NaslovnaPLANETAStejt department ponovo zaobišao Kongres i odobrio hitnu prodaju oružja Izraelu

Stejt department ponovo zaobišao Kongres i odobrio hitnu prodaju oružja Izraelu

VAŠINGTON – Američki Stejt department je, drugi put ovog meseca, zaobišao Kongres kako bi odobrio hitnu prodaju oružja Izraelu.

Američki državni sekretar Antoni Blinken obavestio je Kongres da je doneo drugu hitnu odluku, koja pokriva prodaju opreme od 147,5 miliona dolara Izraelu, uključujući osigurače i punjenja potrebna za osposobljavanje granata od 155 mm koje Izrael već ima, saopštio je Stejt department.

“S obzirom na hitnost odbrambenih potreba Izraela, sekretar je obavestio Kongres da je iskoristio svoja delegirana ovlašćenja da utvrdi postojanje vanredne situacije, zbog čega je potrebno trenutno odobrenje transfera”, navedeno je u saopštenju, prenosi AP.

Stejt department dodaje da su SAD posvećene bezbednosti Izraela i navodi da je od vitalnog značaja za nacionalne interese SAD da obezbede da Izrael bude u stanju da se odbrani od pretnji sa kojima se suočava.

Izraelska vojska saopštila da je eliminisala “desetine terorista” u Pojasu Gaze

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da je eliminisala “desetine terorista” u Pojasu Gaze, kao i da su snage njenog ratnog vazduhoplovstva i mornarice napale ključnu infrastrukturu operativaca Hamasa širom te palestinske enklave.

Prema navodima IDF, trupe su takođe uništile dve zgrade koje navodno koristi Hamas u Beit Lahiji u severnoj Gazi i zaplenile velike količine vojne opreme, uključujući bombe, oružje i komunikacionu opremu, prenosi Tajms of Izrael.

Palestinski mediji preneli su da je tokom noći južni grad Kan Junis bio na meti izraelskog bombardovanja, kao i da su izraelski avioni izvršili seriju napada na izbeglički kamp Nuseirat u centralnoj Gazi. 

WAFA: Nastavljeni izraelski napadi širom Pojasa Gaze

Vazdušni, kopneni i pomorski napadi izraelske vojske nastavljaju se širom pojasa Gaze dok sukob Izraela i Hamasa ulazi u 85. dan, prenosi palestinska agencija Wafa.

Kako se navodi, nekoliko osoba je ranjeno u izraelskom bombardovanju kuće u kampu Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze, u južnom delu Pojasa Gaze Izraelske odbrambene snage (IDF) izvele su teško artiljerijsko granatiranje, dok su izraelski brodovi ispalili granate na središnji i južni deo Pojasa Gaze.

“>

AP Photo/Tsafrir Abayov

“>

AP Photo/Tsafrir Abayov

“>

AP Photo/Tsafrir Abayov

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Stejt #department #ponovo #zaobišao #Kongres #odobrio #hitnu #prodaju #oružja #Izraelu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja