NaslovnaVESTIPočeo protest inicijative "ProGlas" kod Terazijske česme, saobraćaj blokiran — RT Balkan

Počeo protest inicijative “ProGlas” kod Terazijske česme, saobraćaj blokiran — RT Balkan

30. dec 2023 12:34

| Obnovljeno: 30. dec 2023 12:47

Protestu kod Terazijske česme su se priključili i studenti koji su noć proveli pod šatorima u Ulici kneza Miloša

Inicijativa ProGlas započela je danas nešto posle 12 časova protest na platou ispred Terazijske česme pod nazivom “Ne pristajemo”, a saobraćaj u Ulici kralja Milana od Trga Republike je blokiran.

Protestu kod Terazijske česme su se priključili i studenti koji su noć proveli pod šatorima u Ulici kneza Miloša, a koji su protekla 24 sata protestovali na uglu ulica Kneza Miloša i Birčaninove. Saobraćaj u tim ulicama je odblokiran.

Prema planu organizatora, nakon obraćanja učesnika skupa kod Terazijske česme, oni će krenuti Ulicom kralja Milana, a zatim i Ulicom kneza Miloša sve do zgrade Ustavnog suda Srbije.

Na današnjem protestu govornici su, kao je najavljeno, glumica Svetlana Ceca Bojković, profesori Miodrag Jovanović, Filip Ejdus, i Oliver Tošković, kao i Rade Šerbedžija.

Ispred koalicije Srbija protiv nasilja obratiće se Marinika Tepić i Miroslav Aleksić, zatim košarkaš Vladimir Štimac ispred koalicije NADA, kao i studentkinja Emilija Milenković.

Predastavnici inicijative “ProGlas” su na konferenciji za novinare održanoj u utorak poručili da pružaju punu podršku studentima koji protestuju na pokazanoj građanskoj hrabrosti kao i da osuđuju nasilne napade na institucije, ali i, kako su naveli, prekomernu upotrebu sile.

Predstavnici inicijative “ProGlas” saopštili su tada i da traže održavanje novih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora u Srbiji, zbog, kako tvrde, izneverene izborne volje građana.

Oni su naveli da bi izbori trebalo da se održe u roku od šest meseci nakon procesa, kako su naveli, temeljne promene izbornih uslova.

Grupa studenata i mladih aktivista “Borba”, koja od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave zahteva otvaranje biračkih spiskova, provela je noć na raskrsnici ulica Kneza Miloša i Birčaninove blokirajući saobraćaj.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Počeo #protest #inicijative #ProGlas #kod #Terazijske #česme #saobraćaj #blokiran #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja