NaslovnaNAJNOVIJEPredsednik RIK Vladimir Dimitrijević razgovarao sa posmatračima OEBS

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević razgovarao sa posmatračima OEBS


Predsednik Republičke izborne komisije dr Vladimir Dimitrijević sastao se pre dva dana sa Albertom Jonsonom, šefom Posmatračke misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), saopštio je RIK.

Foto: Novosti

U uvodnom delu sastanka Dimitrijević je govorio o osnovnim informacijama o izborima za narodne poslanike održanim 17. decembra 2023. godine, istakao da je RIK do sada primila 34 prigovora, koji su se odnosili na nepravilnosti tokom glasanja, a da je najveći broj tih prigovora sačinjen prema unapred pripremljenom šablonu. Naglasio je da će se ponovno glasanje na 34 biračka mesta održati u subotu, 30. decembra 2023. godine.

Šef Posmatračke misije Jonson se zahvalio se RIK na divnoj saradnji i svoj pomoći koju je Komisija pružila Posmatračkoj misiji tokom ovih izbora. Izneo je očekivanje da će, prema ustaljenoj praksi, u roku od tri meseca biti objavljen konačan izveštaj Posmatračke misije ODIHR o izborima održanim 17. decembra, sa preporukama za unapređenje izbornog procesa.

U drugom delu sastanka Dimitrijević je obavestio predstavnike ODIHR o dešavanjima koja su se desila tokom i nakon dana glasanja. Istakao je da je po svim izazovima i prijavljenim nepravilnostima na i ispred biračkih mesta, izborna administracija reagovala i rešavala prema potrebi, o čemu je i obaveštavao javnost na redovnim konferencijama za medije, kao i da su Ministarstvo unutrašnjih poslova i nadležna tužilaštva pružali podršku radu lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora, gde god je to bilo neophodno. Dimitrijević je ukazao na to da je postojanje posebnog zapisnika o posmatračima na biračkom mestu propisano Zakonom o izboru narodnih poslanika, kao mogućnost da predstavnici posmatrača iznesu svoje primedbe. Napomenuo je da ovakvo rešenje propisano kao način da se izađe u susret domaćim posmatračima, pre svega organizacijama CRTA i CESID, koji su i prilikom donošenja novog izbornog zakona izneli zahteve da se omogući formalno stavljanje primedbi na eventualne nepravilnosti koje primete na biračkom mestu.

Ukazao je na okolnost da pojedini predstavnici domaćih i stranih posmatrača već iznose ocene sprovedenih izbora, iako oni još uvek nisu okončani, pri čemu daju svoje lične ocene i pre objavljivanja konačnih izveštaja svojih misija, kao i da se njihove ocene pretežno odnose na dešavanja van biračkog mesta.

– Komentarišući izlaganje Dimitrijevića, Jonson je istakao da se ODIHR trudi da iznese nezavisne i nepristrasne izveštaje i da se svih ovih godina drži svoje metodologije u posmatranju izbora, kao i da je ODIHR u Preliminarnom izveštaju konstatovao jako mali broj krupnijih neregularnosti, u vidu kupovine glasova ili višestrukog glasanja od strane jednog glasača, a da je glasanje na 93 odsto biračkih mesta u Srbiji ocenjeno pozitivno, kao i da je, na samom početku preliminarnog izveštaja, navedeno da su izbori u Srbiji generalno prošli glatko i bez nekih većih problema i poteškoća – navodi se u saopštenju RIK.

Na kraju sastanka, pravni analitičar Posmatračke misije Vasil Vaščanka je izrazio zahvalnost što je uspostavljen Registar prigovora, s obzirom na to da sadrži sva podneta pravna sredstva, da se redovno ažurira i da omogućuje da se na pregledan način prati status predmeta kroz različite faze odlučivanja. Posebno je istakao činjenicu da se u Registru prigovora objavljuju i presude viših sudova u postupcima na lokalnim izborima, s obzirom na to da te presude nisu dostupne na veb-prezentacijama tih sudova.

BONUS VIDEO: BESKUĆNIK JE I ULIČNI SVIRAČ, A CENI SAMO JEDNO: Andrija Daraboš – Ne postoji ništa jače od ljubavi

Preporučujemo

KOME JE U INTERESU DA LOMI KIČMU SRBIJI? Predsednik podelio novi snimak sa snažnom porukom (VIDEO)

OGLASILO SE NADLEŽNO MINISTARSTVO: Birački spisak uveliko otvoren, javan i dostupan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Predsednik #RIK #Vladimir #Dimitrijević #razgovarao #posmatračima #OEBS

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja