NaslovnaPLANETAIzraelske snage upale u bolnicu Al-Ahli, privedeno osoblje

Izraelske snage upale u bolnicu Al-Ahli, privedeno osoblje

GAZA – Izraelske snage izvele su tokom noći i jutra racije u bolnici Al-Ahli u gradu Gazi i privele većinu zaposlenih, saopštila je crkva koja upravlja ovom bolnicom.

Kako je navela, uništen je zid na prednjem ulazu u bolnicu.

Nakon upada u bolnici su ostala dva lekara, četiri medicinske sestre i dva domara, koji treba da zbrinu više od 100 teško ranjenih pacijenata, bez tekuće vode i struje, rekao je pastor u anglikanskoj katedrali u Jerusalimu, koja upravlja bolnicom.

On je naveo da je jedan izraelski tenk bio parkiran na ruševinama na ulazu u bolnicu, kako bi sprečio da bilo ko uđe ili izađe iz nje, prenosi AP.

SZO: Bolnica u Gazi ne radi, pacijenti evakuisani

Bolnica na severu Gaze Kamal Advin, u koju su izraelske trupe upale prošle nedelje kada su buldožerom probile u njen krug, više ne funkcioniše i pacijenti su evakuisani, izjavio je danas predstavnik Svetske zdravstvene organizacije Ričard Piperkorn i dodao da su među pacijentima i bebe.

“Koliko smo shvatili bolnica više ne funkcioniše”, rekao je Piperkorn novinarima Rojtersa, pojašnjavajući da su dve novorođene bebe odvedene porodicama kući, dok su drugi pacijenti, uključujući evakuisani u bolnice Al Ahli i Al Šifa.

Piperkorn je naveo da se, navodno mnogo zdravstvenih radnika nalazi u pritvoru.

“Ne možemo sebi da priuštimo da izgubimo nijednu bolnicu”, dodao je on.

Izraelska vojska tvrdi da je u Rafi ubila finansijera Hamasa

Izraelska vojska tvrdi da je ciljala i ubila “finansijera Hamasa” Subi Fervanu tokom napada na Rafu.

Fervana i njegov brat prebacivali su preko svoje kompanije Hamsat velike količine sredstava Hamasu, koja su korišćena za plate militanata i nabavku vojne opreme, navodi Džerusalem post.

Vojska je danas saopštila da je Fervana nedavno ubijen u vazdušnom napadu u Gazi i da je pomogao transfere desetina miliona dolara u korist Hamasa.

Hamas: U izraelskim vazdušnim udarima na Rafu ubijeno najmanje 20 Palestinaca

U izraelskim vazdušnim udarima na oblast Rafa u južnoj Gazi, pogođene su tri kuće i ubijeno je najmanje 20 Palestinaca, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici Gaze, pod kontrolom Hamasa.

Desetine hiljada raseljenih Palestinaca smešteno je u Rafi, na granici Gaze sa Egiptom, kako bi izbegli izraelska bombardovanje severnije, prenosi Rojters.

Jutros su i stanovnici Kan Junisa, grada koji se takođe nalazi na jugu Gaze, prijavili žestoke borbe između militanata Hamasa i izraelskih snaga, navodi britanska agencija. Izraelski tenkovi i avioni bombardovali su područja u blizini centra grada, naveli su stanovnici.

U izraelskom napadu na Džabaliju ubijeno najmanje 13 Palestinaca, 75 ranjeno

Najmanje 13 Palestinaca je ubijeno danas, a 75 je ranjeno u izraelskom napadu na izbeglički kamp Džabalija u severnoj Gazi, saopštio je portparol ministarstva zdravlja pod kontrolom Hamasa.

Izraelska vojska se do sada nije oglašavala povodom ovog napada, prenosi Rojters.

Na površini od 1,4 kvadratna kilometra, Džabalija je najveći od osam izbegličkih kampova u Gazi i dom je za oko 116.000 registrovanih izbeglica, od kojih mnoge zavise od hrane, lekova i druge pomoći koju šalju SAD i Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), navodi britanska agencija.

UN: Gaza postala najopasnije mesto na svetu za novinare i njihove porodice

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava na okupiranoj palestinskoj teritoriji saopštila je da je Gaza postala najopasnije mesto na svetu za novinare i njihove porodice.

“Od napada (Hamasa) 7. oktobra, najmanje 57 palestinskih novinara je ubijeno u Gazi. Ukupno je ubijeno 64 novinara, među kojima su četiri izraelska i tri libanska novinara”, navodi se u saopštenju, prenosi CNN.

Dodaje se da su novinari “u realnom vremenu obaveštavali svet o užasima kroz koje prolaze civili u Gazi”.

“Njihova posvećenost zaslužuje priznanje”, ističu iz OHCHR-a.

Savet bezbednosti UN treba da glasa o pozivu na prekid vatre u Gazi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi da se sastane danas da raspravlja o pozivu na prekid vatre u Pojasu Gaze, nakon što su SAD stavile veto na prethodni takav predlog rezolucije.

Savet bezbednosti UN odložio je glasanje o nacrtu rezolucije kojom se poziva na “održivi prekid vatre” u Pojasu Gaze kako bi se dalo više vremena da se odgovori na primedbe Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Gardijan.

Glasanje o nacrtu rezolucije trebalo je da bude održano u ponedeljak, međutim američki predstavnik je rekao da SAD ne mogu da podrže poziv na primirje, ali da bi mogle da prihvate privremeni prekid vatre, navodi britanski list.

Predstavnici arapskih zemalja, koje su sastavile nacrt rezolucije, rekli su da su “ohrabreni” pristupom Vašingtona koji sugeriše da SAD pokušavaju da pronađu formulaciju koju bi mogle da podrže, a ne da jednostavno stave veto na rezoluciju, što su u više navrata već učinile.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Izraelske #snage #upale #bolnicu #AlAhli #privedeno #osoblje

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja