NaslovnaPLANETAUkrajina u novu godinu ulazi sa drastičnom promenom za koju Putin nije...

Ukrajina u novu godinu ulazi sa drastičnom promenom za koju Putin nije spreman

Iako se pre samo nekoliko dana činilo da se predsednik Vladimir Zelenski tome protivi, Ukrajina je već preduzela prve korake ka masovnijoj mobilizaciji oko koje postoji polemika. Zato je sada verovatno da Kijev u 2024. ulazi sa velikim planom o mobilizaciji, koji podrazumeva čak 500.000 regruta.

Novi zakon

Ukrajinski parlament izradio je predlog zakona koji predviđa smanjenje starosne granice za mobilizaciju u vojsku s 27 na 25 godina.

U nacrtu zakona detaljno je navedeno koji bi ukrajinski državljani mogli da podlegnu upisu u vojnu registraciju za regrutaciju, a navedeno je da će se to odnositi na one „koji su napunili 25 godina“.

Foto: Sergey Averin / Sputnik / Profimedia

U dokumentu s objašnjenjem, koji je potpisao ministar odbrane Rustem Umerov, sažete su ključne odredbe nacrta zakona, a među njima je „promena starosne dobi za regrutaciju s 27 na 25 godina“.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je na konferenciji za medije 19. decembra da je vojska predložila mobilizaciju još 450.000-500.000 Ukrajinaca, ali da je to „vrlo osetljivo“ pitanje, o kojem će vojska i vlada razgovarati pre nego što odluče da li će uputiti predlog parlamentu.

Zelenski, koji tek treba javno da podrži predlog, rekao je tada da želi da čuje više argumenata za mobilizaciju dodatnih vojnika.

„Ovo je vrlo ozbiljan broj“, kazao je Zelenski.

Vladimir Zelenski Foto: Stringer / Sputnik / Profimedia

Nije poznato koliko vojnika Ukrajina ima na raspolaganju, ali ranije se govorilo o oko milion ljudi.

Američki zvaničnici procenjuju da je stotine hiljada vojnika ranjeno ili ubijeno od početka ruske invazije.

Šef stranke Zelenskog u parlamentu David Arahamija kazao je da vlada radi na predlogu zakona na zahtev vojske i da bi on trebao da bude predstavljen parlamentu u ponedeljak.

„Vojsci je potrebno rešenje za svoje probleme. Društvo želi da čuje odgovore na sva osetljiva pitanja“, naveo je Arahmija.

Foto: Ukrinform / Sipa Press / Profimedia

Zahtev vojske ili predsednika?

Zelenski je nedavno izjavio da je ukrajinska vojska tražila da mobiliše još 500.000 vojnika. Međutim, glavni komandant vojske demantovao je da su to njegove želje, ističući da su dodatni resursi potrebni, ali da on nije govorio o velikoj mobilizaciji.

Takva mobilizacija bi koštala Ukrajinu neverovatnih 500 milijardi grivni (12,2 milijarde evra), rekao je Zelenski na konferenciji za medije.

Treba razmotriti i da li će već angažovani vojnici biti rotirani na frontu, ili će im biti dozvoljeno da odu kući posle skoro 22 meseca borbe.

Statistika ministarstva odbrane kaže da je ukrajinska vojska u oktobru imala skoro 800.000 vojnika. Ako se uračunaju i Nacionalna garda i druge jedinice, ukupno je milion Ukrajinaca već u uniformi.

Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Ranije ovog meseca, predsednik Rusije Vladimir Putin je vojsci naredio da poveća broj vojnika za skoro 170.000, na ukupno 1,32 miliona.

Linija fronta dugačka 1.000 kilometara, gotovo da se nije pomerala ove godine, a ukrajinska kontraofanziva naišla je na čvrstu rusku odbranu.

Sada, s početkom zime, loše vreme usporava kretanje trupa, stavljajući veći naglasak na upotrebu artiljerije, projektila i dronova.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Zelenski je rekao i da je siguran da će Sjedinjene Države ispuniti obećanje da će mu dati milijarde dolara pomoći da nastavi borbu protiv Rusije, i otvoreno je odgovorio sa „Ne!“ na pitanje da li bi Ukrajina mogla izgubiti rat.

On je takođe negirao da je Rusija ove godine bila uspešnija pošto su njene snage uglavnom odbile kontraofanzivu Ukrajine i pojačala je vojnu proizvodnju.

„Rusija nije uspela da postigne nijedan od svojih ciljeva“ ove godine, tvrdi Zelenski, iako je priznao da se Ukrajina i dalje suočava s „mnogim izazovima“ pošto je potrošila zapadnu vojnu opremu u kontraofanzivi koja nije bitno promenila 1.000 kilometara linije fronta.

Putin: Neće biti dodatne mobilizacije

Predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno je rekao da su ruske snage preuzele inicijativu u Ukrajini i da su u dobroj poziciji za narednu godinu.

„Mi efektivno radimo ono što mislimo da je potrebno, radimo ono što želimo“, rekao je Putin ruskom vojnom vrhu.

Na pitanje medija hoće li biti novog talasa mobilizacije, Putin je naglasio da ta tim nema potrebe.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ukrajina #novu #godinu #ulazi #drastičnom #promenom #koju #Putin #nije #spreman

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja