NaslovnaPLANETATusk smenio rukvodstvo poljske državne televizije, radija i agencije PAP

Tusk smenio rukvodstvo poljske državne televizije, radija i agencije PAP

Rukovodstvo poljske državne televizije, radija i novinske agencije PAP smenjeno je, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo kulture.

Kritičari navode da su državni mediji, posebno informativni kanal TVP Info, postali „sredstvo za propagandu“ tokom osmogodišnje vladavine stranke Zakon i pravda (PiS), preneo je Rojters.

Koalicija premijera Donalda Tuska, koja je preuzela vlast nakon parlamentarnih izbora u oktobru, obećala je da će pokrenuti nove stanice koje će imati uravnoteženiji pristup.

Signal TVP Info je danas nestao i zamenjen je signlom prvog kanala državne televizije, a isto se dogodilo sa sajtom TVP Info.

„Kraj TVPiS-a. TVP Info je isključen“, navela je Građanska platforma, najveća stranka u novoj vladi, na platformi X (Tviter).

Novi poljski parlament je juče usvojio rezoluciju pozivajući „sve državne organe da odmah preduzmu akciju u cilju uspostavljanja ustavnog poretka u pogledu pristupa građana pouzdanim informacijama i funkcionisanju državnih medija“.

Bivši premijer Mateuš Moravjecki poručio je u objavi na platformi X da „nezakonito postupanje“ ministra kulture prema TVP, Poljskom radiju i PAP-u pokazuje kako vlasti, koje bi trebalo da vode računa o vladavini prava, „krše pravo na svakom koraku“.

On je istakao da PiS neće odustati i da „neće dozvoliti da u Poljskoj bude izgrađena diktatura“.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Tusk #smenio #rukvodstvo #poljske #državne #televizije #radija #agencije #PAP

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja