NaslovnaVESTISrbija ima dva cilja na Kosmetu, razvijaćemo odnose sa Rusijom i Kinom...

Srbija ima dva cilja na Kosmetu, razvijaćemo odnose sa Rusijom i Kinom — RT Balkan

1. jan 2024 17:18

| Obnovljeno: 1. jan 2024 17:18

Bude li Kurti uspeo da zavadi Srbe međusobno na Kosmetu, perspektive našeg naroda na teritoriji južne srpske pokrajine neće biti dobre, kaže ministar odbrane

Ministar odbrane Miloš Vučević kaže da je situacija na Kosovu i Metohiji teška i kompleksna, ali da Srbija na Kosmetu ima dva cilja.

“Prvi je da sačuvamo naš narod, naše svetinje i odbranimo naše legitimne državne interese. Drugi cilj je očuvanje mira. Svesni smo težine oba zadatka, ali nemamo nameru da bežimo od izazova. Narod na Kosmetu veruje Aleksandru Vučiću, što su pokazali i poslednji izbori. Jedini način da Srbi na KiM opstanu jeste da ostanu međusobno jedinstveni, da ne nasedaju na provokacije Kurtijevog režima i da ostanu u sadejstvu sa zvaničnim Beogradom”, izjavio je Vučević za sajt “24 sedam”.

Napominje da, bude li premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uz pomoć svojih ktitora uspeo da zavadi Srbe međusobno na Kosmetu, perspektive našeg naroda na teritoriji južne srpske pokrajine neće biti dobre.

“Zato nam je važno da ostanemo monolitni, kao što smo do sada i bili, da pratimo politiku predsednika Aleksandra Vučića i da time pomrsimo račune i Aljbina Kurtija i svih njegovih obožavalaca u regionu, ali i u našim opozicionim krugovima. Sramno je što Kurti ima toliko istomišljenika u našoj opoziciji, ali istinu treba reći, ma kako ona gorka bila”, napominje Vučević.

Dodaje da će srpsko rukovodstvo i dalje donositi odluke isključivo u skladu sa našim nacionalnim interesima.

Zaharova o izjavi Vučevića: Prekrasan govor, ali u EU ne primaju bez genetski modifikovane svesti

“Mi želimo da postanemo punopravna članica Evropske unije, želimo da čuvamo i razvijamo odnose sa Rusijom i Kinom, nastavićemo to da činimo i u narednom periodu. Znamo da ćemo zbog toga trpeti razne pritiske, svesni smo činjenice da će taj naš stav biti loše primljen u mnogim centrima moći, ali bez obzira na sve, mi ćemo istrajati na svom putu i nećemo dopustiti nikome da donosi odluke u naše ime. Srbija će sarađivati sa različitim vojnim savezima, ali neće postati članica nijednog. Ostajemo nepokolebljivo na putu sopstvenog razvoja i stremimo ispunjenju ciljeva u interesu naših građana”, poručuje Vučević.

Kako kaže, mnogima u inostranstvu ne odgovara snažna Srbija i učiniće sve da je destabilizuju.

“Naivno bi bilo verovati kako u ovim blokadama puteva, upadima u Skupštinu Beograda i napadima na policiju nema rukopisa i stranih službi bezbednosti. Ali svima mogu poručiti samo jedno – država Srbija je dovoljno jaka da odbije svaki napad i pokušaj destabilizacije. Neće im se ostvariti planovi, u to neka budu uvereni”, kaže Vučević.

Predstavljena nova vozila Vojske Srbije, među njima i specijalni kvadovi

Ističe da je Srbija uspela da ojača svoje odbrambene kapacitete, da namenska industrija radi odlično, kao i da smo postali veoma konkurentni na međunarodnom tržištu.

“Kupili smo helikoptere sa Kipra, koji su dobro opremljeni i količinom prave razliku u našu korist. Imamo nove radarske sisteme, hamere, obnavljamo PVO… sve su to procesi koji su započeti i koji će se tek nastaviti. Očekujte mnogo dobrih vesti i u novoj godini. Da li je moglo bolje? Uvek može bolje. Svestan sam činjenice da je još mnogo posla pred nama”, kaže Vučević.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Srbija #ima #dva #cilja #Kosmetu #razvijaćemo #odnose #Rusijom #Kinom #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja