NaslovnaPLANETAIzraelska vojska je blizu potpune kontrole severne Gaze

Izraelska vojska je blizu potpune kontrole severne Gaze

Foto: AP Photo/Hatem Ali

TEL AVIV – Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), kontraadmiral Danijel Hagari, rekao je danas da se izraelska vojska približava potpunoj „operativnoj kontroli“ severne Gaze.

„Trupe IDF-a nastavljaju kopnene operacije u Kan Junisu, a istovremeno se pripremaju da prošire aktivnost na dodatna područja pojasa, sa naglaskom na južni deo“, rekao je Hagari, prenosi Glas Amerike.

U severnoj Gazi, izraelski vazdušni napadi pogodili su oblasti Džabalije tokom noći, dok su u južnoj Gazi pogodili Kan Junis, rodno mesto i bazu lidera Hamasa Jahje Sinvara.

Gaza: Najmanje 166 Palestinaca ubijeno u protekla 24 sata

Najmanje 166 Palestinaca je ubijeno u Gazi u protekla 24 sata, a 384 osobe su povređene, saopštilo je danas ministarstvo zdravstva u Gazi.

U saopštenju se navodi da je prema najnovijim podacima ukupno 20.424 Palestinaca poginulo od početka sukoba sa Izraelom 7. oktobra, a da je povređeno 54.036 ljudi, prenosi Rojters.

Izraelska vojska saopštila je jutros da je osam pripadnika Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) poginulo u poslednja 24 sata u borbama u Pojasu Gaze, čime su ukupni izraelski vojni gubici od početka kopnene ofanzive 20. oktobra povećani na 154 pripadnika IDF, preneo je Tajms of Izrael.

“>

AP Photo/Hatem Ali

“>

AP Photo/Hatem Ali

“>

AP Photo/Ariel Schalit

“>

AP Photo/Ariel Schalit

“>

AP Photo/Ariel Schalit

“>

AP Photo/Ariel Schalit

Galerija

Ganc pozvao članove izraelske vlade da ublaže retoriku

Ministar izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc, pozvao je kolege, članove vlade da ublaže svoju retoriku i da ne daju „neosnovane izjave“.

“Posebno u ovom trenutku, očekuje se od ministara u vladi i svih javnih lidera da se ponašaju odgovorno i da ne daju neosnovane izjave koje štete istrajnosti čitavog izraelskog društva, a posebno porodica boraca”, napisao je Gantz u objavi na platformi društvenih medija Iks.

Izraelski ministar ekonomije Nir Barkat je ranije danas osudio porast broja poginulih pripadnika Izraelskih oružanih snaga u Gazi i istakao da je neprihvatljivo da se vojnici ugrožavaju i šalju u zgrade koje nisu bombardovane, piše Tajms of Izrael.

Netanijahuova supruga pozvala papu da zahteva hitno oslobađanje svih talaca

Supruga izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, Sara, pozvala je papu Franju da zahteva hitno oslobađanje svih talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze.

Netanijahuova supruga je u otvorenom pismu papi zatražila njegovu “ličnu intervenciju” da bi se rešio težak položaj 129 talaca u Gazi, objavio je Tajms of Izrael.

“Iskoristite svoj uticaj da zatražite bezuslovno oslobađanje svih talaca bez odlaganja”, navela je ona.

Nvidia skupila 15 miliona dolara za civile pogođene sukobom u Gazi

Američki proizvođač čipova Nvidia i zaposleni u toj kompaniji donirali su 15 miliona dolara izraelskim i stranim neprofitnim organizacijama koje podržavaju civile pogođene ratom Izraela sa palestinskim grupom Hamas.

Hiljade zaposlenih iz više od 30 zemalja doniralo je ukupno pet miliona dolara, dok je kompanija donirala još 10 miliona dolara u okviru specijalnog programa koji je uveden za pomoć onima koji su pogođeni ratom, saopštila je Nvidia, ističući da je to najveća humanitarna akcija prikupljanja sredstava u 30 godišnjoj istoriji kompanije.

“Ponosni smo što vidimo tako široku podršku Nvidia porodica iz Izraela i širom sveta, i zahvalni smo na njihovim molitvama i nadamo se povratku našeg kolege Avinatana Oria, i ostalih talaca iz zarobljeništva Hamasa”, rekao je Gideon Rozenberg, zamenik generalnog savetnika Nvidije.

Zaharova: Politička pomoć Rusije u rešavanju krize u Gazi nije formalna

Politička pomoć Rusije u rešavanju krize u Pojasu Gaze nije formalne prirode i usmerena je na njeno okončanje, izjavila je danas portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je za libanski TV kanal Al Majdin rekla da Rusija pruža humanitarnu i političku pomoć Palestincima u Pojasu Gaze.

Ona je istakla da je palestinskoj deci u Gazi potrebna prava pomoć, a ne samo reči, prenela je agencija RIA Novosti. 

TV Ašark: Egipat predstavio rešenje za sukob u Gazi u tri faze

Egipatski zvaničnici sastavili su plan za zaustavljanje borbi između Izraela i Hamasa u tri faze, objavila je arapska televizija Ašark, pozivajući na neimenovane izvore.

Inicijativa je navodno pokrenuta na razgovorima održanim ranije ove nedelje u Kairu između egipatskih zvaničnika i delegacije Hamasa.

Prva faza uključuje prekid vatre od najmanje dve nedelje tokom kojeg bi Hamas oslobodio 40 izraelskih talaca, dok bi Izrael, zauzvrat, pustio 120 Palestinaca iz svojih zatvora uz prekid neprijateljstava i dotok humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Tokom druge faze predloženi su razgovori unutar palestinskog tabora kako bi se formirala palestinska tehnokratska vlada koja bi upravljala Gazom i Zapadnom obalom.

Treća faza navodno predviđa potpuni prekid vatre i sveobuhvatni dogovor o oslobađanju svih izraelskih vojnika koje drže Hamas i druge palestinske militantne grupe, u zamenu za oslobađanje palestinskih zarobljenika koji se nalaze u Izraelu.

Netanijahu: Izrael produbljuje borbe u Pojasu Gaze

Izrael produbljuje borbe u Pojasu Gaze i nastaviće da se bori sve dok se ne postigne potpuna pobeda nad terorističkom grupom Hamas, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

“Produbljujemo borbe u Pojasu Gaze”, rekao je on u snimljenoj poruci i ponovio da je to “jedini način da se Hamas uništi”.

“Ovo je jedini način da uništimo Hamas, vratimo naše taoce i osiguramo da Gaza više ne predstavlja pretnju Izraelu. Biće potrebno vremena, ali mi smo ujedinjeni i odlučni da se borimo do kraja”, dodao je Netanjahu, prenosi “Džeruzalem post”.

“>

AP Photo, Pool/Ohad Zwigenberg

“>

AP Photo, Pool/Ohad Zwigenberg

“>

AP Photo, Pool/Ohad Zwigenberg

“>

AP Photo, Pool/Ohad Zwigenberg

Galerija

Izraelska vlada odobrila 20 miliona dolara za jevrejska naselja na Zapadnoj obali

Izraelska vlada odobrila je 75 miliona novih izraelskih šekela (20 miliona dolara) za jačanje infrastrukture i u bezbednosne svrhe, u izraelskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, nakon pritiska stranke Religiozni cionizam i njenog lidera, ministra finansija Bezalela Smotriča.

Novac će biti prebačen Ministarstvu za naselja i nacionalne projekte, koje predvodi Orit Strok iz Religioznog cionizma i isplaćivaće ga to Ministarstvo.

“Velika je čast pružiti minimalnu sigurnost pionirima našeg vremena, koji su duboko u teritoriji i ne zaslužuju da budu građani četvrtog reda”, kazala je Strok nakon odobrenja sredstava, dodajući da je “ovo samo početak”, prenosi Tajms of Izrael.

Saradž: Gaza postala ruševina, uništena kulturna bogatstva grada

Grad Gaza, nekada dragulj koji su mnogi dolazili da posete, uključujući i nekadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona postao je ruševina, naveo je danas gradonačelnik tog grada Jaija Saradž u autorskom tekstu za Njujork tajms, dodajući da su u izraelskim napadima uništena kulturna bogatstva grada.

Izraelska invazija izazvala je smrt više od 20.000 ljudi, prema Ministarstvu zdravlja Gaze, i uništila ili oštetila oko polovine zgrada na toj teritoriji, napisao je Saradž, nekadašnji rektor tamošnjeg Univerzitetskog koledža primenjenih nauka.

“Nemilosrdno uništavanje Gaze, njenih ikonskih simbola, njene prelepe obale, njenih biblioteka i arhiva i, kakvog god ekonomskog prosperiteta je imala, slomilo mi je srce”, napisao je Saradž.

Gebrejesus: Uništavanje zdravstvenog sistema Gaze je tragedija,potrebno primirje

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus poručio je danas da je uništavanje zdravstvenog sistema u Gazi tragedija i pozvao na momentalno uspostavljanje primirja.

“Uništavanje zdravstvenog sistema Gaze je tragedija. Međutim, suočeni sa stalnim prilivom ranjenih pacijenata, vidimo da lekari, medicinske sestre, vozači hitne pomoći i drugi nastavljaju da spašavaju živote”, napisao je Gebrejesus na društvenoj mreži X.

Dodao je da će SZO i njeni partneri nastaviti da pomažu bolnicama u Gazi.

U Ankari održan protest u znak podrške Palestincima u Gazi

Više hiljada ljudi izašlo je danas na ulice Ankare u znak podrške palestinskom narodu u Gazi.

“Veliki marš za Gazu” organizovale su turske nevladine organizacije, a na protestu su govorili akademici, novinari i sportisti, prenosi Anadolija.

Jedan od organizatora protesta Metin Mahitapoglu istakao je da su u Gazi već 78 dana bombardovane škole, bolnice, džamije, crkve, kuće i pijace, kao i da su masakrirani žene, bebe, deca i zdravstveni radnici.

Predstavnici PIJ u Kairu na razgovorima sa zvaničnicima Egipta

Delegacija Palestinskog islamskog džihada (PIJ), militantnog pokreta koji je u savezu sa Hamasom u Pojasu Gaze, doputovali su u Kairo gde će razgovarati sa egipatskim bezbednosnim zvaničnicima, rekao je danas član grupe Rojtersu.

Razgovori će se, prema rečima zvaničnika grupe, usredsrediti na načine kojima bi se sukob u Gazi mogao okončati.

Hamas i druge palestinske frakcije odbacili su u četvrtak pregovore o oslobađanju izraelskih talaca dok Izrael ne zaustavi vojne napade na Pojas Gaze, u kojima je do sada poginulo više od 20.000 ljudi.

Izrael: Ove sedmice uhapšeno 200 pripadnika Hamasa i Islamskog džihada

Izraelske vlasti saopštile su danas da je ove sedmice uhapšeno 200 pripadnika Hamasa i Islamskog džihada, koji su odvedeni u nadležne izraelske službe na dalja ispitivanja.

U saopštenju se navodi da su se neki od osumnjičenih krili među civilnim stanovništvom i dobrovoljno se predali, prenosi BBC.

Izrael je saopštio da je 700 palestinskih militanata uhapšeno otkako je počela vojna operacija i invazija na Pojas Gaze sa ciljem eliminacije Hamasa.

Međutim, ova palestinska militantna grupa optužuje Izraelce da uglavnom ubijaju žene i decu, ali BBC nije bio u mogućnosti da potvrdi ove optužbe.

Netanijahu: Lažne vesti su da su nas SAD ubedile da ne širimo vojne aktivnost

Tokom današnje sednice izraelske vlade, premijer Benjamin Netanijahu je odbacio izveštaje u kojima se navodi da su Sjedinjene Američke Države ubedile Izrael da ne širi svoje vojne aktivnosti.

“Video sam lažne izveštaje da nas SAD sprečavaju u operativnim operacijama u regionu. To nije tačno. Izrael je suverena nacija. Naše vojne odluke su zasnovane na našim sopstvenim proračunima, ali o tome neću da govorim detaljno”, poručio je Netanijahu, prenosi Rojters.

“>

AP Photo, Pool/Ohad Zwigenberg

“>

AP Photo, Pool/Ohad Zwigenberg

“>

AP Photo, Pool/Ohad Zwigenberg

“>

AP Photo, Pool/Ohad Zwigenberg

Galerija

Vol Strit Džurnal je u subotu objavio da je predsednik SAD Džozef Bajden ubedio Netanijahua da ne napada militantnu grupu Hezbolah u Libanu, iz zabrinutosti da će to izazvati napad na Izrael, sličan Hamasovom napadu 7. oktobra na jug Izraela. Netanijahu je danas insistirao da akcije Izraela nisu diktirane spoljnim pritiscima.

“Odluka o tome kako da upotrebimo naše snage je nezavisna odluka Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i nikoga drugog”, rekao je Netanijahu.

Visoki komesar UN: Prekid vatre jedini način da pomoć stigne do civila u Gazi

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice Filipo Grandi poručio je danas da je humanitarni prekid vatre jedini način da se osigura da pomoć stigne do civila u Pojasu Gaze.

“Da bi pomoć dospela da ljudi kojima je potrebna, da bi taoci bili oslobođeni i kako bi se izbeglo još raseljavanja i razarajućih gubitaka ljudskih života, jedini put napred je humanitarni prekid vatre u Gazi”, napisao je Grandi na društvenoj mreži X.

Dodao je da rat u Gazi “prkosi logici i ljudskosti” i najavljuje budućnost “sa više mržnje, a manje mira”. 

Izrael: U civilnoj zgradi u Gazi pronađeno veliko skladište oružja

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da je u jednoj zgradi u Gazi, koju civili koriste kao sklonište, proneđeno veliko skladište oružja.

IDF kaže da se zgrada nalazi u blizini škole, džamije i klinike, a u bunkeru u zgradi su pronađeni “eksplozivni, samoubilački pojasevi prilagođeni deci”, desetine minobacača, stotine granata i obaveštajna dokumenta.

U saopštenju IDF navodi da su tokom proteklog dana vazduhoplovne, mornaričke i kopnene snage Izraela pogodile oko 200 ciljeva u Pojasu Gaze, kao i da se “žestoke borbe” nastavljaju, prenosi Tajms of Izrael. 

Iran negirao optužbe SAD o umešanosti u napade Huta na brodove

Iran je negirao optužbe Sjedinjenih Američkih Država da je umešan u planiranje napada jemenskih Huta na trgovačke brodove u Crvenom moru.

“Huti imaju sopstvene poluge moći i deluju u skladu sa sopstvenim odlukama i kapacitetima”, rekao je sinoć zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Ali Bageri Kani, prenosi Rojters.

Bela kuća je u petak saopštila da je Iran “duboko umešan” u planiranje operacija protiv komercijalnih plovila u Crvenom moru. 

SAD: Huti iz Jemena ispalili dve balističke rakete na ciljeve u Crvenom Moru

Centralna komanda američkih oružanih snaga saopštila je da su u subotu pripadnici militantne organizacije Huti, pro-iranskih pobunjenika u Jemenu, ispalili dve protivbrodske balističke rakete na plovila, koja su se kretala međunarodnom brodskom rutom u južnom delu Crvenog mora.

Međutim, nijedan brod nije prijavio da je pogođen balističkim projektilima, navela je američka vojska danas na svom Iks nalogu (Tviter).

“Između 15 i 20 časova po lokalnom vremenu u Sani, američki vojni brod USS LABUN (DDG 58) je patrolirao u južnom Crvenom moru u okviru operacije Čuvar prosperiteta i oborio je četiri bespilotne letelice koje su lansirane iz područja pod kontrolom Hutija u Jemenu prema brodu USS LABUN.

U ovom incidentu nije bilo povređenih niti materijalne štete”, navodi se u objavi američke Centralne komande na platformi Iks (Tviter). 

Izrael: U borbama u Gazi danas poginulo osam izraelskih vojnika, ukupno 154

Izraelska vojska saopštila je da je osam pripadnika Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) poginulo danas u borbama u Pojasu Gaze, čime su ukupni izraelski borbeni gubici od početka kopnene ofanzive 20. oktobra povećani na 154 pripadnika.

Ministarstvo zdravstva koje kontroliše Hamas saopštilo je da je od početka izraelske kopnene onfanzive u Pojasu Gaze poginulo više od 20.000 Palestinaca, a 53.000 ljudi je ranjeno, kao i da je samo prethodnog dana poginula još 201 osoba, a 368 je ranjeno.

Anđelina Džoli osudila bombradovanje Pojasa Gaze i nepravde u svetu

Američka glumica Anđelina Džoli osudila je bombardovanje Pojasa Gaze i izrazila je zabrinutost zbog toga što se ljudska prava ne poštuju na isti način širom sveta, kao i zbog toga što su pojedine zajednice obespravljene i što svet funkcioniše na osnovu poslovnih interesa.

Džoli je za Dejli sabah rekla da se i u okviru Ujedinjenih nacija ne tretiraju svi narodi na isti način.

Džoli, bivša ambasadorka dobre volje UN, a kasnije specijalni izaslanik do prošle godine, istakla je da vlade i političari daju obećanja, ali da se često ništa ne menja i da i dalje postoji, kako je navela, kontrola i zloupotreba zemalja u razvoju.

Foks njuz: TikTok odbio plaćenu reklamnu kampanju za oslobađanje talaca u Gazi

Kineska platforma TikTok odbila je da pokrene plaćenu reklamnu kampanju porodica talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze kojom se zahteva njihovo oslobađanje, smatrajući to “previše političkim”, objavio je Foks njuz.

Kako se navodi, ista kampanja vođena je na Fejsbuku i Instagramu.

To dolazi usred široko rasprostranjenih optužbi da TikTok favorizuje podršku Palestincima i služi kao medij da se izraze osećanja protiv Izraela.

Izraelski ministar komunikacija Šlomo Karhija izjavio je da je kontaktirao menadžment TikTok-a i zahtevao da promeni svoju odluku.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Izraelska #vojska #blizu #potpune #kontrole #severne #Gaze

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja