Kao kuvan, krompir ima 87 kalorija. Ali, ako ga jedete kao čips- onda ima 536 kalorija na sto grama. Pomfrit ima 312, a pire od krompira 88 kalorija.
Krompir spada u jednu od omiljenih namirnica, a u zavisnosti od načina na koji je pripremljen možete da imate niskokalorični ili kaloričan obrok, odnosno prilog.
Nutricionista Ana Todorović navodi da krompir spada u najkonzumiranije namirnice širom sveta, a pogotovo kod nas. Jeftin je, a dostupan u svako doba godine.
„Od načina na koji pripremamo krompir zavisi njegova struktura, a samim tim uticaj na ljudski organizam. On spada u skrobne namirnice, obiluje mineralima i vitaminima i korisnim dijetetskim vlaknima. Odmah ispod kore nalazi se vitamin C koji se ljuštenjem i termičkom obradom krompira u velikoj meri izgubi – oljušti se taj deo, a obzirom da je C vitamin termolabilan, u velikoj meri se i na taj način izgubi. Osim vitamina C u krompiru se nalazi i vitamin B, a od mineralnih materija značajne količine kalijuma, magnezijuma, mangan, fosfor, folati… Obzirom da sadrži bioflavonoide, karotenoide i fenolne kiseline koje deluju neutrališuće na slobodne radikale koji imaju štetno dejstvo na naš organizam, adekvatno pripremljen krompir može da ima i antioksidativno dejstvo. Međutim, imamo različite sorte krompira, pa su studije pokazale da ljubičasti krompir ima jače antioksidativno dejstvo od belog krompira zbog većeg sadržaja antioksidativnih materija”, navodi naša sagovornica ističući da krompir sadrži rezistentni skrob – ne razgrađuje se i kada dospe do debelog creva stvara podobno tlo za nastanak korisnih, probiotskih bakterija.
Krompir je, takođe objašnjava i dobar regulator šećera u krvi.
Kada se adekvato upotrebljava i termički obrađuje, krompir ima višestruke benefite za ljudski organizam i veoma je korisna namirnica kod lečenja upalnih bolesti creva kao što su Kronova bolest, ulcerozni colitis, diverticulitis…
Nutricionista Ana Petrović(Foto Privatna arhiva)
Krompir nas dugo čini i sitim, a osobe koje imaju celijakiju koriste krompirovo brašno umesto običnog.
“Najzdraviji način pripreme krompira je kada se dobro opran krompir u ljusci ispeče ili skuva i kombinuje najbolje sa dosta neskrobnog povrća u sirovom stanju ili grilovanom. Tada je najmanje kaloričan. Međutim, svi više vole pržen krompir. Prženjem krompira i pečenjem u dubokom ulju ili fritezi njegov nutritivni sastav se potpuno menja i narušava, a kalorijska vrednost se višestruko uvećava. Pire krompir je jelo koje se najčešće podgreva, a to je jako nezdravo zbog toga što nitrati prelaze u nitrite koji imaju kancerogeni potencijal .Crveni krompir je namenjen pečenju, a beli kuvanju”, pojašnjava Todorović.
Zdrav ručak od krompira
Potrebno je:
veći crveni krompir
začin
mocarela po ukusu
malo ulja
bosiljak
Priprema:
Obariti krompir, zatim ga prepoloviti. Izdubite sredinu kašikom, napravite pire koji pomešate sa začinom, rendanom mocarelom, origanom i bosiljkom.
Možete po ukusu da dodate i sušeni paradajz ili pelat i malo najsitnije seckane dimljene, mesnate slanine.
Stavite u rernu i pecite 20 minuta. Servirajte uz veliku porciju salate – pomešati zelenu salata seckanu na trakice sa rendanom šargarepom, cveklom, celerom i dresingom od maslinovog ulja i limuna ili aćeto balzamika i posipom od miksa semenki i morske soli.
#Način #pripreme #krompira #drastično #menja #broj #kalorija #ove #namirnice