NaslovnaNAJNOVIJEVila Zlatni breg okružena četinarima i vinogradima privlači mnoge posetioce u svoj...

Vila Zlatni breg okružena četinarima i vinogradima privlači mnoge posetioce u svoj mali raj! (VIDEO)

U antičkom periodu najpoznatiji lokalitet na području današnjeg Smedereva bio je Zlatno brdo, čuven po zasadima vinove loze koja se pozlati u vreme jesenje berbe grožđa.

Kraljevski vinograd u Smederevu je tako dobio vilu koja se posle Drugog svetskog rata nazvala vila Zlatni breg. 

-Vila u Smederevu sagrađena je u vreme kneza Mihaila Obrenovića posle njegovog povratka u Srbiju nakon 17 godina progonstva. Značajno je da istaknemo da je veći deo tog perioda on živeo u dvorcu u Ivanki kod Bratislave. To je bio jedan dvorac u romantičarskom stilu, sagrađen još u 18. veku sa impresivnim parkom. Tako je naš evropski vladar po povratku u Srbiju, u Smederevu, na posedu svojih predaka, svog oca kneza Miloša Obrenovića, podigao vilu u švajcarskom stilu i možemo reći da je to bila prva vladarska vila podignuta u tom stilu na našim prostorima- rekla je kustoskinja Snežana Jevtović.

Foto: Informer printscreen

 

Vile u švajcarskom stilu podizale su se u evropskim banjama, a u njima je boravila evropska aristokratija. Po ugledu na njih u Smederevu je sagrađena prizemna vila sa obiljem drvenih, dekorativnih elemenata, bogato ornamentisanih.

-Oko te vile podignut je park. To je bio prvi smederevski park sa borovima i drugim četinarima koji opstaju i do današnjih dana i daju identitet smederevskoj vili- rekla je kustoskinja Vile Zlatni Breg.


Foto: Informer printscreen


 


Poput evropskih vladara i knez Miloš je želeo da ima letnjikovac, odnosno dvor u kojem će provoditi vreme tokom leta.

-Knez Miloš Obrenović je u Smederevu formirao vinograd na najlepšem mestu u gradu. Kada je slao glasnike da pronađu u Srbiji još neko imanje slično smederevskom, dobio je izveštaj da takav položaj kao što je u Smederevu ne postoji ni na jednom drugom mestu. Smederevo je grad na Dunavu, vinograd je podignut na tim brežuljcima iznad Dunava. U Smederevo je knježevska, potom kraljevska porodica Obrenović dolazila brodom. Knez Mihailo Obrenović je nastavio tradiciju negovanja vinove loze. On je u Smederevu zasadio još dve hiljade čokota francuske vinove loze i redovno prisustvovao berbama grožđa koje su se održavale u poslednjoj nedelji septembra i početkom oktobra- navela je Snežana Jevtović.


Foto: Informer printscreen


 


Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 

Kako su smederevski vinogradi postali nadaleko čuveni? Muzej u Smederevu otkriva mnoge tajne! (VIDEO)

Društvo

Istorija smederevskog srednjovekovnog grada deo je stalne postavke Muzeja u Smederevu. Ona nosi naziv “Smederevska tvrđava od prestonice do spomenika kulture”.

sledeća vest

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Vila #Zlatni #breg #okružena #četinarima #vinogradima #privlači #mnoge #posetioce #svoj #mali #raj #VIDEO

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja