NaslovnaRAZONODADa li je opasno zaustavljati kijanje

Da li je opasno zaustavljati kijanje

Kijanje je prirodan i koristan refleks našeg tela, koji nam pomaže da se oslobodimo prašine, polena, bakterija, virusa i drugih iritanasa iz nosa i grla. Kijanjem izbacujemo kapljice iz nosa i usta brzinom do 160 kilometara na sat.

Međutim, ponekad nam se čini da je kijanje nepristojno ili nezgodno, pa pokušavamo da ga zaustavimo na razne načine, kao što su zatvaranje nosa, usta ili očiju.

To je, međutim, veoma loša ideja, jer može imati ozbiljne posledice po naše zdravlje.

Kada zaustavljamo kijanje, sprečavamo izlazak vazduha koji je pod pritiskom iz naših disajnih puteva, koji uključuju sinuse, nosnu šupljinu, grlo i pluća. Taj pritisak se onda prenosi na druge delove našeg tela, koji mogu biti oštećeni ili povređeni.

Gubitak sluha, vrtoglavica i pojava pucanja krvnih sudova u očima samo su neki od mogućih problema koji mogu nastati usled zaustavljanja kijanja.

Jedan od najčešćih problema koji može nastati jeste prenos pritiska u uši. Kada istovremeno zatvorimo usta i nos, vazduh pod pritiskom ulazi u srednje uho kroz Eustahijevu tubu, koja povezuje grlo i uho. To može da izazove pucanje bubne opne, koja je tanka opna koja vibrira i prenosi zvuk do unutrašnjeg uha. Pucanje bubne opne može dovesti do bola, gubitka sluha, vrtoglavice ili infekcije.

Kada zadržavamo dah, vazduh pod pritiskom može da se zarobi u dijafragmi, koja je mišić koji razdvaja grudni i trbušni deo tela. To može da izazove povredu dijafragme, koja može biti veoma bolna i opasna po život, jer ometa disanje i cirkulaciju.

U najtežim slučajevima, može doći do pucanja kapilara u mozgu i izazivanja moždanog udara.

Ako postoji urođena aneurizma moždanih krvnih sudova, kada su oni na nekom delu prošireni i istanjenog zida, zaustavljanje kijanja može da dovede do pucanja te izbočine na zidu krvnog suda.

Pucanje aneurizme može biti fatalno, jer izaziva krvarenje u mozgu, koje može oštetiti moždane ćelije i izazvati moždani udar.

Umesto da zaustavljate kijanje, stručnjaci preporučuju korišćenje maramice ili dlana kako biste prekrili nos i usta tokom ovog prirodnog procesa.

Ukoliko je baš neophodno zaustaviti kijanje, preporučuje se pritisak na nosnu kost palcem i kažiprstom, uz istovremeno golicanje nepca jezikom.


InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#opasno #zaustavljati #kijanje

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja