NaslovnaVESTITreći put uništena spomen-ploča Srbima koje su iz zasede ubili srebrenički muslimani...

Treći put uništena spomen-ploča Srbima koje su iz zasede ubili srebrenički muslimani (FOTO) — RT Balkan

2. jan 2024 19:01

| Obnovljeno: 2. jan 2024 19:01

Na putu prema Crnom vrhu septembra 92. muslimanske snage iz zasede su presrele i pucale na kolonu Srba koja nije imala nikakvo vojno obeležje, niti naoružanje

Na Crnom vrhu kod Zvornika nepoznata lica su razbila spomen-ploču koja je postavljena na mestu stradanja 11 boraca Vojske Republike Srpske, Policije i civila koje su muslimani iz Srebrenice ubili iz zasede 10. septembra 1992. godine. 

Ovo je treće skrnavljenje spomen obeležja na Crnom vrhu.

Iz gradske uprave Zvornika najavljuju postavljanje nove spomen ploče i video nadzora.

Na putu prema Crnom vrhu septembra 92. muslimanske snage iz zasede su presrele i pucale na kolonu Srba koja nije imala nikakvo vojno obeležje, niti naoružanje.

Stradalo je 11 Srba kojima je spomen-obeležje podignuto 2010. Od tada je više puta bilo skrnavljeno. Porodice poginulinih osudile su ovaj vandalski čin.

Razbijenu spomen-ploču na Crnom vrhu primetili su danas pripadnici Policijske stanice Osmaci prolazeći ovom dionicom magistralnog puta Zvornik-Tuzla.

“Ovde su stradali Srbi, ništa drugo nisu uradili osim što su stradali. Kilometar odavde ima spomenik u povratničkom bošnjačkom naselju, nama ne pada da diramo njihove žrtve”, rekao je predsednik Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Zvornik Milivoje Marković.

U Organizaciji porodica poginulih očekuju da vandali što prije budu otkriveni. 

U Gradskoj upravi Zvornika najoštrije su osudili skrnavljene spomenika i najavili postavljanje video nadzora.

“Ovo se ne dešava prvi put ovde. I zato će Gradska uprava urgentno izvršiti sanaciju i rekonstrukciju spomen obeležja, a nakon toga naći ćemo i najkvaliteniji način nadzora i zaštite ovog mesta”, istakao je zamenik gradonačelnika Zvornika Miloš Tomić.

Predsednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović izjavio je da je svakodnevica skrnavljenje spomenika i svega drugog vezanog za stradanja Srba, poput spomen-ploče na Crnom vrhu kod Zvornika, dok istovremeno na tom području proganjaju i hapse srpske borce zbog navodnih ratnih zločina.

“Srbi su proganjani, zatvarani i ubijani tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata i sada ih još optužuju da su za sve krivi”, rekao je Nosović govoreći o vandalskom činu na Crnom vrhu kod Zvornika

Nosović je naglasio da međunarodna zajednica, ali i komšije muslimani, ne žele da ljudi u BiH žive zajedno, već da moraju da žive jedni pored drugih.

“Svaki dan živimo pod presijom, ultimatumima, hapse nam ljude. Dok god ima ijedan Srbin na ovim prostorima – oni će da prete, hapse, sude i optužuju, što im dozvoljava međunarodna zajednica na čelu sa Kristijanom Šmitom, koji sprovodi mržnju protiv srpskog naroda na ovim prostorima”, rekao je Nosović za Srnu.

Spomen-ploča je prvi put postavljena na mestu stradanja 10. septembra 2010. godine, a oskrnavljena šest dana nakon postavljanja. U 2013. godini ponovo je postavljena granitna spomen-ploča, veća i deblja, ali su je nepoznate osobe razbile iste godine, da bi 2014. godine bila postavljena nova – treća spomen-ploča, koja je razbijena upravo ovih dana.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Treći #put #uništena #spomenploča #Srbima #koje #zasede #ubili #srebrenički #muslimani #FOTO #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja