NaslovnaVESTINema mesta panici, ne vraćamo se u devedesete — RT Balkan

Nema mesta panici, ne vraćamo se u devedesete — RT Balkan

5. jan 2024 10:16

| Obnovljeno: 5. jan 2024 10:18

Uvek je bolje ulagati u sopstvenu vojsku, nego hraniti tuđu, istakao je ministar odbrane Srbije

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević istakao je za TV Pink da bi uvođenje vojnog roka bilo lekovito za celo društvo i da bi bilo prilagođeno savremenom životu.

“Povodom teme koja je juče bila dominantna u medijima, 2011. tadašnja vlast donela je odluku o zamrzavanju obaveznog služenja vojnog roka. Posle 13 generacija, a imajući u vidu i rizike s kojima se suočava naša država, Generalštab Srbije i Ministarstvo odbrane su se juče zvanično obratili predsedniku republike i pokrenuli inicijativu da se krene u vraćanje obaveznog vojnog roka”, istakao je Vučević.

Kako je dodao, Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane su spremili čvrstu argumentaciju.

Што се тиче теме која је јуче медијски доминирала, 2011. године тадашња власт је донела одлуку о замрзавању обавезног служења војног рока. После 13 генерација, а имајући у виду и ризике с којима се суочава наша држава, Генералштаб Војске Србије и Министарство одбране су се јуче… pic.twitter.com/MO1l4v4klJ

— Милош Вучевић (@milos_vucevic) January 5, 2024

“Ako vojni rok bude vraćen, predlog je da on najduže traje do četiri meseca. U tom periodu bismo mlade momke mogli dobro da obučimo i posle da u određenim vremenskim intervalima održavamo na tom nivou obučenosti. Ništa se neće preko noći desiti. Dokument je došao u kabinet predsednika, zatim ide u njegov vojni kabinet i očekujemo široku raspravu. Poslednja instanca je Narodna skupština Srbije. Sigurno nas čeka nekoliko nedelja ili meseci rasprave”, objašnjava ministar.

Vojska i Ministarstvo odrbrane moraju dobiti vremenski period da pripreme sve – kantine, kuhinje, zdravstvene centre.

“Uvek je bolje ulagati u sopstvenu vojsku, nego hraniti tuđu. Vojska Srbije zadržava profesionalnu vojsku, i dalje nastavljamo projekat 5.000 specijalaca, imamo celu ovu godinu za nju. Nema mesta panici, ovo nije povratak u devedesete. Nemačka priča o povratku vojnog roka 2027. godine. Austrija, Švajcarka i Grčka imaju služenje vojnog roka. Do kraja meseca imamo sastanak na kojem ćemo izvestiti predsednika. Generalštab Srbije i ministarstvo neće odustati. Vojska Srbija je najveći odvraćajući faktor”, kazao je Vučević.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Nema #mesta #panici #vraćamo #devedesete #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja