NaslovnaZDRAVLJEBatut izbacio preporuke za praznike (a mnogi Srbi prave istu grešku)

Batut izbacio preporuke za praznike (a mnogi Srbi prave istu grešku)

Ističe se da praznični period ne bi trebalo da bude izgovor za neumerenost u ishrani.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavi je preporuke za ishranu u vreme praznika da se uz masnu hranu koja se tada konzumira dodaju sveže salate i da glavne obroke ne treba čekati „praznog stomaka“.

Kako se navodi, prazničnu trpezu obično čini jaka hrana bazirana na pečenju, rolatima, salatama sa majonezom ili pavlakom, kolačima sa čokoladom a često je prisutan i alkohol.

„Ne možemo očekivati da na prazničnoj trpezi svinjsko meso zameni manje masno pileće meso ili da salate sa majonezom ili pavlakom zamene sezonske salate. Ipak, i ova hrana može da se nađe na trpezi uz hranu koja je tradicionalno zastupljena. Uz salatu sa majonezom možemo pojesti i zelenu salatu, a pored čokoladnih kolača možemo pojesti i one sa voćem i na taj način možemo učiniti prazničnu trpezu malo zdravijom“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je greška praznični ručak ili večeru čekati „praznog stomaka“, jer ako se preskoče doručak i ručak čovek je gladan i sigurno neće biti umeren u ishrani.

Supa

„Umesto da odaberemo manje količine nekoliko jela, mi ćemo se prejesti i naredni dan ćemo dočekati sa osećajem težine i nadutosti u stomaku“, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da praznični period ne bi trebalo da bude izgovor za neumerenost u ishrani.

Navodi se da zimski period sa sobom nosi brojne izazove, jer je u tom periodu smanjena fizička aktivnost, manji je unos svežeg voća i povrća, a obroci su često kaloričniji.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Batut #izbacio #preporuke #praznike #mnogi #Srbi #prave #istu #grešku

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja