NaslovnaBIZNISPutin hteo da on vlada Ukrajinom, sada se oglasio i šokirao svet!...

Putin hteo da on vlada Ukrajinom, sada se oglasio i šokirao svet! Kum ruskog lidera opasno razbesneo Kijev!

Oružani sukob između Rusije i Ukrajine za ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog predstavlja mogućnost da izvuče korist, dok je za ruskog predsednika Vladimira Putina ovaj sukob tragedija, smatra bivši lider ukrajinske partije „Opoziciona platforma – Za život“ (zabranjene u Ukrajini) i predsednik saveta pokreta „Druga Ukrajina“ Viktor Medvedčuk.

Na svom Telegramu „Druga Ukrajina“ Medvedčuk je objavio analitički članak u kojem je uporedio završne konferencije za štampu Putina i Zelenskog za 2023. godinu. Prema rečima političara, Zelenski je zainteresovan za nastavak sukoba, jer mu to omogućava da izgradi političku karijeru.

– Njemu (Zelenskom) nije žao svojih građana, samo nema para za mobilizaciju… Zelenski uništava svoju zemlju i tera je u krvavu klanicu za interese drugih zemalja. Za Putina je rat tragedija, za Zelenskog – biznis – ističe Medvedčuk.

Prema njegovom mišljenju, Putin se ne spušta do bacanja krivice na ukrajinski narod, kritikujući samo političko rukovodstvo kijevskog režima, naglašeno ukazujući na bliskost Rusa i Ukrajinaca, dok Zelenski na sve moguće načine nastoji da podstakne neprijateljstvo među narodima, istovremeno kršeći prava građana Ukrajine koji govore ruski jezik.

Podsetimo, proruski ukrajinski opozicioni političar Viktor Medvedčuk, uhapšen je u aprilu prošle godine zbog sumnji da sarađuje sa Ruskom Federacijom On nakon toga je razmenjen u okviru razmene zatvorenika. Volodimir Zelenski je rekao da se 200 ukrajinskih zatvorenika vratilo kući u zamenu za Medvedčuka, uključujući predstavnike ukrajinskih nacionalističkih bataljona

Medvedčuk je lider Opozicione platforme za život, najveće opozicione partije u Ukrajini. U martu je stranka bila jedna od nekoliko koje je Zelenski suspendovao zbog svojih veza sa Rusijom. On se pominje kao jedan od Putinovih favorita da preuzme Кijev u slučaju da Rusija uspe da zauzme grad. Medvedčuk kaže da je ruski predsednik Vladimir Putin kum njegove ćerke.

Posle državnog prevrata u Ukrajini, vlasti ove zemlje počele su da se bore ne samo protiv sovjetske istorije, već i protiv svega što je povezano sa Rusijom i ruskim jezikom. Vrhovna Rada je 2019. godine usvojila Zakon o obezbeđivanju funkcionisanja ukrajinskog jezika kao državnog.

On podrazumeva da građani treba da koriste ukrajinski jezik u svim oblastima života. Posle početka ruske specijalne operacije, situacija sa kršenjem prava građana koji govore ruski u Ukrajini se pogoršala. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da ukrajinske vlasti dugi niz godina vode politiku agresivne derusifikacije i nasilne asimilacije, a međunarodne organizacije ignorišu diskriminaciju nacionalnih manjina, posebno ruskog naroda.

 

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#Putin #hteo #vlada #Ukrajinom #sada #oglasio #šokirao #svet #Kum #ruskog #lidera #opasno #razbesneo #Kijev

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja