NaslovnaPLANETASAD "ne vide genocidna dela" u Gazi

SAD “ne vide genocidna dela” u Gazi

VAŠINGTON – SAD nisu primetile dela koja bi predstavljala genocid u Gazi, saopštio je potparol Stejt departmenta Metju Miler povodom zahteva Južne Afrike od Međunarodnog suda pravde (MSP) da se izraelske akcije u Pojasu Gaze proglase genocidom.

“To nisu optužbe koje treba olako iznositi. Ne vidimo nikakva dela koja predstavljaju genocid”, rekao je Miler.

Potparol Stejt departmenta takođe je saopštio da nije u poziciji da proceni da li su ratni ili zločini protiv čovečnosti počinjeni u palestinskoj enklavi, prenosi Rojters.

U podnesku Južne Afrike Međunarodnom sudu pravde navodi se da je Izrael prekršio Konvenciju o genocidu iz 1948. godine, koja je sastavljena nakon Holokausta, i odnosi se na pokušaj uništenja naroda u celini ili delimično.

Najmanje 14 Palestinaca, uključujući devetoro dece, ubijeno zapadno od Kan Junisa

Najmanje 14 Palestinaca je ubijeno, uključujući devetoro dece, tokom izraelskog bombardovanja u Kan Junisa, na jugu Pojasa Gaze, javlja Al Džazira.

Prema istom izvoru, izraelske snage su gađale kuću porodice Salah zapadno od Kan Junisa.

Izraelska vojska (IDF) saopštila je, u međuvremenu, da su u Kan Junisu rezervisti Kirjati brigade usmerili borbeni avion da cilja trojicu operativaca Hamasa koji su pokušali da postave bombu u blizini izraelskih snaga, navodi Tajms of Izrael.

Izraelske snage su ubile još dva naoružana borca Hamasa koji su se krili u obližnjoj zgradi a jedan bombarder IDF-a pogodio je Hamasovo skladište oružja u Kan Junisu. 

Blinken danas na Bliskom istoku, u planu poseta Izraelu

Američki državni sekretar Entoni Blinken otputovaće danas u posetu Bliskom istoku, uključujući Izrael, u trenutku pojačanih diplomatskih konsultacija usredsređenih na na sukob izraelske vojske i Hamasa u Pojasu Gaze, izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

Prema istom izvoru, koji je sinoć dao izjavu novinarima u Vašingtonu, u posetu Izraelu otputovaće i američki diplomatski izaslanik Amos Hočstin, preneo je Rojters.

Blinken će otputovati u četvrtak veče, “zaustaviće se u više glavnih gradova, uključujući Izrael”, rekao je američki zvaničnik, koji nije želeo da mu se navodi ime.

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je telefonom poslednjih dana s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, u nastojanju da se poboljša dostavljanje humanitarne pomoći za stanovništvo Gaze i postigne oslobađanje talaca koje drži Hamas. 

SAD: Visoki zvaničnik u ministarstvu prosvete podneo ostavku zbog odnosa Amerike prema sukobu u Gazi

Visoki zvaničnik u američkom ministarstvu prosvete podneo je ostavku u sredu, navodeći kao razlog način na koji se predsednik SAD Džozef Bajden odnosi prema konfliktu u Pojasu Gaze.

U sredu je, takođe, 17 članova izbornog štaba za predstojeću kampanju upozorilo Bajdena u anonimnom pismu da bi mogao da izgubi glasače zbog ovog pitanja.

Tarik Habaš, specijalni asistent u ministarstvu prosvete, odeljenje za planiranje, procenu i politički razvoj, poslao je pismo ministru Migelu Kardoni, navodeći da “ne može da ćuti dok administracija žmuri na zverstva počinjena nad palestinskim životima, što su vodeći eksperti za ljudska prava nazvali genocidnom kampanjom izraelske vlade”, preneo je Rojters.

Habaš, poreklom Palestinac, radi u Bajdenovom štabu od početka mandata američkog predsednika na ekspertizi za studentske kredite. 

Četiri člana Hezbolaha ubijena u izraelskom napadu na južni Liban

Lokalni zvaničnik Hezbolaha i još tri člana te grupe povezane sa Iranom ubijeni su večeras u izraelskom napadu na južni Liban, prenosi Rojters pozivajući se na dva neimenovana bezbednosna izvora.

Time je broj ubijenih članova Hezbolaha u današnjim izraelskim napadima na južni Liban porastao na devet, navodi Tajms of Izrael.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su izvele napad na “terorističku ćeliju koja je delovala u južnom libanskom selu Jarun”.

Kako su dodale, u još jednoj oblasti na jugu Libana, izraelska vojska gađala je “posmatračke sposobnosti Hezbolaha” i drugu “vojnu infrastrukturu” kojom upravljaju njegovi operativci.

Borelj osudio izjave Gvira i Smotriča kao “zapaljive i neodgovorne”

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj oštro je večeras osudio “zapaljive i neodgovorne” izjave izraelskih ministara Itamara Bena Gvira i Bezalela Smotriča, u kojima su pozvali na preseljenje Palestinaca.

“Snažno osuđujem zapaljive i neodgovorne izjave izraelskih ministara Ben Gvira i Smotriča koji vređaju palestinsko stanovništvo u Gazi i pozivaju na plan za njihovu emigraciju”, naveo je Borelj na društvenoj mreži X (Tviter).

Borelj je naglasio da su prisilna raseljavanja strogo zabranjena kao ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir izjavio je u ponedeljak da rat predstavlja priliku da se podstakne migracija stanovnika Gaze. 

Izraelski Visoki sud odložio primenu zakona koji štiti Netanijahua

Izraelski Visoki sud doneo je odluku šest naprema pet da se odloži primena zakona o izuzeću s funkcije, koji je donet u martu i koji štiti premijera Benjamina Netanijahua od naredbe državnog tužioca ili Visokog suda da se povuče s funkcije.

Sud je odlučio da će zakon stupiti na snagu na početku sledećeg mandata Kneseta nakon održavanja sledećih izbora, prenosi Tajms of Izrael.

Iako ga ne briše, sud u svojoj presudi kaže da je zakon o izuzeću ili onemogućavanju bio “očigledno lični amandman“ na Osnovni zakon o vladi.

Namena Zakona o izuzeću je da spreči situaciju u kojoj bi državni tužilac mogao da optuži Netanijahua za sukob interesa na mestu premijera kada se bavi spornim vladinim zakonima o reviziji pravosuđa i naloži mu da se povuče. 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#SAD #vide #genocidna #dela #Gazi

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja