NaslovnaNAJNOVIJEAvioni će leteti na gorivu od ljudskog izmeta, ima ga na pretek!...

Avioni će leteti na gorivu od ljudskog izmeta, ima ga na pretek! Da nije genijalan izum, bio bi smrdljiv i…

Kompanija Firefli Green Fuels iz Glosteršira (Engleska, Velika Britanija) tvrdi da je pronašla inovativan način da pretvori ljudski izmet u upotrebljivo gorivo za avione. Biogorivo koje proizvode hemijski je identično klasičnom avio gorivu, ali proizvodi čak 92% manje ugljen-dioksida .

Letovi avionima čine čak dva odsto globalne proizvodnje CO2, tako da bi ovo novo gorivo moglo značajno da smanji zagađenje.

Resursi su nepotrošivi

Firefli koristi proces hidrotermalne tečnosti za pretvaranje konačnog oblika otpadne vode, nazvane „biočvrste materije”, u biouglje i sirovu naftu.

Ovo “biosirovo ulje” je slično običnom ulju, koje omogućava ekstrakciju kerozina iz goriva frakcionom destilacijom. Prvi testovi pokazuju da ima hemijski sastav sličan fosilnom avio gorivu.

Generalni direktor kompanije Džejms Hajgejt naziva svoje gorivo “bez fosila” jer ne dolazi iz nafte. Iako se CO2 još uvek oslobađa tokom sagorevanja, ovaj ugljenik je prvobitno bio izdvojen u biljkama koje se koriste za hranu. To znači da biogoriva doprinose manjem udelu ukupne emisije CO2.

Ljudskog otpada, za razliku od žitarica i biljnih ulja koja se koriste za druga biogoriva, prirodno ima u izobilju i ljudi ne mogu da prestanu da ga proizvode. Firefli procenjuje da svaka osoba godišnje proizvede dovoljno otpada da proizvede između četiri i pet litara mlaznog goriva.

Brojni napori

Iako to možda ne zvuči kao ogromna količina, Higate je veoma optimističan. Kompanija je objavila da je u razgovorima sa zvaničnicima Mumbaija koji veruju da bi mogli da napajaju čak 80 odsto letova sa svog međunarodnog aerodroma koristeći otpadno gorivo.

Kako zemlje i kompanije nastoje da smanje svoj karbonski otisak, avijacija ostaje tvrd orah. Potreba za ogromnim količinama goriva za proizvodnju energije za međunarodne letove predstavlja izazov.

Prošle godine, Virdžin Atlantik je preleteo prvi transatlantski let koristeći samo održivo gorivo, ali još nema planova da se fosilna goriva zamene u letu.

Takođe, u toku su napori da se fosilna goriva potpuno zamene, uključujući i prelazak na električne letelice.

– Zvuči smešno, ali ovo je genijalno – samo je jedan od brojnih komentara na društvenim mrežama.

Srušio se američki bombarder! Supersonična letelica poslata na misiju u Južnu Dakotu (VIDEO)

Planeta

Američki bombarder B-1 Lenser bomber iz vazduhoplovne baze Elsvort u Južnoj Dakoti srušio se prilikom trenažnog leta, a sva četiri člana posade su se katapultirala, saopštilo je Ratno vazduhoplovstvo SAD.

sledeća vest

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Avioni #će #leteti #gorivu #ljudskog #izmeta #ima #pretek #nije #genijalan #izum #bio #smrdljiv #i..

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja