NaslovnaPLANETARat u Izraelu 6. januar 2024. godine

Rat u Izraelu 6. januar 2024. godine

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 92. dan.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj u poseti Libanu zbog straha da bi zvanični Bejrut mogao biti uvučen u bliskoistočni sukob.

IDF saopštio da je raketirao komandni centar Hezbolaha na jugu Libana. Izraleski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da ističe vreme diplomatskim naporima za okončanje napetosti između Izraela i Hezbolaha.

Unicef je upozorio da većina dece i žena u Pojasu Gaze nije u mogućnosti da zadovolji svoje osnovne potrebe za hranom na dnevnom nivou. 

 

                              ***UŽIVO***

14.46 – Hezbolah: Nema pregovora sve dok se ne završi rat u Gazi

Francuska i SAD pokušavaju da posreduju između Izraela i Libana, ali je libanska militantna grupa Hezbolah saopštila da nije zainteresovana da se povuče sa svojih položaja, što bi Izraelci želeli.

Kako je navedeno iz Hezbolaha, nema pregovora dok traje rat u Gazi.

14.30 – Borelj: Liban i EU će zajedno raditi na deesklaciji i dugoročnoj stabilnosti

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj razgovarao je sa premijerom Libana Nadžibom Mikatijem o situaciji u Bejrutu, uticaju koji sukob u Gazi ima na region Bliskog istoka, ali i o Siriji.

– Dogovorili smo se da ćemo zajedno diplomatskim putem raditi na deeskalaciji i dugoročnoj stabilnosti, što je u interesu svih – dodao je Borelj na Iksu.

The situation in southern Lebanon, the impact of the Gaza war and the situation in Syria were at the heart of discussions with PM @Najib_Mikati .

We agreed to work together through diplomacy towards deescalation and long-term stability, which are in the interest of everyone. pic.twitter.com/qPdlnZjfGG

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) January 6, 2024

13.30 – UNICEF: Deca u Gazi izložena višemesečnoj gladi, traumama i raseljavanju

Deca snose najveći teret humanitarne krize u Gazi, ona su izložena višemesečnoj gladi, traumama i raseljavanju, izjavila je Tes Ingram, portparolka Dečjeg fonda UN (UNICEF).

Ingram je ukazala na nedavno istraživanje UNICEF-a koje je pokazalo da 90 odsto dece mlađe od dve godine u Gazi ima pristup samo žitaricama i mlečnim proizvodima, dok je za zdrav razvoj potrebno konzumirati pet grupa namirnica.

AP Photo/Hatem Ali

 

Gaza: Od početka sukoba stradala 22.722 Palestinca, povređeno 58.166

Od početka sukoba u Pojasu Gaze, 7. oktobra, život su izgubila 22.722 Palestinca, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u toj enklavi.

Dodatno, u istom periodu, povređeno je 58.166 Palestinaca.

U poslednja 24 sata život su izgubila najmanje 122 Palestinca, dok je povređeno oko 256.

11.48 – Izraelska vojska ekshumirala 1.100 grobova na groblju u Gazi i uzela 150 tela?

Vlasti Gaze su saopštile da je izraelska vojska prekopala 1.100 grobova na groblju Tufa i ukrala 150 tela.

9.44 – Hezbolah tvrdi da je sa 62 rakete gađao izraelski toranj zbog ubistva Al Arurija

Izraelska vojska je saopštila da je iz pravca Libana izvršen napad na oblast severnog Izraela, i da je odgovrila udarom na “terorističku ćeliju” koja je učestvovala u lansiranju.

Hezbolah je saopštio da je napao važan cilj na izraelskoj teritoriji, kao odgovor na nedavno ubistvo Saleha Al Arurija u Bejrutu, jednog od lidera palestinskog Hamasa. 

Hezbolah je saopštio da je rano jutros pogodio izraelsku osmatračnicu sa 62 rakete kao “preliminarni odgovor” na ubistvo Al Arurija.

9.42 – Gađan izbeglički kamp Magazi

Izbeglički kamp Magazi u centralnom delu Gaze je na meti teške artiljerije, a u toj oblasti se vode borbe izraelske vojske i palestinskih boraca

Katastrofa u bolnicama u Gazi

Od 3. januara je samo 13 od 36 bolnica u Gazi “delimično funkcionalno”, a čak i njima fali osoblja i medicinskih zaliha. Svim medicinskim ustanovama su hitno potrebni gorivo, hrana i pijaća voda

Na jugu postoji samo 9 funkcionalnih bolnica, gde se nalazi najveći broj Palestinaca koji je došao sa severa enklave, kada je naložena evakuacija

Rizik od gladi se povećava svakodnevno, upozoravaju agencije UN

7.10 – Blinken bi mogao da izvrši pritisak na Netanjahua

Očekuje se da će američki državni sekretar Antoni Blinken razgovarati o brojnim problematičnim pitanjima sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom kada bude posetio Izrael narednih dana, pokrivajući teme kao što su rastuće nasilje među naseljenicima na okupiranoj Zapadnoj obali i povratak raseljenih Palestinaca u severni pojas Gaze.

AP Photo/Eugene Hoshiko

 

„Biće mnogo toga na dnevnom redu kada bude razgovarao sa svojim izraelskim kolegama o tome kako i kuda dalje“, izvestio je dopisnik Al Džazire Hamdah Salhut iz okupiranog istočnog Jerusalima.

„Na kraju će razgovarati o pitanju zatvorenika i zašto je došlo do ćorsokaka u ovim pregovorima, da vidi da li može da napravi napredak u dobijanju bilo kakvog dogovora na stolu kada je u pitanju povratak zatvorenika i pauza u borbama, “ dodala je ona, napominjući da SAD i dalje ne podržavaju prekid vatre.

7.00 – Lider Huta preti članicama američke koalicije

Muhamed Ali al Huti, šef jemenskog Vrhovnog revolucionarnog komiteta Huti, rekao je za Bi-Bi-Si da će svaka zemlja uključena u koaliciju na Crvenom moru koju predvode SAD izgubiti pomorsku bezbednost i biti meta.

Prošlog meseca, američki ministar odbrane najavio je formiranje koalicije sa ciljem da se suprotstavi napadima Huti na komercijalne brodove u Crvenom moru.

🔴💥 Yemen Liderlerinden Muhammed Ali El Husi BBC'ye şunları söyledi:

🔥🔥 İsrail gemilerini korumak için ABD liderliğindeki koalisyona dahil olan herhangi bir ülke, deniz güvenliğini kaybedecek ve hedef alınacaktır‼️ pic.twitter.com/tRc16WiYNB

— Ehlibeyt Haber (@haber_ehlibeyt) January 5, 2024

Jemenska grupa gađala je brodove, za koje kažu da su povezani sa Izraelom, saosećajući sa Palestincima u Gazi.

 

Pogledajte kako je protekao jučerašnji dan u Izraelu i Pojasu Gaze.

Najvažnije činjenice

– Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.200 ljudi.

– Kao odgovor na to Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su ubrzo napade na Pojas Gaze, objavljujući rat i tvrdeći da ciljaju samo lokacije Hamasa.

– Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

– U unakrsnim granatiranjima do sada je stradalo više od 17.000 ljudi u Pojasu Gaze i više od 1.200 u Izraelu, među kojima je veliki broj civila.

– Sjedinjene Američke Države podržale su Izrael u borbi, obećavajući vojnu pomoć, dok su, sa druge strane, Kina i Rusija zauzele neutralan stav, pozivajući na prekid sukoba i mirovne pregovore.

– Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

– Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Rat #Izraelu #januar #godine

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja