NaslovnaRAZONODAPaprike punjene lešnikom po receptu najpoznatije srpske popadije

Paprike punjene lešnikom po receptu najpoznatije srpske popadije

Foto: Instagram/popadijaovde

Višnja Kostić je najpoznatija srpska popadija i idejni tvorac bloga Popadijaovde, gde sa svojim pratiocima deli priče iz života, najviše vezane za svoje tri najveće ljubavi: veru, porodicu i putovanja, ali i ideje za posne obroke.

Zato je podelila idealne recepte za Badnji dan, koje svakoj domaćici olakšavaju posao. Evo šta predlaže naša najpoznatija popadija.

Pasulj iz tavčeta (zemljane posude)

Restoran, Japan, Njujork, Trend, Hipsteri, Prebranacfoto: Profimedia

Priprema: Oko 300g pasulja kuvati sa glavicom luka i rendanom šargarepom i korenom peršuna. Kada se skuva, izvaditi luk. Može da se izgnječi šargarepa i peršun, ali ne mora.

Zaprška: Za zapršku spremiti veliku glavicu sitno, sitno, seckanog luka, so, malo bibera i dimljenu alevu papriku. Zatim zagrejati tiganj, pa dodati luk, posoliti ga i dodati ulja da prekrije sav luk. Tiganj treba da bude manji da ne biste stavljali previše ulja i onda pošto se to sve već krčka, dodati dimljenu papriku. Zaprška je vrlo brzo spremna ovakvim redosledom.

U zemljanu posudu sipati pasulj, preko zapršku dodati kašikom, svuda ravnomerno. A zatim tom kašikom praviti džepove i utiskivati zapršku. Po površini treba da ostane zaprške par milimetara. Staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Oko 45 minuta ili dok ne vidite da krčka i hvata koricu na vrhu. Tada smanjite na 70 stepeni, ako ne iznosite odmah na sto. U svakom slučaju držati u toploj rerni do 50 stepeni do iznošenja.

Suve paprike sa pirinčem, ovsenim pahuljicama i lešnikom

Punjene paprikefoto: Profimedia

Postupak: Na ulju propržite pola praziluka i 2 šargarepe (ulje ne zagrevam, već u ulje stavim odmah povrće i grejem zajedno). Dodajem po malo vode. Kad se prodinsta dodate šolju pirinča i nekoliko kašika ovsenih pahulja. Nalijete vodom da ogrezne i dinstate dok voda ne uvri. Pirinač ne mora biti skroz skuvan, jer će se dokuvati u paprikama. Dodate pola šolje mlevenih lešnika i šaku seckanih, posolite, pobiberite, dodajte malo aleve paprike i neki začin koji volite slobodno, a Višnja preporučuje i kašiku senfa.

Paprike za to vreme prelijete vrelom vodom da omekšaju, da biste ih lakše punili. Dužina stajanja u vodi zavisi koliko su suve. Važno je da budu elastične dovoljno da ih napunite. Punite papriku i ređajte je u vatrostalnu posudu. Nalijte vode, može i paradajz soka malo. Kuvaju se oko 45 minuta (maksimalno sat vremena) u zagrejanoj rerni na 200. Ovo je za 30-ak paprika, zavisno od veličine.

„Ja u sve što u rerni pečem/kuvam dodam i paradajz sok“, ističe ona.

Čorba (potaž) od pečuraka

Potaž, potaž od atrgarepe, supa, supa od šargarepe i đumbirafoto: Shutterstock

Potrebno: veza zeleni, 2 krompira, 1 crni luk, 2 čena belog luk, a malo pakovanje tamnih šampinjona, malo sušenih šumskih vrganja.

Postupak: Povrće (sem pečurki) oljuštiti, iseći na kocke i ubaciti u ključalu vodu i skuvati. Vrganj potopiti u vrelu vodu. Kada je povrće skuvano, na malo ulja propržiti tamne šampinjone i uliti vode od povrća. Dodati vrganj i sve zajedno dinstati dok pečurke ne omekšaju. Povrće i veći deo pečuraka uz dodavanje vode izblendati dok ne dobijete željenu strukturu potaža. Ostatak vode možete preliti u neku posudu i sačuvati povrtni bujon. Potaž vratiti u šerpu. Dodati preostale pečurke. Začiniti po ukusu.

„Ja sam zbog dece izblendala sve, ali lepo je kad ima pokoja krupna. Moj predlog je so, biber i malo slatke aleve paprike da drugi ukusi dođu do izražaja“, dodaje Višnja.

Domaći ljuti humus

Humus, Leblebijefoto: Profimedia

Potrebno: tegla leblebije (dobro isprati), 3-4 kašike tahinija, beli luk, kašika jabukovog sirćeta kašika ili dve ljutog maslinovog ulja ili obično ulje i čili prah, malo tople vode na kraju po potrebi malo soli i ljuta tucana paprika za posipanje.

Postupak: Sve izblendirati sem vode. Po potrebi dodati malo vode na kraju.

Tibuli salata

leblebija, salata, leblebija salatafoto: Shutterstock

Sastojci: peršun i nana, paradajz, mladi luk – sitno seckani i bulgur pšenica (može i krastavac ako volite)

Preliv: maslinovo ulje, limunov sok, so i biber.

Oreo mafini

Mafinifoto: Profimedia

Potrebno: 240 g biljnog mleka, 280 g gnječene banane (oko 3 banane, što mekše), 90 g šećera, 40 g kokosovog šećer, 105 g ulja, 15 g jabukovog sirćeta, 260 g brašna, 30 g kakaoa, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica sode bikarbone, 90 grama grubo iseckane crne čokolade ili čokoladnih dugmića, 10 oreo keksića, isečenih (ne izmrvljenih). Najbolje je da ih pečete u što većim kalupima.

Postupak: Zagrejte rernu na 200 stepeni. U posebnoj posudi pomešajte mleko i sirće. Ostavite 10 minuta sa strane. Ovo više ima smisla kada je obično mleko u pitanju, nego biljno, ali Višnja se odlučila da ovaj korak ipak svakako sledi. Dodati nakon toga ulje i oba šećera i mešati lagano dok se ne rastopi šećer. Dodati u to izgnječenu bananu. U drugoj činiji pomešati sve ostale suve sastojke i dodati ih tečnim. Dodati zatim čokoladu i oreo. Ostaviti da malo odmori, pa puniti kalupe za mafine do vrha. Peći 20 minuta ako su srednji kalupi, a 30 ako su baš veliki. Posuti prah šećerom ili vanilinim. A može i pre pečenja sa još oreo keksa i kandiranog voća.

(Kurir.rs/ Zadovoljna/ L. S)

Bonus video:

03:43

U SREMU SE FINO JEDE I KAD SE POSTI! Đurđica Živković s ćerkama otkrila šta će sve biti na trpezi u njihovom domu NA BADNJI DAN

Kurir

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Paprike #punjene #lešnikom #receptu #najpoznatije #srpske #popadije

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja