NaslovnaRAZONODAGledanje horor filmova zaista ledi krv u žilama

Gledanje horor filmova zaista ledi krv u žilama

London – Da gledanje horor filmova može da prouzrokuje neobične pojave u našem telu, dokazala je grupa holandskih naučnika čija je studija nedavno objavljena u Britanskom medicinskom žurnalu.

Naučnici su otkrili da gledanje filmova strave i užasa aktivira proteinski faktor osam, koji utiče na koagulaciju krvi.

Oni, međutim, napominju da obožavaoci ovog žanra nemaju razloga za paniku, pa da i dalje mogu slobodno da gledaju vampirske drame i ostale jezive avanture.

Kako je izvestio „Gardijan”, holandski istraživači analizirali su krv 24 zdrave mlade osobe nakon što su im dali da pogledaju film o paranormalnim pojavama – „Astralna podmuklost” (2010). Njihov cilj bio je da ustanove da li strah, kao što se veruje još od srednjeg veka, zaista „ledi krv u žilama”.

Testovi su pokazali da je posle gledanja horor filma kod učesnika naglo porastao nivo proteinskog faktora osam, što se nije dogodilo kod osoba koje su odgledale putopisni dokumentarac.

Prosečni rast od preko 11 IU/dl (Međunarodna jedinica/decilitar) proteina u krvi zastrašenih gledalaca mogao bi se protumačiti kao 17 odsto više šansi za dobijanje venske tromboze.

Ipak, naučnici nisu uspeli da uspostave bilo kakvu vezu između straha i drugih zgrušavajućih proteina. Iako gledanje filmova strave i užasa izaziva koagulaciju, ono ne dovodi nastanka ugrušaka.

Zapravo, zgrušavanjem krvi u trenutku straha naše telo pokušava da ograniči eventualno krvarenje, objašnjavaju naučnici, dodajući da bi bilo korisno podrobnije proučiti ovaj biološki mehanizam.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Gledanje #horor #filmova #zaista #ledi #krv #žilama

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja