NaslovnaRAZONODAKako hraniti golubove

Kako hraniti golubove

Nije svejedno kako se hrane golubovi u golubarnicima. Moguća su dva načina ishrane. Prvi, zrnevljem raznih žitarica koje se stavljaju na sledeći način – svaka vrsta zrnevlja pojedinačno u sudove da bi se sprečio veliki rastur ovakve hrane. Ptice, naime, ne jedu podjednako rado sve semenje, probiraju, pa se od preostalog semena kasnije može napraviti mešavina.

Drugi način ishrane je mešavina u raznim oblicima (peletirano ili u vidu brašna). Međutim, mora da se vodi strogo računa da one zadovolje sve zahteve ishrane golubova u tovu.

Kada se golubovi tove zrnevljem preporučuje se seme raznih žitarica, ali i povrće.

Kukuruz je veoma kalorična, lako svarljiva i pogodna hrana za golubove, naročito u severnijim, hladnijim područjima. Ptice radije jedu žuti kukuruz sitnijeg zrna. Zavisno od godišnjeg doba u dnevnom obroku ishrane golubova kukuruz treba da učestvuje sa 25 do 60 odsto.

Kada se golubovi hrane isključivo semenjem, neophodno je, naročito u vreme parenja, dodavati vitaminske komplekse sa A, De i E vitaminom. Naravno, valja dodati dobru mešavinu minerala. Golubovima je neophodan grit (granit i kvarc izdrobljeni u čestice prečnika 3–5 milimetara), istucane školjke – ostrige (mogu i rečne), kuhinjska so, koštano brašno, gvožđani sulfat, sumpor u prahu.

Pšenicu golubovi rado jedu. Lako je svarljiva i osnovni je sastojak svih smeša za ishranu, a učestvuje sa 25 do 45 odsto. Preporučuje se da uzgajivači obezbede pšenicu koja nije prskana insekticidima ili nekim drugim hemijskim sredstvima jer po pravilu sva sredstva štete golubovima. Mogu se, na primer, koristiti i smežurana, sitna zrna pšenice koja su nepovoljna za mlevenje.

Hibridni sirak je odlična hrana za ishranu golubova i može delimično da zameni kukuruz. Sirak je nešto siromašniji provitaminom A od žutog kukuruza, ali prednost mu je što ima sitno zrno pa je pogodan za ishranu mladih golubova.

Heljdu golubovi rado jedu, ali je ona skupa.

Bob je odlična hrana za golubove jer je bogat proteinima. Mladi golubovi ga, međutim, ne mogu jesti jer mu je zrnevlje veoma krupno.

Seme grahorice bogato je proteinima i mastima, a osim toga i vrlo svarljivo. Međutim, hranljivi odnos grahorice i žitarica u obroku golubova, kako preporučuju stručnjaci, mora biti takav da grahorica ne učestvuje sa više od 10 odsto u mešavini.

Grašak može vrlo dobro da zameni seme grahorice. Ali uzgajivač mora da vodi računa da postotak graška u obroku u odnosu na žitarice ne bude veći od 10 odsto.

Dodavanje zelene hrane (povrća) u obroke golubova nije neophodno, mada mnogi eksperti tvrde, na primer, da fino iseckana zelena salata povećava plodnost rasplodnih golubova koji se drže u zatvorenom prostoru.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Kako #hraniti #golubove

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja