.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je na brifingu za novinare da Vašington u potpunosti podržava rezoluciju kojom bi se rešile potrebe civila u Pojasu Gaze, ali da su detalji teksta važni, preneo je Rojters.

SB UN odložio je u ponedeljak glasanje o Nacrtu rezolucije kojom se poziva na “održivi prekid vatre” u Pojasu Gaze kako bi se dalo više vremena da se odgovori na primedbe SAD. 

Predstavnik Rusije u UN: U Gazi 70 odsto žrtava čine žene i deca

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je danas da je u Pojasu Gaze život izgubilo više od 19.000 ljudi, od čega 70 odsto čine žene i deca, dok je više od dva miliona interno raseljeno.

“Žrtve neselektivnih izraelskih akcija su i među izraelskim taocima”, rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

On je istakao da je Pojas Gaze potpuno blokiran, kao i da su prekinuti kanali komunikacije. “Postoji akutna nestašica vode, goriva i lekova”, ukazao je ruski zvaničnik.

Dodao je da je Izrael, prema izveštajima medija, bacio skoro 30.000 bombi na Gazu, što je, kako je rekao, uporedivo sa brojem bombi koje su SAD i Velika Britanija bacile tokom svoje vojne operacije u Iraku 2003. godine.

Govoreći o nasilju nad Palestincima na Zapadnoj obali, Nebenzja je rekao da Izrael već duže vreme radi na “čišćenju” te oblasti. “To su radili čak i pre 7. oktobra kada nije bilo pretnji u vezi sa terorizmom”, istakao je stalni predstavnik Rusije pri UN.

Predstavnik Kine u UN: Zabrinjava izraelsko neselektivno bombardovanje

Stalni predstavnik Kine pri Ujedinjenim nacijama Džang Jun izjavio je danas da civili u Gazi nemaju pristup vodi i struji, dok kamioni sa humanitarnom pomoći čekaju u redu na granici sa Egiptom.

“Još više zabrinjava to što je zbog izraelskog neselektivnog bombardovanja cela mreža pomoći na ivici paralize”, rekao je Džang na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

On je pozvao članice SB UN na “konstruktivan pristup”, dodajući da je potrebno usvojiti rezoluciju kojom se zaheva hitan prekid vatre u Gazi.

Džang je naveo da Savet bezbednosti na Zapadnoj obali mora da “odigra svoju ulogu” i da podrži “pravičnost i pravdu” jer se tamo, kako je rekao, nastavlja nasilje nad Palestincima. “Samo prekid vatre može da spreči veći broj civilnih žrtava, uključujući taoce koji su stradali”, rekao je kineski zvaničnik. 

Vea traži poništavanje glasanja Liberije u UN protiv prekida vatre u Gazi

Liberijski predsednik Žorž Vea želi da poništi glasanje svoje zemlje protiv rezolucije UN kojom se poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze, saopštilo je danas liberijsko ministarstvo informisanja.

Ministarstvo je navelo da su liberijske diplomate to uradile bez podrške Vee, koji kao predsednik odlučuje o spoljnoj politici države.

Liberija je bila jedina afrička zemlja i jedna od samo 10 zemalja 193-člane Generalne skupštine UN, koja je bila protiv poziva Ujedinjenih nacija od 12. decembra na hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa, podržanog od 153 zemlje, preneo je Rojters.

“Vea je uvek stajao na strani mira širom sveta”, navodi se u saopštenju.

Liberijsko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od Generalne skupštine UN da umesto protiv prekida vatre u Gazi i ubeleži glas za primirje. 

Predstavnica Francuske u UN: Ne priznajemo aneksiju okupiranih palestinskih teritorija

Zamenica stalnog predstavnika Francuske pri Ujedinjenim nacijama Natali Brodurst izjavila je danas da njena zemlje “nikada neće priznati nezakonitu aneksiju” okupiranih palestinskih teritorija, kao ni legalizaciju naselja izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali.

Ona je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija osudila najavu o izgradnji novih naselja i proterivanju palestinskih porodica, koje je odobrila izraelska vlada.

“Takve odluke ugrožavaju mogućnost rešenja o dve države”, rekla je Brodurst, dodavši da “potpuna nekažnjivost” na Zapadnoj obali izaziva porast nasilja. Istakla je da Francuska ne može da prihvati zloupotrebe koje Palestincima “oduzimaju njihova prava i njihovu zemlju”.

“Moramo da se hitno vratimo implementaciji rešenja o dve države”, rekla je francuska zvaničnica. Dodala je da Francuska čvrsto stoji uz narod Izraela i osudila “brutalno nasilje koje je Hamas počinio 7. oktobra”.

“Moramo da radimo ozbiljno na izgradnji države za Palestince. A Palestinske vlasti imaju ključnu ulogu u ovom procesu, kako na Zapadnoj obali, tako i u Gazi, koja bi trebalo da bude deo ove palestinske države”, istakla je Brodurst.

Predstavnik V. Britanije u UN: U Gazi se odvija humanitarna katastrofa

Zamenik stalnog predstavnika Velike Britanije pri Ujedinjenim nacijama Džejms Karijuki izjavio je danas da se u Pojasu Gaze “odvija humanitarna katastrofa” i da patnja nevinih Palestinaca ne prestaje. On je dodao da Hamas i dalje drži više od 130 talaca unutar Gaze.

“Mora da se uspostavi održivo primirje koje će prekinuti ovo nasilje. Hamas mora da prestane da ispaljuje rakete na Izrael. Svi taoci moraju da budu oslobođeni, a humanitarna pomoć mora da stigne u Gazu”, rekao je Karijuki na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Prema njegovim rečima, to je jedini način da se postigne održiv mir zasnovan na rešenju o dve države. On je naveo da je Velika Britanija fokusirana na tri oblasti.

“Prvo, previše civila je ubijeno. Izrael mora da bude precizan u svojim naporima da odgovori na pretnju koju predstavlja Hamas. Drugo, treba da nastavimo da radimo na povećanju količine humanitarne pomoći koja ulazi u Gazi”, rekao je Karijuki. 

Predstavnik SAD u UN: Osuditi napade Hamasa, ne dozvoliti im kontrolu nad Gazom

Zamenik stalnog predstavnika SAD pri Ujedinjenim nacijama Robert Vud izjavio je danas da se napadi Hamasa na Izrael od 7. oktobra moraju osuditi, te da se “ekstremističkoj grupi” ne sme dozvoliti da kontroliše Gazu u budućnosti.

Dodao je da se Izraelu mora dozvoliti da brani svoj narod, kao i da je potrebno suprotstaviti se napadima pobunjeničke grupe Huti na međunarodne brodove u Crvenom moru. On je na sednici Saveta bezbednosti UN pozvao sve članice da rade na rešenju o dve države.

“Moramo da učinimo više kako bismo sprečili ovu opasnu dehumanizaciju”, rekao je Vud. Istakao je da su neprihvatljive smrti novinara koji izveštavaju o ratu sa terena. “U ovom trenutku se mora učiniti više kako bi oni bili zaštićeni”, naveo je američki zvaničnik.

Izrael traži potiskivanje pripadnika Hezbolaha na skoro 10 km od granice

Izraelski zvaničnici navodno su rekli kolegama iz SAD da žele da potisnu borce libanske militantne grupe Hezbolah na oko devet i po kilometara severno od svoje granice sa Libanom, u okviru potencijalnog sporazuma koji bi okončao sukobe i tenzije na toj granici.

Ideja koja stoji iza tog zahteva Izraela je da Hezbolah bude dovoljno daleko od granice kako ne bi mogao da izvodi napade na izraelske gradove ili izvrši invaziju sličnu onoj koju je palestinska militantna grupa Hamas izvela 7. oktobra, prenosi Tajms of Izrael.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena, predvođena glavnim Bajdenovim pomoćnikom Amosom Hokstinom, nastojala je da postigne diplomatsko rešenje za tekuće napetosti, ali tek treba da napravi iskorak. 

Izrael: Prepirka ministra i načelnika štaba IDF zbog kažnjavanja vojnika

Izraelski ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben Gvir je na sastanku vlade verbalno napao načelnika štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF)-a Herzija Halevija zbog suspenzije koju je vojska izrekla nekolicini vojnika.

Vojnici su kažnjeni zbog snimaka na kojima pevaju pesme za jevrejski praznik Hanuka preko razglasa u džamiji u gradu Dženin na Zapadnoj obali. Ben Gvir je rekao Haleviju da takve kazne štete moralu vojnika, prenosi “Tajms of Izrael”.

Halevi je odgovorio da su vojnici prekršili kodeks ponašanja i da su ti postupci protivni vrednostima IDF-a. “Ja sam član vlade, ja sam politički rang. Mi odlučujemo”, uzvratio je Ben Gvir.

Halevi mu je odbrusio da nije u pravu. “Ja ću odlučiti šta je, a šta nije moralno ponašanje u vojsci. Nemojte mi pretiti”, odgovorio je Halevi. Nekoliko drugih ministara stalo je u Halevijevu obranu, rekavši Benu Gviru da ne razgovara grubo sa načelnikom štaba IDF-a.

Izraelska vojska uništila jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u Gazi

Jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u Gazi uglavnom je uništeno usled napada i bombardovanja koje sprovodi izraelska vojska, saopšteno je danas iz grupe za borbu za ljudska prava ”Forensic Arćitecture” (FA).

Lokalitet, u blizini izbegličkog kampa al-Šati, sastoji se od nekoliko iskopina, što sugeriše da postoje veliki ostaci širom oblasti. Uništavanje lokaliteta koje je sprodovila izraelska vojska odvijalo se u tri faze: vazdušni napadi, rušenje na površini, a sada i postavljanje pumpi za vodu koje navodno treba poplave podzemne tunele za koje izraelska vojska tvrdi da se nalaze u zemlji ispod kampa, prenosi Al Džazira.

Grupa za ljudska prava Al Hak prethodno je izraelsko uništavanje palestinske kulturne baštine dovelo u vezu sa štetom po životnu sredinu izazvanom ispumpavanje morske vode, što su nazvali ”dokazom o genocidnoj nameri izraelskih zvaničnika i vojske”.

U izveštaju FA se navodi da bi pored uništavanja istorijskog i kulturnog nasleđa, izraelski planovi za pumpanje morske vode u tunele ispod Gaze mogli da je učine nenastanjivom.

”Ovaj alarmantan potez, na koji su palestinska uprava za vodu i drugi stručnjaci za životnu sredinu oštro upozorili, predstavlja neposrednu pretnju jedinom funkcionalnom toku sa pijaćom vodom u Gazi, koji je već na ivici kolapsa. Ako se sprovede, ova akcija bi mogla da nanese nepovratnu štetu po životnu sredinu, ostavljajući trajni uticaj generacijama koje dolaze i pogoršavajući već opisanu situaciju”, saopšteno je. 

Gaza: Od 7. oktobra ubijeno najmanje 19.667 Palestinaca, a ranjeno 52.586

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je danas da je najmanje 19.667 Palestinaca ubijeno, a 52.586 ranjeno, u ratu između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas u Pojasu Gaze od 7. oktobra.

Rat je počeo 7. oktobra, kada su borci Hamasa napali južni Izrael, kada su ubili 1.200 ljudi i uzeli oko 240 talaca, posle čega je Izrael pokrenuo snažnu vojnu operaciju u Pojasu Gaze, koja i dalje traje.

IDF izvele vazdušni napad na Hezbolah na libanskoj granici

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su izvele vazdušni napad na terorističku ćeliju koja deluje na libanskoj granici, blizu Hanite.

Tenkovi su granatirali i ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu i granično područje u blizini Jirona, kako bi se “uklonila pretnja”.

U međuvremenu je izraelski mobilni protivvazdušni obrambeni sistem “Iron Dome” presreo “sumnjivu metu” koja je ušla u izraelski vazdušni prostor iz Libana, aktivirajući sirene u nekoliko gradova, navodi se u saopštenju IDF, prenosi Tajms of Izrael. 

Špljarić: Sukob u Gazi je ”moralni neuspeh” međunarodne zajednice

Sukob u Gazi je ”moralni neuspeh” međunarodne zajednice, izjavila je danas predsednica Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Mirjana Špoljarić, i pozvala sve strane da postignu novi dogovor o zaustavljanju borbi.

”Govorila sam o moralnom neuspehu jer svaki dan u kojem se borbe nastavljaju, dan je više u kojem međunarodna zajednica nije dokazala da je sposobna da okonča tako visoke nivoe patnje i to će uticati na naredne generacije, ne samo u Gazi”, rekla je Špoljarić, nakon što je posetila Gazu i Izrael.

Ona istakla da se ništa neće postići ukoliko ne bude dogovora svih strana. ”Zato ih pozivamo da nastave sa pregovorima i da nastave da omogućavaju prostor koji nam je potreban kako bismo radili na oslobađanju talaca i zarobljenika”, rekla je Špoljarić.

Izrael ne očekuje pomorski embargo zbog napada Hutija

Šef izraelske državne agencije za luke, Uzi Ichaki, odbacio je danas mogućnost da bi Izrael mogao biti izložen pomorskom embargu zbog napada jemenske militantne grupe Huti na brodove u Crvenom moru.

One je istakao da najveći deo izraelskog pomorskog uvoza stiže sa Zapada, a ne preko Crvenog mora. Ichaki kaže da tek treba da dođe do poskupljenja uvoznog kargo tereta i da ne očekuje nestašicu zaliha osnovnih dobara u Izraelu, poput goriva i hrane, prenosi Rojters.

Sve češći napadi jemenskih Huta u Crvenom moru, zbog, kako tvrde, odmazde Izraelu, primorali su mnoge brodove da između Evrope i Azije, umesto kroz Suecki kanal, putuju oko afričkog Rta dobre nade.

Netanijahu i Modi razgovarali o bezbednosti plovidbe u Crvenom moru

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu razgovarao s predsednikom Vlade Indije Narendrom Modijem o pretnji globalnoj plovidbi, usled ponovljenih napada jemenske militantne grupe Huti u Crvenom moru.

“Dvojica zvaničnika govorila su o važnosti očuvanja slobodne plovidbe u prolazu Bab el-Mandeb kojem prete Hutiji po nalogu Irana, kao i o globalnom interesu za sprečavanje štete međunarodnoj trgovini, uključujući privrede Izraela i Indije”, saopšteno je iz kabineta izraelskog premijera.

Modi je istakao da je sloboda plovidbe bitna globalna potreba koja se mora zaštititi. Netanijahu je zahvalio Modiju na “podršci Indije u izraelskom pravednom ratu za uništenje Hamasa”, stoji u saopštenju, koje prenosi “Tajms of Izrael”.

Lurija: Izrael nema kapacitet za lečenje povređenih i traumatizovanih u ratu

Izraelu nedostaje kapacitet da leči sve povređene i traumatizovane u ratu protiv Hamasa, rekla je danas poslanicima u Knesetu predstavnica Odeljenja za rehabilitaciju izraelskog Ministarstva odbrane Limor Lurija.

Lurija je, obraćajući se Odboru za rad i socijalnu zaštitu Kneseta, rekla da je od početka rata njeno odeljenje radilo sa 2.816 novih pacijenata, od kojih 18 odsto pati od mentalnih problema i posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

“Ako ne dobijemo dodatne resurse i standarde, nećemo moći da se brinemo o svima”, rekla je ona.

Lurija je navela da Ministarstvo odbrane, uprkos svojoj posvećenosti, nije formiralo posebno odeljenje za lečenje vojnika koji boluju od PTSP.

Izraelske snage upale u bolnicu Al-Ahli, privedeno osoblje

Izraelske snage izvele su tokom noći i jutra racije u bolnici Al-Ahli u gradu Gazi i privele većinu zaposlenih, saopštila je crkva koja upravlja ovom bolnicom.

Kako je navela, uništen je zid na prednjem ulazu u bolnicu.

Nakon upada u bolnici su ostala dva lekara, četiri medicinske sestre i dva domara, koji treba da zbrinu više od 100 teško ranjenih pacijenata, bez tekuće vode i struje, rekao je pastor u anglikanskoj katedrali u Jerusalimu, koja upravlja bolnicom.

On je naveo da je jedan izraelski tenk bio parkiran na ruševinama na ulazu u bolnicu, kako bi sprečio da bilo ko uđe ili izađe iz nje, prenosi AP.

UN besne zbog izraelskih napada na bolnice u Gazi

Zvaničnici Ujedinjenih nacija izrazili su bes i nevericu zbog situacije u bolnicama u Pojasu Gaze, gde povređeni nemaju osnovne potrepštine, a deca koja se oporavljaju od amputacija umiru, prenosi Rojters.

“Besan sam što se deca, koja se oporavljaju od amputacije u bolnicama, granatiranjem ubijaju u njima”, rekao je portparol dečije agencije UN Džejms Elder, ističući da je najveća operativna bolnica u Gazi u protekla 48 sata dva puta granatirana.

Portparolka Svetske zdravstvene organizacije, Margaret Haris, situaciju u bolnicama u Gazi opisala je kao “neverovatnu” i “nesavesnu”.

SZO: Bolnica u Gazi ne radi, pacijenti evakuisani

Bolnica na severu Gaze Kamal Advin, u koju su izraelske trupe upale prošle nedelje kada su buldožerom probile u njen krug, više ne funkcioniše i pacijenti su evakuisani, izjavio je danas predstavnik Svetske zdravstvene organizacije Ričard Piperkorn i dodao da su među pacijentima i bebe.

“Koliko smo shvatili bolnica više ne funkcioniše”, rekao je Piperkorn novinarima Rojtersa, pojašnjavajući da su dve novorođene bebe odvedene porodicama kući, dok su drugi pacijenti, uključujući evakuisani u bolnice Al Ahli i Al Šifa.

Piperkorn je naveo da se, navodno mnogo zdravstvenih radnika nalazi u pritvoru.

“Ne možemo sebi da priuštimo da izgubimo nijednu bolnicu”, dodao je on.

Erdogan: Svet očekuje da SAD zaustave Izrael

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države imaju istorijsku odgovornost u vezi sa palestinsko-izraelskim sukobom.

“Svet od njih očekuje da zauzmu stav kako bi zaustavili izraelsku agresiju”, rekao je Erdogan novinarima po povratku iz Budimpešte.

On se dotakao i uloge Turske u rešavanju sukoba i dijalogu između palestinskih frakcija Hamasa i Fataha, prenosi Dejli sabah.

Izraelska vojska tvrdi da je u Rafi ubila finansijera Hamasa

Izraelska vojska tvrdi da je ciljala i ubila “finansijera Hamasa” Subi Fervanu tokom napada na Rafu.

Fervana i njegov brat prebacivali su preko svoje kompanije Hamsat velike količine sredstava Hamasu, koja su korišćena za plate militanata i nabavku vojne opreme, navodi Džerusalem post.

Vojska je danas saopštila da je Fervana nedavno ubijen u vazdušnom napadu u Gazi i da je pomogao transfere desetina miliona dolara u korist Hamasa.

Hamas: U izraelskim vazdušnim udarima na Rafu ubijeno najmanje 20 Palestinaca

U izraelskim vazdušnim udarima na oblast Rafa u južnoj Gazi, pogođene su tri kuće i ubijeno je najmanje 20 Palestinaca, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici Gaze, pod kontrolom Hamasa.

Desetine hiljada raseljenih Palestinaca smešteno je u Rafi, na granici Gaze sa Egiptom, kako bi izbegli izraelska bombardovanje severnije, prenosi Rojters.

Jutros su i stanovnici Kan Junisa, grada koji se takođe nalazi na jugu Gaze, prijavili žestoke borbe između militanata Hamasa i izraelskih snaga, navodi britanska agencija. Izraelski tenkovi i avioni bombardovali su područja u blizini centra grada, naveli su stanovnici.

U izraelskom napadu na Džabaliju ubijeno najmanje 13 Palestinaca, 75 ranjeno

Najmanje 13 Palestinaca je ubijeno danas, a 75 je ranjeno u izraelskom napadu na izbeglički kamp Džabalija u severnoj Gazi, saopštio je portparol ministarstva zdravlja pod kontrolom Hamasa.

Izraelska vojska se do sada nije oglašavala povodom ovog napada, prenosi Rojters.

Na površini od 1,4 kvadratna kilometra, Džabalija je najveći od osam izbegličkih kampova u Gazi i dom je za oko 116.000 registrovanih izbeglica, od kojih mnoge zavise od hrane, lekova i druge pomoći koju šalju SAD i Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), navodi britanska agencija.

UN: Gaza postala najopasnije mesto na svetu za novinare i njihove porodice

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava na okupiranoj palestinskoj teritoriji saopštila je da je Gaza postala najopasnije mesto na svetu za novinare i njihove porodice.

“Od napada (Hamasa) 7. oktobra, najmanje 57 palestinskih novinara je ubijeno u Gazi. Ukupno je ubijeno 64 novinara, među kojima su četiri izraelska i tri libanska novinara”, navodi se u saopštenju, prenosi CNN.

Dodaje se da su novinari “u realnom vremenu obaveštavali svet o užasima kroz koje prolaze civili u Gazi”.

“Njihova posvećenost zaslužuje priznanje”, ističu iz OHCHR-a.

Savet bezbednosti UN treba da glasa o pozivu na prekid vatre u Gazi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi da se sastane danas da raspravlja o pozivu na prekid vatre u Pojasu Gaze, nakon što su SAD stavile veto na prethodni takav predlog rezolucije.

Savet bezbednosti UN odložio je glasanje o nacrtu rezolucije kojom se poziva na “održivi prekid vatre” u Pojasu Gaze kako bi se dalo više vremena da se odgovori na primedbe Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Gardijan.

Glasanje o nacrtu rezolucije trebalo je da bude održano u ponedeljak, međutim američki predstavnik je rekao da SAD ne mogu da podrže poziv na primirje, ali da bi mogle da prihvate privremeni prekid vatre, navodi britanski list.

Predstavnici arapskih zemalja, koje su sastavile nacrt rezolucije, rekli su da su “ohrabreni” pristupom Vašingtona koji sugeriše da SAD pokušavaju da pronađu formulaciju koju bi mogle da podrže, a ne da jednostavno stave veto na rezoluciju, što su u više navrata već učinile.

Izrael: Suspendovani vojnici zbog pušenja nargile pred privedenim Palestincima

Izraelska vojska suspendovala je grupu vojnika koji su snimljeni kako puše nargile i šale se pred privedenim Palestincima, koji imaju povez preko očiju.

Na snimku, koji je objavljen na društvenim mrežama i koji je imao više miliona pregleda u poslednja dva dana, vide se vojnici koji se smeju i jedu grickalice dok najmanje sedam Palestinaca sedi u istoj prostoriji sa njima u gradu Dženin na Zapadnoj obali, sa povezima preko očiju.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) rekao je da je žalosno kako su se vojnici ponašali i da je to u potpunoj suprotnosti sa vrednostima IDF-a, prenosi AP.

Nadzorni odbor Mete kaže da je uklanjanje snimaka sukoba u Gazi bilo greška

Nadzorni odbor platforme Meta saopštio je danas da je ta kompanija društvenih medija pogrešila što je uklonila dva video snimka koji prikazuju taoce i povređene u sukobu Izraela i Hamasa, rekavši da su video snimci značajni za razumevanje ljudske patnje u ratu, prenosi Rojters.

U prvom uklonjenom snimku objavljenom na društvenoj mreži Instagram, vide se posledice vazdušnog napada u blizini bolnice Al Šife u Gazi, uključujući i povređenu i mrtvu decu.

Na drugom uklonjenom snimku, koji je nastao 7. oktobra, vidi se Izraelka koja moli da je ne ubiju dok je odvode kao taoca. U oba slučaja, Meta je poništila svoju prvobitnu odluku i video snimke vratila na mreže, uz prethodno upozorenje gledaocima, rekao je odbor.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Hamas #neće #izbeći #odgovornost #razaranja #Gazi

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja