NaslovnaPLANETAProevropska vlada smanjila sredstva za državnu televiziju, predsednik odgovorio vetom na budžet,...

Proevropska vlada smanjila sredstva za državnu televiziju, predsednik odgovorio vetom na budžet, dan D je 29. januar

Samo tri meseca nakon ubedljive pobede proevropske opozicije na izborima, Poljskoj preti raspuštanje Sejma i novi izbori ukoliko predsednik Andžej Duda do 29. januara ne potpiše predlog državnog budžeta. A onda će, upozorava koalicija premijera Donalda Tuska, uz podršku predsednice Ustavnog suda Julije Przilebske koja bi mogla da utvrdi da zakon o budžetu nije u skladu sa Ustavom, predsednik Duda moći da raspusti parlament i ponovi izbore.

Neposredno nakon što je u decembru imenovana nova poljska vlada na čelu sa premijerom Donaldom Tuskom, odlučila je da ukloni rukovodstvo javnih medija, koji su godinama bili propagandna glasila ranije vladajuće partije Pravo i pravda (PiS) i njenog lidera Jaroslava. Odluka je i logična jer je PiS 2015. godine osnovao Nacionalni savet za medije, protivustavno telo koje je odlučivalo o kadrovskim promenama u medijima javnog sektora i omogućilo smenjivanje nepodobnih novinara, piše Jutarnji list.

Tuskova vlada je bez čekanja sprovela smene u medijima, a to je iskoristio predsednik Duda za napad i optužbu prema kojoj je „prvi put od 1989. u slobodnoj Poljskoj došlo do pokušaja da se silom preuzmu mediji javnog sektora“, kao i da „vlada krši Ustav“.

Tri dana kasnije ministar kulture je formalno prekinuo postojanje javnih glasila zbog nedostatka sredstava. Ministarstvo je saopštilo da nije cilj da se ti mediji faktički ukinu, već da se reformišu, ali je potom usledila Dudina kontraakcija – poljski predsednik je stavio veto na zakon o budžetu kojim je PiS za javne medije namenio oko 690 miliona evra.

U novom vladinu predlogu zakona o budžetu za 2024., koji je dostavljen Sejmu, ponovljena je većina odredbi prethodnog zakona, uključujući odredbe o povećanju plata učiteljima za 30 odsto, a za učitelje početnike za otprilike 33 odsto. Međutim, odustalo se od sredstava za javne medije – što je bio razlog za veto predsednika Andrzeja Dude.

Umesto za državnu televiziju i javne medije, Tusk i njegovi saradnici odlučili su da taj iznos dodele dečijoj psihijatriji, dečijoj onkologiji i onkološkoj dijagnostici. Sada predsednik Sejma Šimon Holovnija ima rok do 29. januara da preda Dudi na potpis predlog zakona o budžetu koji je usvojio parlament.

Član vladajuće koalicije Marek Borovski rekao je da ne sumnja da će rok biti ispoštovan, ali uz upozorenje da, „kako imamo posla sa nepredvidivim rivalom koji je spreman da prekrši sva pravila igre, nema razloga da se time hvalimo“, rekao je političar u „Tok FM Radio Jutro“.

On je mogućnost raspuštanja parlamenta opisao kao ludost, uz opasku da to ne znači da je treba isključiti.

„Ustav jasno kaže da ako predsednik primi budžet na vreme – ne može raspustiti Sejm. Znam za što je gospođa Przilebska sposobna, ali usprkos svemu, Ustavni sud se ne bi toliko osramotio da ceo budžet proglasi neustavnim. Ako možda postoji neka konkretna sporna odredba, onda je treba poboljšati ili ukloniti, i to je to“, rekao je Marek Borovski u intervjuu koji su preneli mediji u Poljskoj.

Osoba koja u takvom raspletu može imati glavnu ulogu je Julija Przilebska, predsednica Ustavnog suda. Ona je „žestoka PiS-ovka“, piše Jutarnji list, dodajući da ju je na predsednički položaj imenovao upravo Duda – uprkos upozorenjima bivših čelnika Ustavnog suda i vodećih poljskih pravnika da je to imenovanje protivzakonito.

Šestoro aktuelnih ustavnih sudija je pre dve godine upozorilo da joj je istekao predsednički mandat, ali je i dalje na toj funkciji. Inače, udata je za profesora filozofije Andrzeja Przilebskog, za kojeg se nakon otvaranja tajnih arhiva otkrilo da je za vreme komunizma bio saradnik Službe bezbednosti pod šifrovanim imenom Volfgang, ali ga je PiS i pored toga poslao za ambasadora u Nemačkoj. u 2016. godini.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Proevropska #vlada #smanjila #sredstva #državnu #televiziju #predsednik #odgovorio #vetom #budžet #dan #januar

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja