Leskovački ugostitelji Bratislav i Srđan Stojanović i ove godine su Švajcarcima pokazali šta je pravi roštilj! Na tradicionalnoj manifestaciji “Venite” u Lucernu imali svoj štand sa svim specijalitetima rodnog kraja.
U Lucernu se svake godine u decembru održava fešta nalik na leskovačku Roštiljijadu a među 62 štanda, odnosno 62 zemlje učesnice bio je i jedan jedini iz Srbije.
– Svaka zemlja je predstavila svoje specijalitete. Na primer, Slovenija svoju kranjsku kobasicu, Mađari svoj gulaš, Grci – giros, a bilo je i predstavnika Japana i Koreje, koliko sam mogao da primetim – rekao je za Jugmediu Bratislav Stojanović.
Foto: jugmedia.rs
U švajcarskom gradu Lucernu svakog decembra održava se fešta nalik na našu Roštiljijadu
Bratislav i Srđan su imali na štandu skoro sve specijalitete sa leskovačkog roštilja, dodatno i kolače, ajvar, ljutenicu, spržu, mala domaća vina iz Kruševca i “zaječarsko” pivo.
– Atmosfera je bila predivna, a naš štand prepun! Uvek gužva i sve smo prodali jer ima mnogo naših ljudi u Lucernu i okolini, a kupci su bili i sami Švajcarci, a ponajviše Italijani- objašnjava.
Ono što je za njega uvek iznenađenje jeste da se na toj gurmanskoj manifestaciju usred Evrope ne izdaju fiskalni računi.
Foto: jugmedia.rs
Kako drugačije
– To je ono zbog čega se, na primer, često buni leskovačka javnsot tokom Roštiljijade, a zanimljivo je da su lokalne vlasti donele odluku da ni jedan sadržaj u lepinji ne sme da košta više od 15 franaka – ističe Bratislav.
Foto: jugmedia.rs
Bratislav Stojanović
Zajedno sa Srđano on je predstavljao hotel “Bavku” koji je za ovaj nastup platio zakup 4,5 hiljada franaka za 30 kvadrata usred Lucerna.
– Po mnogome me je ova manifestacija podsetila na Roštiljijadu. Uz sve gastronomske specijalitete ima i zabavnog, muzičkog dela na bini. Naime, svaka zemlja je imala po dva sata da se svojom izvornom muzikom predstavi. Mi smo ostali uskraćeni zato što zaista nismo imali novca da povedemo i neko Kulturno umetničko društvo- žale zbog toga obojica.
Majstorski
Roštiljijada u Leskovcu obara sve rekorde! Posle pljeskavice za Ginisa, održano je i takmičenje u pripremi pljeskavice “iz ruke” što nije lako ni vrsnim majstorima roštilja.
sledeća vest
#Leskovački #roštilj #zamirisao #usred #Lucerna #Švajcarci #navalili #tek #Italijani