NaslovnaVESTIOvo su rezultati analiza vode nakon nesreće!

Ovo su rezultati analiza vode nakon nesreće!

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da su prve analize uzoraka vode reke Dunav, nakon akcidenta nastalog usled potonuća barže “Lola – 5” koja je prevozila azotno đubrivo, pokazale da nema promena organoleptičkih osobina vode ove reke, odnosno da su parametri u okvirima I i II klase kvaliteta površinskih voda.

**Vanredno uzorkovanje vode reke Dunav**

Agencija za zaštitu životne sredine tokom današnjeg dana vršila je vanredno uzorkovanje vode reke Dunav na profilu Novi Sad u nekoliko navrata. U saopštenju se ističe da su rezultati prvih analiza pokazali da su se u propisanim granicama kretale vrednosti opštih fizičko-hemijskih parametara, što pruža prve pozitivne naznake u vezi sa kvalitetom vode nakon akcidenta.

**Detaljnije analize u laboratoriji**

Uzorci vode su dopremljeni u laboratoriju Odseka za kontrolu kvaliteta vode i sedimenta u Novom Sadu, gde će biti nastavljene detaljnije analize. Očekuje se da će rezultati analiza ukupnog organskog ugljenika, ukupnog azota i organskog azota biti dostupni uskoro, pružajući dodatne informacije o stanju vode nakon akcidenta.

**Nastavak informisanja javnosti**

Ministarstvo zaštite životne sredine najavljuje da će nastaviti da obaveštava javnost o rezultatima daljih analiza, čiji se rezultati prikupljaju. Ovo je važan korak ka transparentnosti i pružanju informacija o stanju životne sredine nakon pomenutog incidenta.

**Potonuće barže “Lola – 5”**

Natovarena barža “Lola – 5”, koju je vukao nemački brod “Antonia”, potonula je u 00.40 sati kod Bačke Palanke. Do ove plovne nezgode došlo je kada je brod udario u stub mosta “25-Maj” koji spaja granične prelaze Bačka Palanka-Ilok, na teritoriji plovnog puta reke Dunav u Republici Hrvatskoj. Ovo je izazvalo zabrinutost u vezi sa mogućim uticajem na kvalitet vode u Dunavu, ali prve analize pružaju ohrabrujuće informacije.

(TANJUG)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i
Vajberu.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ovo #rezultati #analiza #vode #nakon #nesreće

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja