NaslovnaPLANETASvedok masovne pucnjave na fakultetu u Pragu otkrio šta se događalo u...

Svedok masovne pucnjave na fakultetu u Pragu otkrio šta se događalo u zgradi dok su odzvanjali rafali

Svedoci masovne pucnjave na Filozofskom fakultetu u Pragu i dalje su potreseni, a neki još uvek nisu progovorili ni reč. Jedan od studenata, Matijaš Lednicki, ispričao je tamošnje medije šta se dešavalo u samoj zgradi fakulteta tog kobnog dana.

Kako piše češki Seznam Zpravi, Matiaš studira veronauku i rekao je da je napadač bio na predavanju na fakultetu, a da je on, zajedno sa svojim kolegama, bio u učionici u prizemlju, u zadnjem delu zgrade.

Primetio je da se nešto dešava kada je video nekoliko policijskih automobila u susednoj ulici, ali nije ni pomislio da je u pitanju masovna pucnjava, jer je grupa policajaca u centru uobičajena stvar.

Foto: TANJUG/AP Photo/Petr David Josek

Ali onda su počeli da vade oružje i tada je shvatio da se nešto ozbiljno dešava. Ceo život živi u Pragu i nikad nije video nešto slično.

Prema njegovim rečima, cela učionica se uplašila kada su čuli buku u hodnicima. Odmah su stavili sto kod vrata učionice i sakrili se, potom su pozvali policiju.

„Rekao sam da smo na Filozofskom fakultetu. Dispečer me je pitao u kojoj smo učionici i koliko nas je bilo, a onda mi je rekao da sačekamo da policija dođe po nas. Ni sam ne znam koliko smo čekali“, ispričao je on.

Foto: TANJUG/AP Photo/Petr David Josek

Posle izvesnog vremena u učionicu su ušla četiri policajca sa automatskim puškama i rekli su im da dignu ruke iznad glave, pretresli su ih i počeli da izvode iz zgrade fakulteta. Matijaš kaže da su usput videli ranjenike i ubijene.

„Plašio sam se, ali to je bio tako čudan strah. Preokupirao sam se prevođenjem cele situacije ostalim studentima, jer ima dosta onih koji su došli preko Erazmus progama, pa pošto ne znaju šta se dešava pokušavao sam da im objasnim. Imao sam sreću da sam bio u ovoj učionici, a ne u nekoj drugoj“, rekao je on.

Student Filozofskog fakulteta David Kozak ubio je u četvrtak najmanje 15 ljudi, a ranio najmanje 24. Kako su mediji objavili, Kozak je na društvenoj mreži Telegram napisao kako planira masakr. Nakon tragedije, Kozak je izvšio samoubistvo.

Policija još nije saopštila identitet žrtava, ali je najverovatnije da su to studenti i predavači Filozofskog fakulteta Karlovog univerziteta u Pragu.

Vlada Češke proglasila je subotu, 23. decembar, Danom žalosti, kada će državne zastave biti spuštene na pola koplja.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Svedok #masovne #pucnjave #fakultetu #Pragu #otkrio #šta #događalo #zgradi #dok #odzvanjali #rafali

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja