NaslovnaVESTIPrioritet ukinuti porez na donaciju hrane — RT Balkan

Prioritet ukinuti porez na donaciju hrane — RT Balkan

2. jan 2024 10:34

| Obnovljeno: 2. jan 2024 10:34

U 20 zemalja EU koje su doniranje hrane uredili na ovaj način, gotovo da nema problema sa bacanjem hrane

Više od 35.000 ljudi u Srbiji hrani se u narodnim kuhinjama, a pola miliona građana na ivici je siromaštva, dok se istovremeno baci ili uništi 10 puta više hrane nego što se donira.

Jedan od razloga je porez na donaciju hrane, zbog čega je prioritet humanitarnih organizacija u 2024. godini da se on ukine. Slično je urađeno u 20 zemalja EU i od tada gotovo da nema problema sa bacanjem hrane.

Marko Jovanović iz humanitarne organizacije “Radost na dar” kaže da njihova crkvena kuhinja obezbeđuje dnevno više od 2.000 obroka za sugrađane koji su u teškoj materijalnoj situaciji.

“Mnogi su bez krova nad glavom. Ko želi može da donira hranu koja je upakovana, konzervirana, svi znamo kako otprilike to treba da izgleda. To su i paketi ulja, brašna šećera, pirinča, pasulja”, navodi Jovanović.

Do 6. januara, ispred Hrama Svetog Save, kao i još 36 hramova u prestonici, biće podeljeno 60.000 badnjaka, a dobrovoljnim prilozima finansiraće se crkvene kuhinje. Mogu se doneti i topla odeća i obuća.

Vladika timočki Petar Bogdanović, član organizacije “Versko dobrotvorno starateljstvo”, poručuje da ljubav jeste davanje i žrtvovanje za drugog.

“Koliko god naša logika i um nam govori da treba da budemo sebični, da se štitimo, i koristoljubivi i da nam je drugi čovek neprijatelj, Gospod nas oslobađa i podučava nas da slobodno volimo i da ćemo bez obzira na sve na kraju biti na dobitku”, ističe vladika.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Prioritet #ukinuti #porez #donaciju #hrane #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja