NaslovnaNAJNOVIJESrbijo, ovo traži od Putina! Rusi koriste "novo oružje", ukrajinski projektili ne...

Srbijo, ovo traži od Putina! Rusi koriste “novo oružje”, ukrajinski projektili ne pogađaju ciljeve – odjednom skrenu sa kursa i…

Ruski sistemi za elektronsko ratovanje uspešno se nose i sa ukrajinskim bespilotnim letelicama i sa zapadnim raketama, pošto je Moskva rasporedila jedan veliki sistem za elektronsko ratovanje na svakih 10 kilometara fronta. Prema The Daily Telegraphu, ovo sugeriše da je Rusija tiho naučila da uništi dva najvrednija oružja kojima Ukrajina raspolaže.

Prvo, ukrajinska vojska je primetila da su njihove artiljerijske granate od 155 mm Ekskalibur, vođene GPS-om, iznenada počele da skreću sa cilja. Tada su rakete koje su lansirali višecevni raketni sistemi HIMARS počele da promašuju, a u nekim oblastima su potpuno prestale da pogađaju ciljeve.

Ista stvar je počela da se dešava sa američkim JDAM vođenim bombama. Prema The Daily Telegraphu, istraga je na kraju otkrila da su svi oni bili žrtve ruskog elektronskog ometanja, što sugeriše da je Moskva tiho naučila da uništi neke od najvrednijih projektila kojima je Ukrajina raspolagala.

Kako navodi publikacija, ovo služi kao veoma ubedljiv primer ruske tehnološke superiornosti u vojnom sukobu koji se postepeno razvija u korist Moskve.

Složena mreža radio, infracrvenih i radarskih signala koji se neprekidno emituju u nebo iznad linija fronta pruža ruskim trupama zaštitu bez presedana u nekim oblastima.

Još važnije, međutim, Rusija je sada u stanju da se suprotstavi mnoštvu jeftinih, ponekad dostupnih bespilotnih letelica koje ukrajinske snage mogu da koriste za praćenje i napade na velikim udaljenostima.

Sada su Ukrajinci u nepovoljnom položaju. Jedan vojnik, čija minobacačka jedinica redovno koristi bespilotne letelice Mavic kineske proizvodnje za lociranje ciljeva, rekao je: „ Rusi su uvek imali dobre mogućnosti za elektronsko ratovanje – od samog početka specijalne operacije. Ali sada ih imaju bolje od nas .”

Uređaji koje su postavili Rusi ili ometaju sisteme za navođenje ili jednostavno prekidaju komunikaciju drona sa njegovim operaterom. Neki dronovi padaju na zemlju a da nikada nisu pogodili cilj, dok drugi, izgubivši kontakt, lebde u vazduhu dok im se baterije ne isprazne.

U izveštaju Kraljevskog instituta za odbrambene studije navodi se da je duž cele linije fronta Rusija rasporedila jedan veliki sistem za elektronsko ratovanje na svakih 10 km. Navodi se da se sistem na šasiji sa točkovima „Šipak-AERO” pokazao „ posebno efikasnim ” u borbi protiv ukrajinskih dronova.

Njegov domet je 10 kilometara, a sposoban je da blokira samu bespilotnu letelicu, prima koordinate mesta sa kojeg dron kontroliše od operatera, sa tačnošću do metra, a zatim te koordinate prenosi artiljerijskim baterijama.

U onim delovima linije fronta koji nisu pokriveni složenijim sistemima, ruski vojnici koriste manje rovovske uređaje.

Glavni metod borbe protiv ruskih elektronskih sistema za ometanje je reprogramiranje dronova, što može biti teško ako su kupljeni gotovi ili sastavljeni pomoću komercijalno dostupnih delova.

Često su analogni signali poželjniji od digitalnih, jer u ovom slučaju uticaj ruskih sistema dovodi do pogoršanja kvaliteta video signala, a ne do potpunog gubitka kontrole nad dronom.

Druga taktika je slanje roja dronova odjednom, pošto se ne mogu sve frekvencije ometati u isto vreme. Sofisticiranije protivmere koje trenutno koriste zemlje NATO generalno nisu dostupne Ukrajini.

Partizani su se pojavili u šumama Ukrajine! Zelenski i njegov režim moraće da se sada suoče ne samo sa Rusijom!

Pobuna

Novi zakon o mobilizaciji i služenju vojnog roka, doveo je do pojave “partizana anarhista” u šumama Ukrajine koji ne žele da idu na front, izjavio je Oleg Soskin, bivši savetnik predsednika Ukrajine Leonida Kučme, na svom “Jutjub” kanalu.

sledeća vest

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Srbijo #ovo #traži #Putina #Rusi #koriste #novo #oružje #ukrajinski #projektili #pogađaju #ciljeve #odjednom #skrenu #kursa #i..

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja