NaslovnaRAZONODAPočela izgradnja BIO4 kampusa | Tehnologija

Počela izgradnja BIO4 kampusa | Tehnologija

Počela izgradnja BIO4 kampusa. Kako se navodi na sajtu Vlade Srbije, to će biti naučni grad koji će promeniti ne samo nauku, već i kvalitet života ljudi u našoj zemlji.

Izvor: Foto: Zoran Petrović/NITRA

Kampus će se graditi u fazama, a u prvoj će radovima biti obuhvaćeno 110.000 kvadrata korisne površine laboratorija i poslovnih prostora, gde će biti smešteno sedam fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i devet naučnih instituta. Tu će biti i ekstenzija Naučno-tehnološkog parka u Beogradu, kao i prostori za kompanije.

Ministarka Begović je navela da je taj projekat, za koji se očekuje da bude završen do 2026. godine, vredan 450 miliona evra, kao i da je reč o najvećoj pojedinačnoj investiciji Srbije u nauku.

BIO4 kampus će se prostirati na oko 20 hektara, a po završetku, u njemu će biti više od 300 laboratorija.

Ministarka je navela da naziv BIO4 kampus dolazi od četiri bio polja – biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziditeta, dodajući da nam razvoj novih tehnologija omogućava da rešavamo neke globalne, a posebno lokalne probleme kako bismo učinili život građana mnogo kvalitetnijim, navodi se na sajtu Vlade Republike Srbije.

Prošle nedelje u Vladi je potpisan je i arhitektonski projekat sa budućim stanarima BIO4 kampusa i tada je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović najavila izdavanje građevinske dozvole i otpočinjanje radova.

Prethodnih dana, premijerka Ana Brnabić istakla je da će u ovom kampusu biti okupljeno 1.400 profesora, istraživača, 4.000 studenata i više od 1.000 doktora nauka.

(M.A./EURACTIV.rs)

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Počela #izgradnja #BIO4 #kampusa #Tehnologija

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja