NaslovnaPLANETADva novinara ubijena su u izraelskom napadu kod Kan Junisa

Dva novinara ubijena su u izraelskom napadu kod Kan Junisa

KAIRO – Novinari Hamza Dahduh, fotoreporter i sin šefa biroa Al Džazire u Gazi Vaela Dahduha i njegov kolega Mustafa Turaja ubijeni su danas u izraelskom vazdušnom napadu zapadno od Kan Junisa, na jugu Pojasa Gaze.

Dvojica novinara su poginula nakon direktnog udara izraelskog projektila u vozilo kojim su se kretali dok su radili terenski posao, dokumentujući nivo razaranja izazvanih noćašnjim vazdušnim napadom na stambenu zonu u blizini puta koji povezuje Kan Junis sa Rafom, prenosi Al Džazira.

Vael Dahduh (52), šef biroa Al Džazire u Gazi, izgubio je suprugu, ćerku, unuka i 15-godišnjeg sina u oktobru u izraelskom vazdušnom napadu koji je pogodio kuću u kojoj su se sklonili.

Dženin: U eksploziji bombe ranjena četiri pripadnika izraelske granične policije

Četiri pripadnika izraelske granične policije ranjena su u današnjoj eksploziji bombe postavljene pored puta u izbegličkom kampu Dženin na Zapadnoj obali.

U zajedničkom saopštenju izraelske vojske i policije navedeno je da su izraelske snage ušle u Dženin da sprovedu protivterorističku operaciju i da je bomba postavljena pored puta eksplodirala dok je prolazilo vozilo granične policije, prenosi Tajms of Izrael.

Dvojica pripadnika izraelske granične policije zaobila su teške povrede, navedeno je u saopštenju.

U izraelskim napadima na Dženin poginulo šest Palestinaca

Najmanje šestoro Palestinaca poginulo je jutros u vazdušnom udaru izraelskih snaga na grad Dženin na Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Udari su izvedeni ciljano na grupu ljudi, tvrdi Ministarstvo, a prenosi Rojters.

Prema poslednjim podacima palestinskog ministarstva, u izraelskim napadima u Pojasu Gaze od 7. oktobra poginulo je više od 22.720 ljudi, a ukupan broj povređenih premašio je 58.000.

Jordanski kralj zatražio od SAD da agresija Izraela na Gazu odmah prestane

Jordanski kralj Abdulah II upozorio je američkog državnog sekretara Entonija Blinkena na “katastrofalne posledice” nastavka izraelske vojne kampanje u Gazi i zatražio od SAD da utiču da, kako je rekao, agresija odmah prestane.

Ministar spoljnih poslova Jordana Ajman Husein al Safadi na sastanku sa Blinkenom takodje je istakao “neophodnost hitnog okončanja agresije”, ali i zaštite civila u Pojasu Gaze i pružanja adekvatne i trajne humanitarne i medicinske pomoći, prenosi Al Džazira.

Blinken je na sastancima sa jordanskim kraljem i ministrom spoljnih poslova naglasio potrebu da Izrael prilagodi svoje vojne operacije kako bi smanjio civilne žrtve i značajno povećao količinu humanitarne pomoći koja stiže do Gaze, preneo je ranije AP. 

U SAD zabrinuti da bi Netanjahu mogao da pokrene rat protiv Hezbolaha u Libanu

Zvaničnici Bajdenove administracije zabrinuti su da bi premijer Izraela Benjamin Netanjahu mogao da pokrene potpuni rat protiv ekstremističke organizacije Hezbolah u Libanu s ciljem da stabilizuje svoj unutrašnje-politički položaj i učvrsti svoju nestabilnu političku karijeru.

Prema pisanju Vašington posta istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je od početka rata Netanjahuova popularnost opala, a izraelska javnost nedvosmisleno mu pripisuje značajan deo krivice za neuspehe koji su omogućili smrtonosni upad Hamasa 7. oktobra, prenosi Tajms of Izrael.

Brojni visoki izraelski zvaničnici su u više navrata izjavljivali da Hezbolah mora biti oteran sa granice između Izraela i Libana, u skladu sa Rezolucijom 1701 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) iz 2006. godine, uozoravajući da će, ukoliko to ne bude postignuto diplomatskim putem, biti ostvareno vojnim sredstvima.

List u svom izveštaju citira više od desetak neimenovanih zvaničnika i diplomata Bajdenove administracije koji su potvrdili da su SAD poslale u Izrael visoke izaslanike, uključujući Amosa Hohštajna i državnog sekretara Entonija Blinkena, kako bi sprečili potpuni rat između jevrejske države i Hezbolaha koji uživa podršku Irana.

Hezbolah tvrdi da je pogodio izraelsku bazu poznatu kao “oči države”

Libanska militantna grupa Hezbolah objavila je večeras video-snimak koji navodno prikazuje napad na izraelsku vazduhoplovnu bazu u Mironu, poznatu kao “oči države na severu”.

Hezbolah tvrdi da je napad izvršen direktno na odbrambene kupole u bazi, prenosi izraelski ”ynet”.

Odbrambene kupole, ondosno sistem kontrole vazdušnih snaga, odgovoran je za kontrolu vazdušnog saobraćaja u celom vazdušnom prostoru Izraela, navodi portal.

Sistem otkriva i identifikuje pokušaje infiltracije, aktivira različite sisteme naoružanja i usmerava avione-presretače prema neprijateljskim vazdušnim ciljevima.

Hezbolah napominje da je reč o “vazdušnom komandnom i kontrolnom centru na severu Izraela, čija je misija da organizuje, koordiniše i upravlja vazdušnim operacijama u Siriji, Libanu, Turskoj i severo-istočnom delu Sredozemnog mora”.

Abdolahjan: Najsigurniji način za smirivanje tenzija okončanje genocida u Gazi

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahjan poručio je danas da je najsigurniji način za smirivanje tenzija na Bliskom istoku “okončanje genocida u Gazi”.

“Efikasan korak u okončanju nasilja u regionu bio bi zaustavljanje zločina cionističkog režima i tekućeg genocida u Gazi, kao i preduzimanje akcija za zaustavljanje ubijanja civila, olakšavanje isporuke humanitarne pomoći i sprečavanje prisilne migracije”, rekao je Amir Abdolahjan, odgovarajući na primedbe francuske ministarke spoljnih poslova Katrin Kolona, prenosi Al Džazira.

Kolona je ranije navela da rizik od ekslacije sukoba na Bliskom istoku nikada nije bio veći zbog čega bi Iran i njegovi saveznici morali da okončaju svoje destabilizujuće aktivnosti.

Blinken razgovarao sa Micotakisom o situaciji u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom o sprečavanju širenja sukoba u Gazi, zaštiti civila, povećanju humanitarne pomoći i trajnom miru na Bliskom istoku.

“Biće neophodni koraci na obnovi Gaze, dostizanju sigurnosti i trajnog mira za Izraelce i Palestince podjednako, što za nas, kao što je to bio slučaj od prvog dana ove administracije, mora da uključuje ostvarivanje palestinskih političkih prava i posebno palestinsku državu sa bezbednosnim garancijama za Izrael”, istakao je Blinken tokom posete Grčkoj u okviru bliskoistočne turneje, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

On je naveo da su ovi razgovori bitni zbog budućnosti same Gaze, ali i regiona u celini.

“Jasno je da postoji snažna želja većine ljudi u regionu za budućnošću koju čini mir, bezbednost, deeskalacija sukoba, integracija zemalja, i to je jedan put. To je jedna budućnost. Druga budućnost je beskonačan ciklus nasilja, ponavljanje užasnih događaja koje smo videli, i život pun nesigurnosti i sukoba za ljude u regionu, što praktično niko ne želi”, istakao je Blinken.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Dva #novinara #ubijena #izraelskom #napadu #kod #Kan #Junisa

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja