NaslovnaVESTIPrihvatiti mandate ili ne, pitanje je sad — RT Balkan

Prihvatiti mandate ili ne, pitanje je sad — RT Balkan

5. jan 2024 11:28

| Obnovljeno: 5. jan 2024 11:28

U potrazi za pravom odlukom, predstavnici “Srbije protiv nasilja” čak su kontaktirali svoje prijatelje u strankama Evropskog parlamenta

Prozapadna opozicija u Srbiji tokom praznika ne organizuje proteste ispred Republičke izborne komisije, ali vreme koristi da se dogovori da li žele da preuzmu osvojene mandate u Beogradu i na republičkom nivou.

Predstavnici stranaka koje su na listi “Srbija protiv nasilja” imaju različit stav o tome da li bi trebalo uzeti mandate, 65 na republičkom i 43 na beogradskom nivou.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac zalaže se da se mandati ne prihvate jer navodi da je, kada je reč o “principijelnoj borbi protiv izborne krađe, potrebno učiniti sve da se ona ne verifikuje”.

Jedan od lidera koalicije Nebojša Zelenović takođe se zalaže za odbijanje mandata.

Lider “Srbija centra” Zdravko Ponoš rekao je da mandate u Beogradu treba odbiti “jer su izbori brutalno pokradeni”. A kada je reč o parlamentarnim izborima, “to je osetljiva stvar o kojoj treba razgovarati hladne glave” te da se još u dogovorima nije stiglo do te teme.

RT Balkan istražuje: Kako je stilizovana pesnica "Otpora" stigla ispred RIK-a

Prema nezvaničnim informacijama, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas protivi se ulasku u parlament, zbog čega je navodno ušao u sukob sa drugom strujom unutar liste, koja se zalaže za prihvatanje mandata, pišu “Novosti”.

Ukoliko predstavnici opozicije ne preuzmu mandate, oni će u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika biti dodeljeni prvom narednom kandidatu sa te liste. Ako na izbornoj listi nema kandidata kojima nije dodeljen mandat, “upražnjeno poslaničko mesto popunjava se tako što se mandat dodeljuje prvom kandidatu sa druge izborne liste koja ima sledeći najveći količnik za koji nije bio dodeljen mandat narodnog poslanika”.

Drugim rečima, svi mandati opozicije koja odbije da ih preuzme biće dodeljeni Srpskoj naprednoj stranci.

Jedan od inicijatora “Proglasa” Filip Ejdus opoziciji savetuje da, ipak, uzmu mandate. 

Nevidljiva ruka beogradskih protesta: Mladi, besni i (ne)svesni

“Prvo, ako je neko pošteno zaradio svoje mandate na ovim nepravednim izborima, to je opozicija. Drugo, bez uzimanja mandata, opozicija neće imati sredstva za političku borbu i umesto organizaciono da ojača, ona će oslabiti. Treće, ukoliko ne uzme mandate, opozicija neće moći da kontroliše naredne izbore pošto neće imati svoje ljude u izbornim komisijama i biračkim odborima. I konačno, ukoliko opozicija ne uzme mandate, ta mesta kao i resursi pripašće vladajućoj stranci”, kazao je Ejdus.

Protiv odbijanja mandata su i “prijatelji” srpske opozicije iz Evropskog parlamenta. Kako piše “Danas”, oni su poručili da su spremni da dođu u Beograd i podrže zahteve za ispitivanjem i ponavljanjem izbora, ali im nije jasno zašto bi odbijali ono što su osvojili, kao što im nije bila jasna ni ideja bojkota od pre četiri godine.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Prihvatiti #mandate #ili #pitanje #sad #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja