NaslovnaVESTIVeliki pritisak na Srbiju zbog Kosmeta u februaru — RT Balkan

Veliki pritisak na Srbiju zbog Kosmeta u februaru — RT Balkan

1. jan 2024 10:53

| Obnovljeno: 1. jan 2024 10:53

Šef srpske diplomatije upozorava da će se od Srbije tražiti značajni ustupci u vezi s KiM, ocenjujući
da je uvođenje političke nestabilnosti u Srbiji deo te priče

Ministar spoljnih poslova i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da se može očekivati da će se u februaru koncentrisati pritisak na Srbiju o pitanju Kosova i Metohije budući da se u evropskim krugovima procenjuje da će Evropska komisija, odnosno tamošnji organi, do marta završiti rad jer slede evropski izbori.

“Tako da se može očekivati da će se upravo u februaru i martu koncentrisati taj pritisak s različitih strana, koji će pre svega biti usmeren ka tome da Srbija napravi značajnije ustupke kada je reč o Kosovu i Metohiji, imajući u vidu da je i predsednik Aleksandar Vučić rekao da mi ne pristajemo na članstvo Kosova u UN i da nema nezavisnosti Kosova”, rekao je Dačić u intervjuu za Tanjug.

Dodao je da pritiscima u vezi s KiM doprinosi i uvođenje političke nestabilnosti u Srbiji, ocenjujući da su to različiti delovi jedne iste priče.

Komentarisao je i nastojanje da se u poglavlje 35 uvrsti Ohridski sporazum, u kome ima tačaka koje Beograd ne prihvata, rekavši da ne može da postane obavezujuće nešto na šta Srbija nije pristala.

Šef srpske diplomatije je govorio i o bezbednosnoj situaciji o kojoj je raspravljano i na sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti na čijem je čelu.

“Biro za koordinaciju službi bezbednosti ocenio je nedavno da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna, bez obzira na demonstracije tokom kojih su pristalice opozicije pokušale nasilno da uđu u državne institucije, odnosno u Stari dvor, a glavne poruke koje su sa sednice Biroa upućene bile su poruke mira i da svi problemi treba da se rešavaju u okviru institucija”, rekao je Dačić.

Ocenio je da nikom ne ide naruku to što se dešava zato što se tako nanosi globalna šteta Srbiji i sve to može da utiče na investicije, turizam i sve druge pretpostavke za dalji razvoj.

Upitan da li smatra da protesti opozicije imaju veze isključivo s beogradskim izborima, za koje lista “Srbija protiv nasilja” tvrdi da su pokradeni, ili ima veze i sa KiM, budući da je bilo reči da postoje dokazi da su neke strane službe upletene u to, Dačić je rekao da je i na sednici Biroa bilo reči o inostranom faktoru koji, svakako, ima određeni interes u našoj zemlji.

“On nije personalne prirode, taj interes se pre svega sastoji i usmeren je ka tome da se unese što više nestabilnosti jer država ukoliko nije stabilna, onda nije ni jaka”, napomenuo je Dačić, te dodao da postoje oni koji bi voleli da rukovodstvo u Srbiji bude nestabilno i da ne bude jako, kako ne bi moglo čvrsto da odgovara na razne ultimatume koji dolaze iz međunarodne zajednice, a koji se pre svega odnose na KiM.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Veliki #pritisak #Srbiju #zbog #Kosmeta #februaru #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja