NaslovnaVESTIŠpansko ministarstvo potvrdilo da priznaje pasoš tzv. Kosova — RT Balkan

Špansko ministarstvo potvrdilo da priznaje pasoš tzv. Kosova — RT Balkan

7. jan 2024 19:57

| Obnovljeno: 7. jan 2024 19:57

Zvanični Madrid je to uradio uprkos tome što ne priznaje kosovsku nezavisnost

Španski list “El Pais” objavio je da je Ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje potvrdilo da prihvata pasoš Kosova, iako ne priznaje njegovu nezavisnost, ali nije obrazložilo razloge koji su doveli do promene odluke.

Prema izveštaju ovog lista, Evropska komisija je u aprilu saopštila da će Španija biti jedina zemlja u šengenskoj zoni u koju građani tzv. Kosova neće moći da putuju.

“Španija je prihvatila kosovski pasoš kao važeći, uprkos tome što ne priznaje nezavisnost ove zemlje…” – naglašava španski list pozivajući se na izvore u Ministarstvu spoljnih poslova i Evropskoj uniji.

Međutim, kako navodi ovaj list, nisu objasnili razloge koji su doveli do ove promene, koja uključuje i izmenu propisa o dokumentaciji.

Poslednjih godina španska vlada je uslovljavala priznanje kosovske nezavisnosti  sporazumom sa Srbijom, podseća ovaj list, ali je uveravala da neće sprečavati Vladu Prištine da se približi Evropskoj uniji.

“Tako je španska vlada prihvatila učešće kosovskih vlasti na samitima EU sa Zapadnim Balkanom, ali bez zastave i simbola Kosova. Poslednji od ovih samita održan je 13. decembra u Briselu, pod španskim predsedavanjem Evropskom unijom”, nastavlja se u članku.

Zamenik premijera prištinskih institucija, Besnik Bisljimi juče je napisao da “Španija priznaje pasoš Republike Kosovo i rekao da građani Kosova mogu da putuju u Španiju i bez viza”.

On je dalje dodao da je bezvizni režim počeo 1. januara i da je Španija još jedna na listi zemalja u koje se može slobodno putovati.

Odluku EU o liberalizaciji viza za tzv. Kosovo potpisali su 19. aprila 2023. godine predstavnici Evropskog parlamenta i Saveta EU.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Špansko #ministarstvo #potvrdilo #priznaje #pasoš #tzv #Kosova #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja