NaslovnaVESTIDodik jedan od najvećih prijatelja Rusije, planiramo novu posetu — RT Balkan

Dodik jedan od najvećih prijatelja Rusije, planiramo novu posetu — RT Balkan

30. dec 2023 12:06

| Obnovljeno: 30. dec 2023 12:06

Predsednik Republike Srpske poslednjih godina posetio Rusiju više od 20 puta

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik jedan je od najvećih prijatelja Rusije koga uvek sa radošću i gostoljubivošću dočekuju u Moskvi, Sankt Peterburgu i drugim ruskim gradovima, izjavio je Srni ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov, koji je naglasio i da uskoro će biti usaglašen i termin njegove nove posete Moskvi.

Tokom poslednjih godina Dodik je, prema rečima ambasadora, posetio Rusiju više od 20 puta, a kako je dodao, svaki njegov dolazak pažljivo je pripreman radi postizanja novih sporazuma, kao i realizacije usaglašenih dogovora.

“Za sada ponovo imamo širok spektar tema za razmatranje i uskoro ćemo usaglasiti termin nove posete”, odgovorio je ruski diplomata na pitanje kada bi moglo doći do posete predsednika Srpske Moskvi.

Govoreći o ekonomskoj saradnji Rusije sa BiH i Republikom Srpskom, Kalabuhov je naglasio da je ove godine Rusija na prvom mestu po broju direktnih ulaganja u BiH u obimu od 284,2 miliona konvertibilnih maraka za samo devet meseci koje se odnose prvenstveno na Republiku Srpsku.

On je ukazao da je tokom 10 godina na tržištu opšta brojka budžetskih dažbina za BiH i entitete nadmašila tri milijarde evra, dok aktive “Zarubježnjefta” obezbeđuju više od 1.000 radnih mesta sa platom značajno većom od prosečne, što snažno doprinosi jačanju lokalne ekonomije i razvoju infrastrukture.

Ruski ambasador istakao je da je kompanija “Optima”, kao predstavnik velike ruske korporacije “Zarubježnjeft”, trenutno najveći investitor i poreski obveznik u BiH.

Kalabuhov je naveo da Ruska Federacija tradicionalno razvija razgranate ekonomske veze sa BiH, kao i sa Republikom Srpskom u njenom sastavu, te napomenuo da je Rusija ključni partner BiH u sferi energetskih isporuka.

On je naveo da se kooperacija ostvaruje i u industriji, poljoprivredi i farmaciji, a osnovna saradnja sa Republikom Srpskom vodi se energetici.

Prema njegovim rečima, mogućnosti realizacije postojećeg potencijala saradnje razrađuju se u toku konstruktivnog i poverljivog dijaloga na najvišem nivou, kao i u okviru rusko-bosanskohercegovačke međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju.

“Prema rezultatima poslednjeg sastanka kopredsednika bilateralne komisije bilo je izjavljeno o nameri strana da se povećaju razmere uzajamne robne razmene, uključujući naravno i Republiku Srpsku. Naredne godine se nadamo u nastavak uzajamno korisne i produktivne saradnje”, istakao je ruski ambasador u izjavi Srni.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Dodik #jedan #najvećih #prijatelja #Rusije #planiramo #novu #posetu #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja