NaslovnaRAZONODADa li mobilni telefoni utiču na plodnost muškaraca

Da li mobilni telefoni utiču na plodnost muškaraca

Povezanosti muške plodnosti sa nošenjem mobilnih telefona je tema koja izaziva različita mišljenja i kontroverze. Neka istraživanja su pokazala da mobilni telefoni mogu da utiču na kvalitet i količinu spermatozoida, zbog elektromagnetnog zračenja koje ispuštaju. Druga istraživanja, međutim, nisu potvrdila tu vezu ili su našla da je ona slaba ili privremena. Zato je potrebno da se obavi više istraživanja kako bi se dobio jasniji odgovor.

Neplodnost pogađa približno jedan od šest parova širom sveta. U više od polovine slučajeva, uzrok je loš kvalitet sperme.

U poslednje tri decenije, kvalitet sperme je opao bez jasno prepoznatljivog razloga. Teorije u vezi uzroka ove pojave su razne, ali niko nema dokaza koji ih podržavaju.

Okolina, genetika, način života, ishrana, stres, lekovi, način života, konzumiranje alkohola, pušenje i psihološki stres naizmenično su nuđeni kao potencijalni uzročnici, nakon epidemioloških studija ne baš visokog kvaliteta.

Mobilni telefoni nisu izuzeti sa ove liste, zbog njihove emisije visokofrekventnih elektromagnetnih talasa (800-2200 MHz) koje telo može da apsorbuje.

Klinička ispitivanja sprovedena na pacovima ili miševima sugerišu da talasi koje emituju mobilni telefoni mogu da utiču na kvalitet sperme i da dovedu do histoloških promena u testisima. Uslovi pod kojima su vršena ova ispitivanjima, međutim, daleko su od našeg dnevnog izlaganja elektromagnetnim talasima.

Isto zapažanje se može  dobiti i u eksperimentima sprovedenim na ljudskoj spermi in vitro, u laboratoriji, ali promene izazvane elektromagnetnim talasima, i ovde ostavljaju sumnju.

Studije na ovu temu su retke, sprovode se u malim obimima i dobijaju se uglavnom oprečni rezultati. Pristrasnost učesnika ovde igra glavnu ulogu, baš kao i obilje potencijalnih zbunjujućih faktora.


Jedna studija sprovedena je u Švajcarskoj još 2005. godine. Od 2.800 mladića iz opšte populacije, starosti između 18 i 22 godine, traženo je, u stvari, da u periodu od 3 dana procene svoju prikladnost za služenje vojnog roka. Oni su ispunili onlajn upitnik u kojem su detaljno opisali svoje korišćenje mobilnog telefona u kvalitativnom i kvantitativnom smislu.

Studija je pokrenuta, pre nego što je upotreba mobilnih telefona postala ovoliko rasprostranjena kao danas, ali se i tada tražila veza između izloženosti zračenju sa mobilnih telefona i kvaliteta sperme.

Na kraju ove studije, samo je 5,3 odsto kontaktiranih ispitanika vratilo završenu dokumentaciju sa svim neophodnim informacijama, posebno laboratorijskim analizama sperme, potrebnim da bi se ispunili ciljevi studije.

Broj sati provedenih na pametnom telefonu i način na koji je korišćen razmatran je rutinski, kao i kvalitet sperme (zapremina, koncentracija semene tečnosti i ukupan broj, oblik i pokretljivost spermatozoida).

Rezultati su, međutim, pokazali da su mladići koji su koristili mobilni telefon više od 20 puta dnevno imali 21 odsto manje spermatozoida u odnosu na one koji su ga koristili manje od deset puta dnevno.

Taj broj je još uvek bio iznad granica koje ugrožavaju plodnost, a studija nije dokazala da mobilni telefon utiče na druge aspekte kvaliteta sperme, kao što su pokretljivost i građa spermatozoida.

Iako ovo nudi jedno od mogućih objašnjenja zašto se broj spermatozoida smanjuje, to ne dokazuje da mobilni telefoni direktno uzrokuju neplodnost, niti znači da muškarci koji koriste mobilne telefone automatski rizikuju svoje potomstvo.

Studija opisuje statističku povezanost između upotrebe mobilnog telefona i kvaliteta sperme, ali ne dokazuje da postoji veza. Drugi su spekulisali da bi elektromagnetno zračenje iz mobilnog telefona moglo biti dovoljno da na neki način poremeti proizvodnju sperme, ali isto tako može biti slučaj i da zavisnici od mobilnih telefona rade nešto drugo u svom životu što utiče na kvalitet njihove sperme.

Pored nedostatka definitivnog dokaza da mobilni telefoni smanjuju plodnost, rezultati su uključivali i neke ohrabrujuće vesti za muškarce: studija nije pronašla dokaze da nošenje mobilnog telefona u džepu pantalona utiče na stvaranje niskog broja spermatozoida.

„Ako muškarce to ipak brine, onda je držanje telefona u torbi i ograničavanje njihovog korišćenja relativno lako. Ali, trenutno nema dokaza da bi to poboljšalo kvalitet njihove sperme. Što se mene tiče, nastaviću da držim telefon u džepu pantalona – kaže dr Alan Pejsi, profesor andrologije na Univerzitetu u Mančesteru, Engleska.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#mobilni #telefoni #utiču #plodnost #muškaraca

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja