NaslovnaVESTIOdlazak stranih sudija je uslov Republike Srpske — RT Balkan

Odlazak stranih sudija je uslov Republike Srpske — RT Balkan

3. jan 2024 12:36

| Obnovljeno: 3. jan 2024 12:36

Sve su radili na štetu Ustava BiH, ali i srpskog naroda i Republike Srpske, kaže predsednik RS

Republika Srpska je jasno rekla da ne veruje Ustavnom sudu BiH, koji je, vođen nastojanjima pojedinih zapadnih zemalja i muslimanskih političara, uradio sve da uruši Dejtonski sporazum, a tu instituciju pretvori u dekadentnu i neustavnu, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Sve su radili na štetu Ustava BiH, ali i srpskog naroda i Republike Srpske. Odlazak stranih sudija i poništavanje svih neustavnih odluka, uslov je Srpske koja do tada neće birati sudije. RS je ranije birala sudije Ustavnog suda BiH u dobroj meri uverena da je moguća pravičnost u pogledu delovanja tog suda”, kazao je Dodik u Banjaluci nakon sastanka sa Njegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Jefremom.

Nažalost, dodaje Dodik, poslednjih godina to nije slučaj.

“Zato mi ne možemo da verujemo toj instituciji. Sudije Srbi tamo su služili kao dekor, a ne kao konstruktivni deo zaštite ustava, ne samo Srba i Republike Srpske, već i ustavnih vrednosti. To su zloupotrebili do te mere da je sve postalo besmisleno”, ukazuje.

On je istakao da je Republika Srpska jasno saopštila da dvojica sudija iz Srpske neće biti izabrana dok se ne reguliše novi sastav Ustavnog suda, te mu se oduzmu sve neustavne nadležnosti i pravila koja je sam sebi pribavio.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Odlazak #stranih #sudija #uslov #Republike #Srpske #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja