NaslovnaPLANETAGađanje Bejruta nije napad na Liban, nego na Hamas

Gađanje Bejruta nije napad na Liban, nego na Hamas

Foto: AP Photo/Hassan Ammar

TEL AVIV – Portparol izraleskog premijera Benjamina Netanijahua Mark Regev izjavio je danas da “ko god da je izvršio napad” na Bejrut nije napao Liban, već palestinsku militantnu grupu Hamas.

“Ko god da je ovo uradio, to nije napad na libansku državu. To nije napad na terorističku organizaciju Hezbolah. To je napad na Hamas, to je vrlo jasno”, rekao je Regev za američku televiziju MSNBC.

Dodao je da je očigledno da je napad bio usmeren samo na zvaničnike Hamasa. “U Libanu ima mnogo meta Hezbolaha, ali ko god da je izvršio ovaj napad bio je hirurški precizan i ciljao je Hamas”, rekao je Hegev. 

Liban i Iran osudili ubistvo visokog zvaničnika Hamasa El Arurija, Izrael očejuje odmazdu

Iran je saopštio da će današnje ubistvo visokog zvaničnika Hamasa Saleha el Arurija u napadu izraelske bespilotne letelice u Libanu dodatno podstaći otpor protiv Izraela, izvestili su iranski mediji.

U napadu dronom na Bejrut ubijeno je najmanje šest osoba, među kojima je i El Aruri, javili su izraelski i libanski mediji.

Palestinska militantna grupa Hamas optužila je Izrael za “kukavički atentat”, dodavši da su među ubijenim i dva lidera njenih elitnih brigada Al Kasam, a izraelska vojska zasad nije komentarisala incident.

Privremeni premijer Libana Nadžib Mikati osudio je danas napad koja se dogodio u južnom predgrađu Bejruta, koji je rezultirao žrtvama i povređenima.

“Ova eksplozija je novi izraelski zločin koji ima za cilj da neizbežno uvuče Liban u novu fazu konfrontacije, nakon svakodnevnih napada na jugu, što je rezultiralo značajnim brojem ubijenih i ranjenih”, rekao je Mikati, prenosi libanska agencija NNA.

Hamas potvrdio: U izraelskom napadu na Bejrut ubijen visoki zvaničnik El Aruri

Palestinska militantna grupa Hamas potvrdila je da je u današnjem izraelskom napadu na predgrađe Bejruta ubijen njen visoki zvaničnik Saleh el Aruri.

U napadu u kojem su pogođene prostorije Hamasa, stradalo je ukupno šest osoba, prenosi libanska televizija El Majadin. Izraelska vojska zasad nije komentarisala incident.

Predsednik Likuda, stranke izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, Deni Danon pohvalio je na društvenim mrežama izraelske bezbednosne snage zbog ubistva El Arurija.

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič napisao je na društvenoj mreži X: “Neka nestanu svi naši neprijatelji”. Sa druge strane, izraelski mediji ističu da je iz vlade poslata direktiva kojom je ministrima naloženo da ne govore javno o napadu na Bejrut.

“>

AP Photo/Hussein Malla

“>

AP Photo/Hassan Ammar

“>

AP Photo/Hassan Ammar

“>

AP Photo/Hassan Ammar

“>

AP Photo/Hassan Ammar

“>

AP Photo/Hussein Malla

Galerija

El Aruri je bio zamenik lidera Hamasa u inostranstvu i navodno je imao važnu ulogu kada je reč o organizaciji terorističkih napada na Zapadnoj obali, piše Tajms of Izrael. 

Vašington post: Američki zvaničnik potvrdio da je Izrael gađao Bejrut i ubio El Arurija

Izraelske odbrambene snage odgovorne su za današnji napad na Bejrut i ubistvo visokog zvaničnika Hamasa Saleha el Arurija, piše Vašington post (WP), pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

Sagovornik lista dodao je da američke službe i dalje ispituju incident, kao i informaciju da li je El Aruri zaista ubijen.

Tajms of Izrael: Blinken odlaže put u Tel Aviv do sledeće nedelje

Američki državni sekretar Antoni Blinken odložio je svoj put u Izrael za sledeću nedelju, saopštio je za Tajms of Izrael zvaničnik upoznat sa ovim pitanjem.

Blinken je trebalo da doputuje u Izrael do kraja nedelje, ali je sada njegov dolazak odložen za početak sledeće nedelje, rekao je neimenovani zvaničnik.

Odlaganje Blinkenove posete nema nikakve veze sa današnjim napadom dronom na Bejrut , kada je ubijeno najmanje šest osoba, među kojima je i visoki zvaničnik Hamasa Saleh el Aruri, a za koji palestinski militanti, Liban i Iran optužuju izraelsku vojsku, navodi Tajms of Izrael.

Prema pisanju američkih medija državni sekretar SAD trebalo bi tokom boravka u regionu Bliskog istoka da poseti Izrael, Zapadnu obalu, Jordan, Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Brigade Al-Kasam saopštile da su ubile pet izraelskih vojnika i uništile tenk

Brigade Al Kasam, naoružano krilo militantnog pokreta Hamas, saopštile su večeras da su njihovi borci ubili pet izraelskih vojnika na bojnom polju u Pojasu Gaze.

U saopštenju se navodi da je uništen i tenk izraelske vojske Merkava raketama Al-Jasin 105 u blizini izbegličkog kampa Bureij u centralnoj Gazi, javili su palestinski mediji.

Izraelska vojska poslala je drugi helikopter za evakuaciju vojnika ranjenih na bojnom polju u južnoj Gazi, prenosi agencija IRNA.

Netanijahu: Hamas malo ublažio svoj ultimatum za oslobađanje talaca

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da su u toku napori da se oslobode preostali taoci koje Hamas drži u Pojasu Gaze i da je ta palestinska militantna grupa malo ublažila svoj ultimatum za oslobađanje talaca, saopštio je Netanijahuoov kabinet.

Izgleda da se ultimatum odnosi na uslov koji je Hamas postavio da bi otpočeli pregovori, a to je da Izrael povuče svoje snage iz Pojasa Gaze i da pristane na trajni prekid vatre, objavio je “Tajms of Izrael”.

Kako se navodi, Hamas, međutim, nije javno povukao taj svoj zahtev.

Više od 22.000 Palestinaca ubijeno u Pojasu Gaze od 7. oktobra

U izraelskim napadima na Pojas Gaze, od 7. oktobra ubijeno je ukupno 22.185 Palestinaca, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Gaze.

Pored toga, navodi se, u istom periodu ranjeno je 57.035 Palestinaca, prenosi Rojters.

“>

AP Photo/Mohammed Dahman

“>

AP Photo/Adel Hana

“>

AP Photo/Fatima Shbair

“>

AP Photo/Adel Hana

“>

AP Photo/Adel Hana

“>

AP Photo/Adel Hana

Galerija

U protekla 24 sata, ubijeno je 207 Palestinaca, a ranjeno 338, dodalo je ministarstvo.

Hanije: Hamas izneo stav Kataru i Egiptu, taoci će biti pušteni pod uslovima grupe

Lider Hamasa Ismail Hanije izjavio je danas da je ova palestinska militantna grupa iznela svoj stav Kataru i Egiptu koji se odnosi na “potpuni prekid agresije” nad Palestincima i uvažavanje njihovih “opravdanih zahteva”.

Taoci neće biti oslobođeni osim pod uslovima Hamasa, rekao je Hanije, a preneo Rojters.

Hamas je tokom napada izvedenog na Izrael 7. oktobra oteo oko 240 osoba, a Izrael navodi da ta militantna grupa još drži u Gazi 129 zarobljenika.

Izrael će se braniti od optužbi za genocid pred sudom pravde u Hagu

Izrael će braniti svoje postupke u Gazi pred međunarodnim sudom pravde u Hagu, nakon što je Južnoafrička Republika prošle sedmice pokrenula postupak protiv te države optužujući je za genocid, javili su danas izraelski mediji.

“Izrael, koji je dugogodišnji potpisnik Konvencije o genocidu, neće bojkotovati postupak. Mi ćemo učestvovati i odbaciti apsurdnu optužbu koja predstavlja klevetu”, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbi za sajt Ynet.

Izraelski list “Haarec” je objavio da je ta odluka doneta tokom sastanka kojim je predsedavao izraelski premijer Benjamin Netanijahu i nakon konsultacija sa Ministarstvom pravde, vojskom i nacionalnim savetom bezbednosti.

IDF zauzele Hamasovo uporište u naselju Radvan u gradu Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su nedavno zauzele Hamasovo uporište u naselju Šeik Radvan u gradu Gazi.

Kako je izraelska vojska navela, Hamasova takozvana istočna ispostava sastoji se od 37 zgrada u srcu civilnog naselja, okružena stambenim zgradama, školom i bolnicom, sa džamijom u kompleksu koja se koristi kao sastajalište za operativce Hamasa, preneo je Tajms of Izrael.

U saopštenju stoji da su “strateško” uporište koristili Hamasov obaveštajni odsek i druge jedinice te militantne grupe da bi upravljali borbama u celom Pojasu Gaze.

Galant: Borbe na jugu Pojasa Gaze i dalje će biti intenzivne

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da će borbe na jugu Pojasa Gaze i dalje biti intenzivne, a da je samo nekoliko hiljada militanata Hamasa ostalo na severu palestinske enklave.

Prilikom posete centralnoj Gazi, Galant je rekao trupama 646. rezervne padobranske brigade 99. divizije, koje deluju na tom području, da je izraelska vojska fokusirana na podzemne tunele Hamasa u oblasti Kan Junisa na jugu Pojasa Gaze, u kojima se, kako je naveo, kriju teroristi na velikim dubinama, objavio je “Tajms of Izrael”.

Galant je istakao da je izraelska vojska uništila 12 bataljona Hamasa na severu Pojasa Gaze i da je na tom području ostalo “nekoliko hiljada terorista” od 15.000 ili 18.000 koliko ih je bilo na početku.

Izraelska vojska jača udare na jug Pojasa Gaze, iako se tenkovi na severu povlače

Izraelski avioni i tenkovi pojačali su tokom noći napade na delove grada Kan Junisa, na jugu Pojasa Gaze, rekli su stanovnici, dok se na severu enklave, u gradu Gazi, tenkovi povlače, prenosi Rojters.

Stanovnici okruga Šeik Radvan, u severnom delu te palestinske enklave, prvi su javili da su se izraelski tenkovi povukli, posle onog što su opisali kao najintenzivnijih 10 dana ratovanja od početka sukoba.

Tenkovi izraelske vojske, takođe, su se povukli iz okruga Al-Mina u gradu Gazi i delovima okruga Tel al-Hava, uz zadržavanje nekih pozicija u predgrađu koje kontrolišu glavni obalni put enklave.

“>

AP Photo/Leo Correa

“>

AP Photo/Leo Correa

“>

AP Photo/Leo Correa

“>

AP Photo/Leo Correa

Galerija

Međutim, tenkovi se u drugim delovima severna Pojasa Gaze nisu povukli, i u centralnim delovima enklave, borbe su se nastavile nesmetano, rekli su stanovnici, dodajući da su izraelslkii tenkovi granatirali izbeglički kamp Al-Buredži u centralnoj Gazi.

IDF: Vojnici ubili pet palestinskih naoružanih napadača na Zapadnoj obali

Izraelski vojnici ubili su pet naoružanih palestinskih militanata u razmeni vatre na Zapadnoj obali, saopštila je izraelska vojska (IDF), prenosi Rojters.

Vojnici su, kako se navodi u saopštenju IDF, u protivterorističkoj operaciji ubili četiri naoružana militanta koji su pucali na njih iz kuće u palestinskom selu Azun, dodajući da je tom prilikom ranjen i jedan izraelski vojnik.

Dodatno, u palestinskom gradiću Kalkiliji izraelski vojnici su tokom racije zaplene oružja, ubili palestinskog napadača koji je na njih otvorio vatru.

Izrael: Državni tužilac optužila Bena Gvira za nezakonito mešanje u rad policije

Izraelski državni tužilac Gali Baharav-Miara rekla je Višem sudu da se izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir nezakonito umešao u rad policije u vezi sa pravom na protest tokom rata u Pojasu Gaze.

“Kao ministar zadužen za policiju, Ben Gvir može da određuje politiku, ali mu nije dozvoljeno da daje instrukcije policiji o postupanju u specifičnom slučaju”, navela je Baharav-Miara.

Nekoliko organizacija podnelo je u novembru peticiju sa zahtevom da Viši sud spreči Bena Gvira da daje uputstva policiji kako da reaguje na određene proteste, nakon što je govorio protiv skupa koji je organizovala arapska stranka Hadaš, u kome se pozivajulo na prekid vatre u Pojasu Gaze.

Turska privela 33 osobe osumnjičene za špijunažu za izraelski Mosad

Turske vlasti privele su 33 osobe osumnjičene da su vršile poslove špijunaže za izraelsku obaveštajnu službu Mosad, prenela je danas državna novinska agencija Anadolu, dodajući da policija traga za još 13 osoba.

Policija je, navodi agencija, izvršila istovremene racije na 57 lokacija u osam provincija u okviru istrage koju je pokrenuo antiteroristički biro Kancelarije istanbulskog tužioca, prenosi Rojters.

Veruje se, prenosi Anadolu, bez navođenja izvora, da su osumnjičeni imali za cilj da identifikuju, nadgledaju, napadnu i kidnapuju strane državljane koji žive u Turskoj kao deo “međunarodne špijunske” operacije.

Izrael izveo vazdušni napad na ciljeve na periferiji Damaska

Sirijska vojska saopštila je da je Izrael rano jutros izveo vazdušni napad na periferiju Damaska i da je u napadu pričinjena materijalna šteta.

Napad je izveden iz pravca Golanske visoravni, javila je sirijska agencija Sana. Izraelski zvaničnici nisu za sada komentarisali napad.

Rojters navodi da je Izrael, od početka napada palestinske militantne grupe Hamas na jug zemlje 7. oktobra, pojačao udare na položaje milicija u Siriji koju podržava Iran, kao i na položaje sirijske protivvazdušne odbrane.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Gađanje #Bejruta #nije #napad #Liban #nego #Hamas

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja